Dramatiker på scen – Gertrud Larsson

"Dramatiker på scen – en samtalsserie om skrivande" tar sig på ett nördigt, lustfyllt och vetgirigt sätt an Dramatikern. Först ut är ingen mindre än Gertrud Larsson i samtal med dramaturgen Magnus Lindman.

Samtalsserien Dramatiker på scen presenteras av Kulturakademin i samarbete med Göteborgs Stadsteater, Folkteatern och Centrum för dramatik syd. I långa, roliga, djuplodande samtal - och med väl valda personer – diskuteras konstnärskap, process och yrkeskunnande. Håll utkik efter information om kommande samtal på www.kulturakademin.com.

Gertrud Larsson om samtalet:


Och om sitt författande:

Jag drivs av nyfikenhet och skriver oftast om samhällsfrågor. Mitt tillvägagångssätt är grävande, jag tycker om att arbeta journalistiskt och gör mycket research när jag tar mig an ett ämne. Jag vill upptäcka nya världar, det kan handla om alltifrån att möta tjänstemän på statliga verk till att tillbringa en vecka med ett jaktlag under älgjakten.

Sedan 1996 är jag tillsammans med Åsa Asptjärn verksam i komikerduon ”Åsa & Gertrud”. Tillsammans skrev vi Månsaråttan, Sveriges Radios julkalender 2015. Sedan drygt tre år tillbaka arbetar vi regelbundet med satirserien Utkantssverige för Sveriges Radio Drama där vi står för manus, regi och medverkan i samtliga roller.

Gertrud Larsson är född (1972) och uppvuxen i Kristianstad. Har bott i Malmö och Göteborg, är numera bosatt i Stockholm. Utbildad på Dramatiska Institutet 2001-2004. Frilansar som dramatiker sedan 2004, senast aktuell med Tidningshuset som Gud glömde på Göteborgs stadsteater (hösten 2017) och som en av huvudförfattarna till den politiska kabarén Vinnaren tar allt på Malmö stadsteater (våren 2018). Regisserar ibland sina egna pjäser, bland annat Världens lyckligaste kycklingar (2013), som gästspelade på Stora teatern i Göteborg.

Var gärna på plats i god tid. Baren är öppen från kl 18.00.

Samtal
Tisdag 26 november kl 18.30-20.30.
Scen
Foajébaren
Pris
Fri entré, biljett behövs.

Magnus Lindman är dramaturg på Folkteatern Göteborg, Folkoperan och Sveriges Radio Drama. Han är verksam som dramatiker och översättare och arbetar både med tal- och musikteater på flera av landets scener. Magnus har uppmärksammats för sina översättningar av Elfriede Jelineks dramer. 2014 skrev han tillsammans med Pia Gradvall Ditt parti för Sveriges Radio, som belönades med pris i kategorin Radio Fiction Series i Prix Europa. 2017 gjorde han dramatiseringen av Våra drömmars stad efter Fogelström (tillsammans med Pia Gradvall) för Kulturhuset Stadsteatern, där han också 2018 låg bakom manus till föreställningen Bang om Barbro Alving.

För Folkteatern har Magnus översatt Hamlet, Den goda människan i Sezuan och En vintersaga. På Dramaten spelas sedan 2018 hans översättning av Påklädaren. Hösten 2019 står Magnus för idé (tillsammans med Frida Röhl) och manus av Madame Bovary.