Vi betalar inte! Vi betalar inte!

Folk på gränsen till ekonomiskt sammanbrott

En vanlig förmiddag på snabbköpet förvandlas till en mindre revolution i den lilla italienska staden när invånarna får nog av de höga priserna och vägrar betala för sina matvaror. Det hela eskalerar och händelseutvecklingen tar sig hela tiden nya vägar – den ena mer bisarr än den andra. Hemmafrun Antonia låter varken en fejkad graviditet, en död polisman i garderoben eller en soppa gjord på fågelmat stoppa henne. Nu får det helt enkelt vara nog!

Regissören Alexander Öberg tar sig an Nobelpristagaren Dario Fos fars och kastar oss tillbaka till 70-talets Italien, präglat av ekonomisk kris – en tid inte helt olik vår. Vi betalar inte! Vi betalar inte! är en berättelse om hur långt människor är beredda att gå när de är desperata. Resultatet är ett oemotståndligt kaos.

Dario Fo räknas som en av den politiska teaterns förgrundsgestalter, med humorn som sitt främsta vapen. Han var enormt produktiv och skrev en lång rad teater- och filmmanus under sitt liv, för vilka han belönades med Nobelpriset i litteratur 1997.

Alexander Öberg har regisserat på stadsteatrarna i Stockholm, Malmö, Uppsala samt Riksteatern och Dramaten med flera teatrar. Han har varit konstnärlig ledare för Teater Bhopa och Backa Teater och varit teaterchef på Norrbottensteatern. På Göteborgs Stadsteater har Alexander Öberg tidigare regisserat Lilla livet och Karlsson på taket. Alexander är också verksam som kompositör och har tillsammans med Erik Norberg gjort sex musikaler.

Foto: Mats Bäcker.

Premiär
Scen
Lilla Scen
Pris
Biljettsläpp i höst. Ingår inte i Teaterkortet.

Dario Fos fars har följt mig under hela min regissörskarriär. Jag har ofta funderat på att sätta upp den. Men varje gång jag läst den har jag kommit fram till att vi i Sverige har det för bra för att den ska kännas aktuell. Men för ett halvår sedan när jag handlade på den billiga affären Matdax i Hökarängen fastnade jag framför tomaterna i grönsaksdisken. 73 kronor kilot. Jag kände att nu är det dags. Tänk om vår uppsättning – så som den gjorde för 50 år sedan i Italien – satte igång små subversiva uppror i Göteborg. Det tycker jag skulle vara roligt!

Alexander Öberg, regissör

Produktion

Av Dario Fo Översättning Anna Barsotti, Carlo Barsotti Regi Alexander Öberg Med Fredrik Evers, Lukas Feurst, Carina M Johansson, Victoria Olmarker, Vera Veljovic Scenografi och kostymdesign Richard Andersson Maskdesign Maria Agaton Förlag Nordiska ApS