Motståndets praktik – konsten och dagens auktoritära idéer

Kulturdebatt med Johannes Anyuru, Andreas Boonstra, Cecilia Hansson, Annica Karlsson Rixon och Niklas Orrenius.

Populistiska, nationalistiska och socialkonservativa agendor vinner återigen terräng i Europa. På hemmaplan står konsten inför Sverigedemokraternas tydliga hot: kultur som inte stödjer deras politiska projekt skall inte sanktioneras. Vilka är konstens strategier i detta skarpa läge av våld, censur och begränsningar av yttrandefriheten? Hur kan konsten bjuda extremism, nationalism och religiös radikalisering motstånd?

I samarbete GIBCA, Göteborg International Biennal for Contemporary Art.

Tid och plats: Studion kl 15-17. Observera att platsen är ändrad!

Om de medverkande:
Johannes Anyuru
är poet, författare och dramatiker, aktuell med romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Har även arbetat med poesi i ljudform, undervisat i kreativt skrivande, samt varit sommarpratare i Sommar i P1. Mottagare av bl.a. Svenska Dagbladets litteraturpris, Aftonbladets litteraturpris, Ivar Lo-Johanssons personliga pris och De Nios Vinterpris.

Andreas Boonstra är konstnärlig ledare för teater:moment, dramatiker, skådespelare och regissör, aktuell med Hemsöborna på Göteborgs Stadsteater våren 2018 och har i sin omfattande produktion en serie pjäser i bagaget som uppmärksammar dagens högerpopulistiska strömningar. Har regisserat på bland annat Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholms, Boulevardteatern och Ung Scen Öst. Mottagare av Svenska Dagbladets Thaliapris.

Cecilia Hansson är poet, översättare och frilansjournalist, aktuell med Hopplöst, men inte allvarligt. Konst och politik i Centraleuropa där hon intervjuat arton av Europas ledande intellektuella, från Herta Müller till Péter Nádas och Marina Abramović. Mottagare av Rubus Arcticus i Norrbotten.

Annica Karlsson Rixon är konstnär och fil.dr. i fotografisk gestaltning. Aktuell med avhandlingen Queer Community through Photographic Acts. Three Entrances to an Artistic Research Project Approaching LGBTQIA Russia. Tidigare adjungerad professor på Högskolan för fotografi, Göteborgs universitet. Representerad vid bland annat Moderna museet och Göteborgs konstmuseum. Mottagare av Sten A Olssons kulturstipendium.

Niklas Orrenius är journalist på Dagens Nyheter och författare, uppmärksammad för sin mångåriga rapportering om extremism, nationalism och rasism. Aktuell med Skotten i Köpenhamn. Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser. Mottagare av bland annat Publicistklubbens Guldpennan, Röda korsets journalistpris och Torgny Segerstedts Frihetspenna.

Temat för årets samtalsserie är Svenskhet, precis som för teateråret i sin helhet. Vi bjuder in till möten som får ta tid. Samtalsledare och programansvariga är Sewilius Berg och Lena Ulrika Rudeke.

Samtal
Scen
Studion
Pris
Fri entré men du behöver biljett