Föreställningsfoto från "Publiken", Anna Takanen och Amelie Thorén lyser med ficklampor under sina ansikten och de bär svarta masker för ögonen.

Identitet X

Lördag 1 april kl 15, Studion

Om kroppshets, synlighet och existensberättigande. Vad betyder man och kvinna i samhället? Vem får höra till och kallas normal när vissa av ramarna ändras men inte andra.

Medverkande: Elisabeth Ohlson Wallin (ersätter Kakan Hermansson), fotograf och just nu aktuell som regissör till Kung Kristina och Liv Elf Karlén, regissör, dramatiker och normkritisk utbildare.

Liv Elf Karlén är regissör, dramaturg och lär ut normkritik inom teater- och filmvärlden. Kränkt the Musical och Katastrofen är två av de senaste årens pjäser där hon regisserat och skrivit manus. Hennes forskningsprojekt Plats på scen blev en handbok för teaterskolor i Sverige. Hon vill bryta upp de givna motsatsparen. - Jag fascineras av att hitta förskjutningar och glapp. Vid ett tillfälle hittade jag en lång tråd på en rasistisk sajt som handlade om doftljus.

Elisabeth Ohlson Wallin slog igenom som fotograf med Ecce Homo, bibliska motiv med HBTQ- perspektiv. Just nu aktuell med Kung Kristina där hon regisserat och skrivit text om en historisk person som en transgestalt. I fotoutställningarna lyfts alltid det osynliggjorda in i det historiska. Och blir debatterat. - Drottning Kristina kallades för Alexander inom sin nära vänkrets. På 1600-talet kunde man förbättra sig som kvinna och bli man.

Neta Norrmo, journalist, är samtalsledare och programansvarig för serien.

För Göteborgs Stadsteaters repertoar spelåret 16/17 står frågor om identitet i fokus. Parallellt med föreställningarna löper också en samtalsserie på temat. Vi fångar upp frågor som anknyter till våra aktuella pjäser och temat identitet. Vi rör oss från individnivå till samhällsnivå. Hur upplever jag mig själv? Hur ser andra på mig? Vilka får synas och bestämma? Hur skapas ideal och myter i ett samhälle?

Samtal
Scen
Studion
Längd
ca 1 tim
Pris
Fri entré