Flickan och vildpäronen

En personlig och poetisk pjäs med minnen från barndomens sagor och om att bli till genom skrivandet. En nödvändighet så tvingande att en mor uppfinner ett eget alfabet. Flickan och vildpäronen av Eleftheria Gerofoka får nu sin världspremiär. Föreställningen är en samproduktion mellan Backa Teater och Göteborgs dans- och teaterfestival.

Spelas på Lilla Scen 30 augusti klockan 18.00 och 31 augusti klockan 19.00. Biljetter köper du här!

Eleftherias mor Kiki är analfabet. Hon växte upp i fattigdom och var tvungen att bli vuxen snabbt. Hon började arbeta tidigt och fick inte möjlighet att gå i skolan. Bokstäverna förblev mysterier. Hemliga krumelurer. En gräns mellan henne och de initierade. Men de sagor som ekade inom henne behövde komma ut, få liv och berättas vidare. En nödvändighet så ofrånkomlig att Kiki lyckas uppfinna ett eget alfabet.

Det här är en berättelse om denna mor, men också om hennes barn. Om barnets uppväxt i en fattig by som hon tvingades lämna för att leva ut sin dröm. Och hur hennes mors sagor om överlevnad gav henne hopp och trygghet på vägen.

Flickan och vildpäronen är en personlig och poetisk pjäs med minnen från barndomens sagor och om att bli till genom berättandet och gestaltandet. Om den magiska kraften i att kunna förmedla sig själv och sina bilder. Men också om det som driver denna uppfinningsrikedom framåt. Som får barnet som blivit vuxet att vilja lyssna på de här sagorna gång på gång. Det som kanske alltid är med och driver historien och själva livet vidare – nämligen oron. Oron som inte stillnar trots att resan är gjord.

Under de senaste åren har jag insett att min mammas sagor har cirkulerat mer och mer i mitt medvetande. Ofta återvänder jag till dem för att känna mig lugnare. Andra gånger ringer jag min mor och ber henne läsa en av hennes sagor för mig. Genast springer hon glatt och hämtar sitt anteckningsblock och frågar mig: Vilken vill du att jag ska läsa för dig? Vill du höra Pavlakis dröm? Eller kanske Flickan och vildpäronen? Sedan berättar hon.

Eleftheria Gerofoka


Biografi
Eleftheria Gerofoka är född och uppvuxen i Grekland. Hon är utbildad vid scenskolan i Aten och har medverkat i flera teateruppsättningar både i Sverige och internationellt.

Hon har studerat fysisk teater och metoder inom den samtida scenkonsten på Goethe Universitetet i Frankfurt samt i Moskva och i London med Complicité Theatre. 2011 flyttade hon till Sverige och har jobbat för Angereds teater, Sveriges Radio Drama och är sedan 2017 en del av Backa Teaters fasta ensemble.

Eleftheria har även medverkat i flertalet filmer och tv-serier, bland andra ”Butiken” av Ami-Ro Sköld, ”Forever” av Anders Hazelius, ”Ring mamma” och ”Det vita folket” av Lisa Aschan.

By: Eleftheria Gerofoka
Director: Rasmus Lindgren and Eleftheria Gerofoka
Light and room: Bella Oldenquist
Sound: Jonas Redig
Dramatic text: Christina Ouzounidis
Producer: Lisa Nowotny
Artistic mentor: Lola Arias
Performers: Eleftheria Gerofoka and Vasiliki Kiki Gerofoka

Föreställningen framförs på engelska med svensk text.

En samproduktion mellan Backa Teater och Göteborgs dans- och teaterfestival.

Göteborgs dans- och teaterfestival
30 och 31 augusti
Scen
Lilla Scen
Längd
1 timma och 30 minuter