André & Dorine

Komedi, tragedi, relationsdrama, maskspel – den här unika föreställningen är svår att placera i ett fack, men säkert är i alla fall att den griper tag så som ett mästerverk ska göra. En föreställning av det spanska teaterkompaniet Kulunka Teatro. Ingår i Göteborgs dans- och teaterfestival.

Spelas på Studion 28 augusti klockan 20.00 och 29 augusti klockan 19.00. Biljetter köper du här!

André och Dorine har levt tillsammans i många år; och deras kärlek går på rutin. Likt många andra par har de båda åldrande konstnärerna börjat ta varandra för givna, och en viss likgiltighet har infunnit sig. Men när en allvarlig sjukdom invaderar deras liv förändras allt. Det blir plötsligt viktigt att minnas, återskapa och återuppleva den kärlek som förenat dem genom alla år.

André & Dorine handlar om kärlek och glömska. Det är en drabbande gestaltning av såväl livslång gemenskap som människans behov av att hålla sina minnen vid liv. Föreställningen är också en hjärtevärmande hyllning till teaterns förmåga att gestalta de allra mest intima banden mellan människor.

Med hjälp av uttrycksfulla masker ger tre skådespelare liv åt femton karaktärer. Spelet är tyst, men ändå är det ingen tvekan om vad som pågår mellan de båda åldringarna. Deras vardagsliv och de utmaningar som demensen skapar gestaltas med osviklig tajming. Ingen kan missförstå vare sig handling eller psykologi, trots att inga ord uttalas. De komiska poängerna sitter klockrent, men skrattet fastnar i halsen. André & Dorine är en känslomässig bergochdalbana, och tack vare sin bitterljuva blandning av sorg och humor blir föreställningen en scenkonstupplevelse man inte glömmer i första taget.

Även om föreställningen saknar ord är manuset viktigt för Kulunka Teatro. Det är framtaget i en kollektiv arbetsprocess och noggrant konstruerat. Detaljrikedomen är förmodligen nyckeln till den starka igenkänning som verket mötts av världen över. Föreställningen förstås av alla, oavsett språk eller kultur, och har gjort succé i över 30 länder.

Kulunka Teatro grundades 2010 i den baskiska delen av Spanien. Gruppen förenas av ett starkt intresse för att experimentera med olika teaterspråk. Deras målmedvetna arbete med att skapa angelägen teater för alla har väckt mycket uppmärksamhet och resulterat i många priser. André & Dorine är gruppens första uppsättning, och den turnerar alltså fortfarande, 13 år efter att den hade premiär.

Performed by: José Dault / Alberto Huici, Garbiñe Insausti / Laura García Marín, Edu Cárcamo
Text: Iñaki Rikarte, Garbiñe Insausti, José Dault, Edu Cárcamo and Rolando San Martín
Director: Iñaki Rikarte
Original music: Yayo Cáceres
Mask design and construction: Garbiñe Insausti
Set design: Laura Eliseva Gómez
Costume design: Ikerne Giménez
Light: Carlos Samaniego “Sama”
Production: International booking and Kulunka Teatro
Graphic design: Isa Besset
Technical coordination: La Cía de la Luz S.Coop.Mad.
Assistant director: Rolando San Martín

Föreställningen är ordlös.

Foto: Svend Andersen.

Göteborgs dans- och teaterfestival
28 och 29 augusti
Scen
Studion
Längd
1 timma och 30 minuter