Vaccinationsbevis är infört.

Från och med den 1 december ska publik till föreställningar i teaterhuset på Götaplatsen visa giltigt vaccinationsbevis. Läs om teatern och Covid-19.

Kulturkungen Gustav III

Svenska Akademien ger i höst, i serien Svenska klassiker, ut ett urval av Gustav III:s dramatik med inledning och kommentarer av Horace Engdahl. Här samtalar han med teaterns vd Björn Sandmark om denna kungs gedigna produktion. Även kungens hovnarr Carl Michael Bellman dyker upp då Karin de Frumerie sjunger några av hans visor.

De flesta vet att Gustav III skapade de institutioner som lade grunden till den svenska teatern men få tänker idag på att han själv var dramatiker med en stor produktion av pjäser och operalibretton. De bevarade texterna visar att han var en första rangens begåvning på området.

Kanske var han rent av Sveriges mest spelbara dramatiker före August Strindberg. Språket i hans stycken har bevarat sin friskhet, tematiken i dem är endast skenbart avlägsen. De förtjänar att om inte spelas så i varje fall läsas på nytt.

Oss till livs får vi, förutom samtalet om kulturkungen Gustav III, sång och musik då skådespelaren Karin de Frumerie sjunger Bellman ackompanjerad av Bo Stenholm.

Julkalendern
15 dec kl 17.30-18.45
Scen
Lilla Scen
Längd
1 tim 15 min
Pris
100 kr