Berlinmurens fall – en oerhörd händelse

Berlinmurens fall är en av vår tids största händelser. På trettioårsdagen samtalar Björn Sandmark med Wolf Lepenies, en av Tysklands främsta sociologer om de utmaningar Europa nu står inför.

Följderna av en oerhörd händelse av Wolf Lepenies skrevs under den omvälvande tyska återföreningsprocessen. Essän publicerades i tidskriften Ord & Bild 1993. Den kommer nu som bok med en nyligen gjord intervju med författaren av Björn Sandmark.

Lepenies skrev bland annat ”Hur lugn kommer Europas framtid att bli? Idag vågar ingen svara.” Så här trettio år senare är det lätt att säga att han då gjorde rätt i att inte göra några utfästelser. Han skrev även ”Utgör de processer vi idag bevittnar eller medverkar i en vändpunkt eller bara en episod?”

Björn Sandmarks samtal med Wolf Lepenies utgår ifrån dessa frågor nu när Europa står inför större utmaningar än någonsin. Mycket står på spel.

Samtalet genomförs med stöd av Goethe-institutet och hålls på engelska.

Wolf Lepenies (f. 1941) är sociolog, forskare och författare. Under ett par decennier var han föreståndare för forskningsinstitutet Wissenschaftskolleg i Berlin. Lepenies är professor emeritus i allmän sociologi vid Freie Universität Berlin och har även varit verksam vid Princeton University, och i Paris och Budapest.

Platsen för samtalet är Studion. Fri entré, biljett behövs.

Följderna av en oerhörd händelse är översatt av Björn Sandmark och ges ut av Bokförlaget Korpen.

Författarsamtal
Lördag 9 november kl 18.00-ca 19.30
Scen
Studion
Pris
Fri entré, biljett behövs.