Kung Byxlös

De eländas drottning

Kung Byxlös är berättelsen om krig och fred, makt och systerskap, kärlek och svek samt om en ensam kvinnas övertygelse om att enighet är styrka. Görel Crona återger den dramatiska berättelsen om Margareta Valdemarsdotter – kvinnan som på 1300-talet enar de nordiska länderna och blir den kanske mäktigaste regenten Norden någonsin skådat.

Margareta var dotter till Danmarks kung Valdemar Atterdag och blev bortgift som tioåring till kung Håkon av Norge. Hon uppfostrades av Heliga Birgittas dotter och blev senare rikets förmyndare i både Danmark och Norge – med en kungs rättigheter. Genom smarta politiska drag och genialisk förhandlingsteknik lyckas hon befria de nordiska länderna från Hansan och lägga även Sverige under sina fötter. Hon regerar nu över Sverige, Norge och Danmark inklusive dagens Finland, Island, Grönland, Färöarna och Hebriderna.

Drottning Margareta blir Kung Byxlös – kvinnan som skapar Kalmarunionen, enar Norden och ordnar varaktig fred mellan de nordiska länderna.

Text: Margareta Skantze, Regi: Görel Crona, Ljuddesign: Gabriel Crona

After work-föreställningarna startar kl 17.30 och är cirka en timme långa. Och det går förstås utmärkt att stanna kvar efter föreställningen, fylla på med mer dryck och njuta av Foajébarens vackra miljö.

Meny: Pocherad torsk med äggsås, gröna ärtor, pepparrot och citron

Vegetarisk kost och allergier anmäls senast två dagar före besök till stefan.stenbom@stadsteatern.goteborg.se

Foto: Ines Sebalj

After work-föreställning
25 september klockan 17.30
Scen
Foajébaren
Längd
1 timma. Insläpp klockan 16.30
Pris
285 kronor