Regissör, Manusförfattare, koreograf

Rebecca Örtman

Regissör, manusförfattare, koreograf

Rebecca Örtman är regissör och dramatiker samt grundare och konstnärlig ledare för RATS Teater. Hon har en examen i regi vid Teaterhögskolan i Malmö (2004), samt en master i film, tv och radio för unga vid Stockholms dramatiska högskola (2012).

Rebecca har skapat trilogin Women in science 2013 som visades bland annat på Dramaten och trilogin Antigone i Husby 2011- 2014. EXIL - fria poeter på flykt, 2016 Där poesi av exilförfattare blandas med publikens egna reflektioner om gräns, hem och rötter. Spegla mig 2018 för Riksteaterns barn och unga. Skrev manus och regisserade kortfilmen LIV 2016 som vann guldplatsen  2016 på KINO diseea International Children Film Festival – Bukarest/ Rumänien.

Som regissör har hon även varit verksam i flera produktioner på Riksteatern, Örebro länsteater, Uppsala stadsteater.

RATS Teater gör konstnärliga produktioner som involverar forskning, teknik och samhällsfrågor. Teatern ligger i förorten Husby i Stockholm och startades 2008, Teatern har fått uppmärksamhet för sina produktioner där ICT (informations- och kommunikationsteknik) och gestaltning möter en ny publik.

Rebecca Örtman leder Scenpodden tillsammans med Karin Helander, professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet och mångårig teaterkritiker i Svenska Dagbladet.

Tidigare produktioner

Göteborgs Stadsteater
Spelår Föreställning Funktion
2018-2019 Upprorets poet Av, Regi, Koreografi