Ukrainas flagga

En kväll för Ukraina

Göteborgs Stadsteater, Folkteatern, Stora Teatern och Backa Teater arrangerar en kväll för Ukraina tillsammans med Svenska PEN och Svenska institutet. Evenemanget äger rum i Foajébaren på Göteborgs Stadsteater onsdagen den 16 mars klockan 19, dörrarna öppnas klockan 18.00. Fri entré, men biljett behövs.

Under kvällen kommer bland annat dikter att läsas av teatrarnas skådespelare, som också kommer att framföra en dramatiserad läsning av den ukrainske författaren Serhij Zjadans verk Anarchy in the UKR.

Serhij Zjadan är en av Ukrainas mest erkända och etablerade poeter, även verksam som författare och musiker. Han har nått internationell ryktbarhet och erhållit ett flertal litterära utmärkelser. 2006 utsågs hans novellsamling Capital, där Anarchy in the UKR ingår, till ”BBC Ukraine Book of the Year”.

– Det känns angeläget att göra något tillsammans. Vi vill visa på den kraft och gemenskap som konstnärer världen över besitter, motsatsen till krigets brutalitet. Vår uppgift är att upplåta rum till fördjupande samtal och vara en plats för möten mellan människor i tider som dessa, säger Pontus Stenshäll, Frida Röhl och Lars Melin, konstnärliga ledare på Göteborgs Stadsteater, Folkteatern och Backa Teater, i ett gemensamt uttalande.

Kvällens program:

Bildvisning: Ett urval bilder från utställningen Stereo_Typ tagna i Ukraina av fotografen Misha Pedan. Pedan är född och uppvuxen i Charkiv i Ukraina och sedan 1990 bosatt och verksam i Sverige. Han är grundare av Ukrainian Photography Alternative (UPHA).

Skådespelarna Malin Morgan och Johan Gry framför en dramatiserad läsning av den ukrainske författaren Serhij Zjadans verk Anarchy in the UKR. Bearbetning och regi av Dmitri Plax. Översättning: Nils Håkansson.

Dikter från Ukraina läses av skådespelarna Benjamin Moliner, Johan Friberg, Eleftheria Gerofoka, Lena B Nilsson och Francisco Sobrado.

Poeten Lina Ekdahl och musikern Martin McFaul uppträder.

Samtal med journalisten och författaren Marit Kapla, styrelseledamot i Svenska PEN, och Stefan Ingvarsson, före detta kulturråd i Ryssland. Moderator är Sanna Samuelsson, idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten.

Irina Novikova med artistnamnet Insomnia Taxxi uppträder. Ukrainska Irina är en banbrytande och framstående elektronisk musiker, låtskrivare och sångerska med starka rötter i Kievs alternativa musikscen.

Läsning och samtal
16 mars kl 19. Fri entré, men biljett behövs.
Scen
Foajébaren
Längd
Evenemanget startar kl 19.00 Foajébaren öppen från kl 18.