Det osynliga äventyret

L’Aventure invisible

OBS! Spelas på franska, textas på engelska.

En hjärnforskare som efter en stroke kunde studera sin egen skadade hjärna från insidan. Den första patienten att få en ansiktstransplantation och som nu lever med ansiktet av en 25 år yngre man. En filmskapare som får en mystisk känsla av samhörighet med den ikoniska queerkonstnären Claude Cahun, och upptäcker ett nytt sätt att se på identitet.

Genom tre exceptionella livsberättelser om personer som tvingas återuppfinna sig själva, bjuder den internationellt prisade filmskaparen och regissören Marcus Lindeen in oss till ett inre äventyr, där ingen fråga är för intim för att ställas.

Publiken sitter tillsammans med skådespelarna och följer deras samtal, på scen i en cirkelformad scenografi.

Pjäsen hade premiär i Paris 2020 och efter en turné på festivaler i Europa får den nu sin Sverigepremiär i samarbete med Göteborg Film Festival.

Marcus Lindeen är bosatt i Paris och är också en av fem internationella husregissörer på legendariska Piccolo Teatro i Milano. Hans debutfilm Ångrarna (2010) och den senaste filmen Flotten (2018) belönades båda med Prix Europa för bästa europeiska tv-dokumentär. Ångrarna vann även en Guldbagge och tv-priset Kristallen för bästa dokumentär.

Läs om Flotten, som visats på över 50 festivaler och haft biopremiär i ett flertal länder, här. Nu ingår den även i Göteborg Film Festival och visas på biografen Göta 28 januari.

En produktion av Comédie de Caen – Centre Dramatique National de Normandie som en del av Pôle Européen de creation och Festival Les Boréales. Samproduktion av Théâtre de Gennevilliers och Festival d’Automne i Paris. Med stöd från Franska institutet, Konstnärsnämnden och Cité internationale des arts i Paris.

Observera att platserna på scen tyvärr inte är tillgänglighetsanpassade.

IF_Logo_Pays_AvecG_Noir_1_RVB kopiera.jpg

With the support of the Institut Français Suède.

Draken_GFF_logotype_srgb.jpg

I samarbete med Göteborg Film Festival

Foto: Maya Legos, Masiar Pasquali, Bea Borgers, Emelie Asplund

Gästspel
27 och 28 januari 2024
Scen
Stora Scen
Längd
1 timma och 15 minuter
Pris
140-320 kr
Textas
Spelas på franska, textas på engelska

Publiksamtal
Lördag 27 januari cirka klockan 19.15

Lördagens föreställning följs av ett publiksamtal i salongen där Marcus Lindeen och hans konstnärliga samarbetspartner, dramaturgen och översättaren Marianne Ségol, berättar om sitt arbete med pjäsen. Samtalet, som hålls på engelska, presenteras av Sisela Lindblom, dramaturg på teatern.

Boksläpp och boksamtal
Söndag 28 januari klockan 17, Foajébaren
Offentligt boksläpp för Iscensatta samtal av Marcus Lindeen. Boken följer processen med filmen Flotten och pjäsen Det osynliga äventyret. Samtalar om boken gör Marcus Lindeen och Jon Asp, författare, filmkritiker och redaktör för filmtidningen Point of View, vars förlag POV Books ger ut boken.
Obs! Fri entré men du behöver ladda ner biljett, och det kan du göra här.

Forskningsprojektet Iscensatta samtal
Marcus Lindeen är doktorand i film och media vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Om forskningsprojektet Iscensatta samtal, som omfattar filmen Flotten och pjäsen Det osynliga äventyret samt boken Iscensatta samtal, kan du läsa här.

Marcus Lindeen är en väldigt spännande konstnär som länge har låtit film och teater gå hand i hand och utveckla varandra. Med sitt ödmjuka, nyfikna undersökande av människan och hennes identitet/er skapar han unika berättelser, i mellanrummet mellan fakta och fiktion, det dokumentära och det påhittade.

Linda Zachrison, konstnärlig ledare Göteborgs Stadsteater

Flotten – en dokumentär om ett vetenskapligt experiment

I Flotten återförenas sju personer som 1973 deltog i ett socialt experiment om våld och sexualitet ombord på en flotte. I filmen används arkivmaterial och scener inspelade ombord på en modell av den verkliga flotten.

Läs mer om Flotten

Forskningsprojektet "Iscensatta samtal" – en film, en pjäs, en bok

”Iscensatta samtal” är forskningsprojektet där Marcus Lindeen undersökte samtalet som metod och form för att gestalta dokumentärt material på film och teater. Projektet resulterade i en film, en pjäs och en bok.

Läs om Lindeens forskningsprojekt på SKH

Offentligt boksläpp för Iscensatta samtal av Marcus Lindeen

Den nya boken Iscensatta samtal av Marcus Lindeen följer processen med filmen Flotten och pjäsen Det osynliga äventyret. Ett boksamtal mellan Lindeen och Jon Asp, filmkritiker och redaktör för filmtidningen Point of View, vars förlag POV Books ger ut boken.

Läs mer och ladda ner fria biljetter

Av och Regi Marcus Lindeen Översättning, dramaturgi och konstnärlig samarbetspartner Marianne Ségol Skådespelare Julie Dossavi, Franky Gogo, Tom Menanteau Baserad på intervjuer med hjärnforskaren Jill Bolte Taylor, Jérôme Hamon, som genomgått en ansiktstransplantation, och artisten Sarah Pucill Scenografi Mathieu Lorry-Dupuy Ljus Diane Guérin Musik och ljud Hans Appelqvist Film Sarah Pucill Ljus- och videoteknik Dimitri Blin Ljudteknik Antoine Quoniam / Nicolas Brusq