Nina Zanjani, Sofia Pekkari
Sofia Pekkari
Nina Zanjani, Sofia Pekkari
Sofia Pekkari
Nina Zanjani, Sofia Pekkari

Deformerad persona

Gästspel från Dramaten med Nina Zanjani och Sofia Pekkari i huvudrollerna

Nu kommer Deformerad persona till Göteborgs Stadsteater och Stora Scen - en pjäs skriven av Mattias Andersson, konstnärlig ledare på Backa teater, och hans syster Ylva Andersson. Pjäsen hade premiär under Bergmanfestivalen på Dramaten i augusti 2016 och spelades därefter på Dramaten under hösten..

En höghuslägenhet i en svensk stad 2016. En ung kvinna är sjuk i MS, hennes jämngamla vårdare är en kvinna från ett lägre samhällsskikt. I takt med att deras relation utvecklas skapar frågor som klass, status, etnicitet, kulturellt kapital och språkets makt en glidning mellan de två: vem är egentligen underordnad och vem är överordnad? Vem är det som är beroende av den andra? Vem är sjuk och vem är frisk?

I rollerna ser vi Nina Zanjani och Jesper Söderblom, som ingår i Göteborgs Stadsteaters ensemble samt Eva Rexed och Sofia Pekkari.

1966 skapade Ingmar Bergman en av sina mest beundrade filmer:Persona med Liv Ullman och Bibi Andersson i rollerna som den stumma skådespelerskan och kvinnan som anlitas som hennes sköterska. Det psykologiska maktspel som växer fram mellan dem upphör aldrig att fascinera filmälskare. Grunden från denna berättelse har återanvänts och omformulerats i Deformerad persona.

Mattias Andersson har skrivit pjäsen tillsammans med systern Ylva Andersson som själv insjuknade i MS i 20-årsåldern. Hennes dikter, dagboksanteckningar och berättelser ligger till stor del grund för manuset. Deformerad persona är alltså både en semidokumentär pjäs och en deformerad parafras på Ingmar Bergmans psykologiska thriller, som visar att arvet från Bergman inte måste vara apolitiskt. Det är inte en dramatisering av filmen utan en helt ny pjäs, fritt inspirerad av Bergmans berättelse.

Av: Mattias Andersson, Ylva Andersson
Regi: Mattias Andersson
Scenografi och kostym: Anna Heymowska
Ljusdesign: Charlie Åström
Ljuddesigner och kompositör: Anna Sóley Tryggvadóttir

Foto Ola Kjelbye.

Pressbilder här.

Bild nedan Ylva Andersson och Mattias Andersson.

Rökning av örtcigaretter eller e-cigaretter förekommer i föreställningen.
Blinkande ljus förekommer i föreställningen.

Gästspel
10, 11 maj
Scen
Stora Scen
Längd
1,40 min utan paus
Pris
100-330 kr
Ylva Andersson, Mattias Andersson

Intervju med Ylva Andersson

Läs intervju med Ylva Andersson

Anderssons ingång är samtidssocial och personlig

Aftonbladet

det finns i 'Deformerad persona' ett antal lysande element som verkligen tränger sig in och tar dig i besittning

DN

en skoningslös och uppdaterad parafras på Ingmar Bergmans berömda film 'Persona' (...) ett svart, förtätat kammarspel där roller byter plats

SvD

Spelet är dramatiskt, fängslande och berörande

Kulturbloggen