Samtliga evenemang i januari inställda

Den publika verksamheten på Göteborgs Stadsteater stänger nu ner på grund av ändrade restriktioner. Gäller samtliga evenemang januari ut. Läs om teatern och Covid-19.

Göteborgs Stadsbibliotek

Seminarier, samtal, film!

Under Shakespeareveckan arrangerar Göteborgs Stadsteater i samarbete med Stadsbiblioteket en rad seminarier, samtal och filmvisningar. Plats: Stadsbibliotekets hörsal. Allt är gratis och ingen föranmälan behövs.

Program på Stadsbiblioteket i Göteborg

Måndag 31 oktober kl 16.00
Ran (film): Akira Kurosawas fantastiska version av Shakespeares Kung Lear. Japan 1985.

Måndag 31 oktober kl 18.00
Samtal: Backa Teaters musiker Bo Stenholm med gäster talar om och ger exempel på hur det är att arbeta med musik i Shakespeares pjäser. Just musiken är en viktig utgångspunkt i Shakespeares verk. I Trettondagsafton är Orsinos första replik 'If music be the food of love, play on'.

Tisdag 1 november kl 16.00
Romeo + Julia
(film): Med bland andra Leonardo DiCaprio som Romeo, i regi av Baz Lurmann. USA, 1996.

Tisdag 1 november kl 18.00
Samtal: Var Shakespeare verkligen så bra egentligen?
Ordförande i Shakespearesällskapets Roland Heiel samtalar med Göteborgs Stadsteaters konstnärliga ledare Pontus Stenshäll kring Shakespeares storhet.

Onsdag 2 november kl 18.00
En William för alla tider
Teaterkritikern och författaren Leif Zern berättar om hur Shakespeare överlevt under 400 år.

Torsdag 3 november kl 18.00
Att översätta William Shakespeare
Ulf Peter Hallberg, Shakespeareöversättare, samtalar med Göteborgs Stadsteaters VD Björn Sandmark om hur det är att översätta Shakespeare på 2010-talet.
Man brukar säga att varje generation har sin Shakespeare och nu är det dags för 2010-talets uppdatering. Ulf Peter Hallberg har översatt de klassiska kungadramerna Richard II, Richard III, Hamlet och Macbeth och komedierna Komiska förväxlingar, Så tuktas en argbigga, En midsommarnattsdröm och Muntra fruarna i Windsor utgivna i två vackra volymer utgivna av Norstedts förlag.

Fredag 4 november kl 18.00
Komiken i Shakespeares tragedier
Josefine Andersson - regissör, skådespelare och verksamhetsansvarig för 1 2 3 Schtunk - talar om hur de satte på clownnäsan på Shakespeare när de jobbade fram supersuccéerna Romeo & Julia, Hamlet - om vi hinner och MacBeth. Vad händer när man gör Hamlet med bara clowner och hur förvandlar man en tragedi till komik?

Seminarieserie Shakespeareveckan
31 okt-4 nov