temadag: Mäns våld mot kvinnor

I samband med att föreställningen Du är min nu spelas på Studion i vår vill vi på Göteborgs Stadsteater ta tillfället i akt och öppna för samtal om ett av våra stora samhällsproblem – mäns våld och våld i nära relationer.

I Du är min nu, som har Sverigepremiär 17 mars, kommer vi två par inpå livet och får följa dem när den där första spirande förälskelsen sakta övergår till mörker och destruktivitet. Den franske regissören Gérard Watkins ringar in och synliggör mekanismer i mäns våld mot kvinnor. Hur det börjar, hur det förändras men visar också på en väg ut. För att belysa detta ämne ytterligare arrangerar vi nu en temaeftermiddag den 25 mars i Foajébaren.

Johan Gry, som tillhör teaterns fasta ensemble och spelar en av huvudrollerna i pjäsen, har länge engagerat sig i mäns våld mot kvinnor och är en av initiativtagarna till dagen. Lisa Lindén, dramaturg och genusvetare, modererar innehållet som startar med tre kortare föredrag av representanter som på olika sätt möter mäns våld mot kvinnor i sin yrkesvardag. Dagen avslutas med en timmes panelsamtal. Se utförligt program och medverkande längre ner.

Se Du är min nu till specialpris!
Samtliga deltagare på temadagen erbjuds 20 % rabatt på Du är min nu. Erbjudandet gäller endast för bokning online och hamnar automatiskt i varukorgen i samband med att du köper din biljett till temadagen. Föreställningen spelas på Studion kl. 18.00 samma dag – för dig som vill avsluta kvällen inne i salongen. Erbjudandet gäller även resterande speldatum. Läs mer om pjäsen och dess speldatum här.

Program


13.00
– 13.15 Hej och välkomna - Skådespelaren och en av dagens initiativtagare Johan Gry hälsar välkommen tillsammans med Lisa Lindén, genusvetare, dramaturg och dagens moderator.

13.15 – 13.30 Mats Holmberg - läkare, Endokrinolog och Androlog på specialenheten ANOVA vid Karolinska Universitetssjukhuset som bland annat behandlar män med tändningsmönster mot barn och män som utövar sexuellt våld. Mats har ett livslångt engagemang i våldsfrågor, som började i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen på 70-talet.

13.35 – 14.15 Viveka Enander – lektor vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet och forskare vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV). Viveka har också en bakgrund inom kvinnojouren.

14.20 – 14.50 Asgeir Persson – utbildare och föreläsare Föreningen Män Göteborg.

15.10 – 16.10 Panelsamtal – Lisa Lindén leder ett panelsamtal och deltar gör utöver föreläsarna även Katarina Björkgren, enhetschef, Jämställdhetsmyndigheten, Våldsprevention – Mäns våld mot kvinnor.

Lisa Lindén ersätts av dramaturg Anna Berg.

Vid eventuella allergier – vänligen kontakta restaurangen@stadsteatern.goteborg.se senast dagen före.

Varmt välkommen!

Foto: Ines Sebalj

Temadag
25 mars kl 13.00-16.15
Scen
Foajébaren
Längd
3 timmar och 15 minuter
Pris
150 kr inklusive kaffe/te och kaka