Sörjen som blev – författarsamtal med Anna Takanen

”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen”, säger Anna Takanen, som nu kommer till Göteborgs Stadsteater för ett samtal om sin debutbok Sörjen som blev.

Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige.

Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.

Anna Takanen utbildade sig till skådespelerska i början av 1990-talet och arbetade bland annat med Suzanne Osten på Unga Klara. Sedan dess har hon arbetat som skådespelerska och regissör. Mellan 2006 och 2015 var hon konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater, därefter teaterchef och konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

2015 satte Anna Takanen upp ”Fosterlandet” (av Lucas Svensson) – ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater och Svenska Teatern i Helsingfors. Helaftonspjäsen, som gick för utsålda hus, handlade om hennes egen far, ett av nästan 80 000 krigsbarn som skickades till Sverige under andra världskriget.

Den 6 december firas Finlands självständighetsdag till minnet av frigörelsen från Ryssland 1917.

Moderator är Björn Sandmark.

Samtalet ramas in musikaliskt av Matti Ollikainen på piano. Ollikainen är musiker, kompositör och poet och leder det kultförklarade bandet Franska trion. Han har medverkat och skrivit musik till ett antal uppsättningar på Göteborgs Stadsteater, bland annat till Fosterlandet.

Samtalet hålls i Foajébaren.
Obs! Fri entré, biljett behövs.

Foto Fredrik Skogkvist

Sörjen som blev ges ut av Albert Bonners Förlag.

Författarsamtal
Fredag 6 december kl 15-16.30
Scen
Foajébaren
Längd
1,5 timma
Pris
Fri entré, biljett behövs