Sverige, Sverige, feministland

Med Judith Kiros, Devrim Mavi, Tiina Rosenberg, Gertrud Åström. Är feminismen en del av det svenska kulturarvet? Sverige har en feministisk utrikesminister och har i sitt biståndsarbete haft feminism på agendan i åratal.

Sekellång feministisk kamp har gjort Sverige till ett föregångsland vad gäller kvinnors rättigheter och möjligheter, och feminismen är för regeringen en viktig exportvara. Men vilken feminism? För vilka kvinnor? Under vilka omständigheter? Just nu exploderar #metoo-rörelsen i landet.

Tid och plats: Studion kl 19-21.

Judith Kiros är litteraturvetare, frilansskribent och antirastistisk debattör. Regelbunden skribent för Dagens Nyheter och Nöjesguiden, samt en av personerna bakom boken och debattsajten Rummet. Uppmärksammad för sin text i antologin Rasismen i Sverige och har drivit podcasten Hämndens timme på Expressen.

Devrim Mavi är debattör, journalist, tidigare chefredaktör för Hotellrevyn och Arena samt skribent för Dagens Nyheter, Bang, Mana m.fl. Numera kanslichef för Feministiskt Initiativ i Stockholm. Tillsammans med Lawen Mohtadi redaktör för antologin Rasismen i Sverige: nyckeltexter 2010-2014.

Tiina Rosenberg är professor i teatervetenskap och genusvetenskap vid Stockholms universitet, tidigare rektor Konstuniversitetet i Helsingfors, samt medgrundare till Feministiskt Initiativ som hon senare lämnade. Aktuell med böckerna Arvot mekin ansaitsemme: kansakunta, demokratia ja tasa-arvo (”Vi har de värderingar vi förtjänar: nation, demokrati och jämställdhet”) och Don't Be Quiet, Start a Riot. Essays on Feminism and Performance

Gertrud Åström företags- och organisationsledare, jämställdhetsexpert. Tidigare ordförande för Sveriges Kvinnolobby och jämställdhetspolitisk utredare för regeringen. Styrelseledamot i Svenska FN-förbundet, styrelseledamot i Kvinnouniversitetet i Norden samt ledamot i LRF:s Jämställdhetsakademi.

Temat för årets samtalsserie är Svenskhet, precis som för teateråret i sin helhet. Vi bjuder in till möten som får ta tid. Samtalsledare och programansvariga är Sewilius Berg och Lena Ulrika Rudeke.

Samtal
Scen
Studion
Pris
Fri entré men du behöver biljett