Roland Schimmelpfennigs 13 teser

AFFISCHERING FÖRBJUDEN!

Författarens teknik i tretton teser.

1.
Skriv för hand. Se på när bläcket torkar.

2.
En anteckningsbok är bättre än en fil. Det är bättre att stryka över än att ta bort. Till och med de sågtandade resterna av utrivna sidor är intressantare än en bildskärm.

3.
Ta en promenad, stig på en buss, ta plats i tunnelbanan, sätt dig på ett tåg eller gå in i ett flygplan. Driv omkring. Prata med främmande människor.

4.
Stanna hemma. Stäng av telefonen. Prata inte skit.

5.
Ta god tid på dig. Ge dina infall och idéer tid. Förbered dig noga som inför en resa. Håll dig till ditt tema, men börja inte skriva någonting förrän du är riktigt beredd, för när det ögonblicket kommer är det inte längre möjligt att planera något.

6.
Glöm ritualerna, sitt inte lutad över tidningen. Börja arbeta, de första timmarna på dagen är dyrbara.

7.
Vad handlar det om egentligen? Varför skriver du? För att dela något eller för att meddela något?

8.
Ord blir till bilder i huvudet. Lämna plats för bilderna. Lämna plats för läsaren. Lämna plats för bilder i huvudet på läsaren.

9.
Nej, en berättelse är ingen enkelriktad gata. En berättelse är inget föredrag. Att skriva är inget för besserwissrar.

10.
Att skriva betyder: att för-täta. Att skriva betyder: att komprimera verkligheten, till språk. Man kan blåsa upp verkligheten också, men då blir den bara en ballong, illusion.

11.
När du inte kommer vidare: stig upp tidigare. Stig upp när staden fortfarande sover, och sätt dig vid skrivbordet.

12.
När du inte kommer vidare: åk skridsko. Läs Tjechov. Läs Shakespeare. Gå på teater. Ta en promenad på natten. Gå ensam till en bar. Släpp loss. Sluta tänka efter, sluta leta. Sluta arbeta, förbindelsen mellan alkohol, rök, musik och dämpad belysning lämpar sig så mycket bättre för annat än att skriva. Huvudsaken är att du har med dig en anteckningsbok.

13.
Glöm inte: Att berätta är ett frihetens uttryck. Den som berättar kan gå genom väggar, kan flyga, kan läsa tankar. Den som berättar kan stoppa tiden, påskynda den och låta den hoppa genom ett brinnande bildäck.

Första gången publicerade i tidskriften Neue Rundschau 2017.

Översättning Ulf Peter Hallberg

Schimmelpfennigs pjäs 100 sånger har premiär på Göteborgs Stadsteater, Lilla Scen 14 april 2022 i regi av Michael Cocke.