Angelica Radvolt, Sara Zommorodi, Oldoz Javidi, Bahareh Razekh Ahmadi, Kristina Issa i svarta kostymbyxor och vita skjortor. Foto: Ines Sebalj (foto Oldoz Javidi: Jonas Jörneberg)

Upprorets poet

Nyskrivet drama om den iranska poeten och ikonen Forough Farrokhzad. Ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och RATS Teater.

Hon levde modigt och dog ung. Med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter är hon en ikon för miljontals människor. En symbol för kvinnors frihet. Upprorets poet är en kärleksfull berättelse om den iranska poeten och filmskaparen Forough Farrokhzads liv, och om hennes poesi.

Regisserar gör Rebecca Örtman, som har skrivit pjäsen tillsammans med numera svenska poeten och författaren Jila Mossaed, som var en av Irans främsta poeter innan hon kom till Sverige 1986. Hon är, sedan debuten på svenska 1997, flerfaldigt prisbelönad för sin lyrik här i Sverige. Jila Mossaed blev i oktober 2018 invald i Svenska Akademien. Musiken komponeras av Kristina Issa som också medverkar som skådespelare.

Föreställningen, som är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och RATS Teater, spelas på svenska med inslag på persiska.

Urpremiär på Göteborgs Stadsteater 23 november och turnépremiär på Rats Teater i Husby 26 januari. Turnéplan Riksteatern.

Foto: Ines Sebalj (foto Oldoz Javidi: Jonas Jörneberg)

Genom att dikta om sin lust och sina svek utmanade hon bilden av vad det är att vara kvinna. Dikten är en manlig domän i Iran och när Forough klev fram förnyade hon både form och innehåll. Hon levde ett kompromisslöst liv, något som fick stora konsekvenser. Det är en pjäs om kärlek och drömmar.

Rebecca Örtman
Urpremiär
Syntolkning
Fredag 30 november
Scen
Studion
Längd
Ca 2 timmar inkl paus
Pris
120-260 kr

 (WAV-fil, 11,8 MB)

Newly written drama about the Iranian poet Forough Farrokhzad. A collaboration between the Gothenburg City Theatre, Riksteatern and RATS Teater.
 She lived courageously and died young. With her sensual, scenic and freedom craving poems she is an icon for millions of people. A symbol for women’s freedom. Upprorets poet is a loving story about the Iranian poet and film maker Forough Farrokhzad’s life, and her poetry.

More in english.

en gripande och underhållande helhet

GP

Det är egentligen bisarrt att Forough Farrokhzad inte översatts mer till svenska, trots att hon haft ett inte obetydligt inflytande på vår egen poesi.

DN

Foroughs dikter är lika naturligt införlivade i pjäsen som berättelserna om hennes liv; vördnaden inför henne är påtaglig men osentimental och opretentiös.

Expressen

Att Mossaed är poet råder inga tvivel om. Varje monolog, dialog, ton, rörelse, ja pjäsens varje tum genomsyras av poesi. Pjäsen i sig, blir en dikt.

Borås Tidning

Föreställningen är en hyllning till Farrokhzad, men handlar lika mycket om Mossaeds resa i hennes fotspår, om poetiska föregångare, vikten av litterära förebilder och en kärlekshistoria som varar livet ut.

DN

Den självbiografiska ramberättelsen ger nerv och konkretion åt den biografiska berättelsen, och får den att krypa under huden.

GP

Jag låter mig dras med av Farrokhzads rader som vävs samman med Mossaeds, persiskan som flätas med svenskan.

DN

... en föreställning med sprängkraft där humor, kärlek, mod och djupt allvar leker tafatt.

Kai Martin

Det är en mycket fascinerande uppsättning, flerdimensionell och rik på konstnärliga uttryck.

Kulturmagasinet

Medverkande

Bahareh Razekh Ahmadi

Skådespelare

Kristina Issa

Kompositör

Oldoz Javidi

Skådespelare

Angelica Negin Radvolt

Skådespelare

Sara Zommorodi

Skådespelare

Titta in på repetition!

Ett magiskt universum byggs upp där kärleken till poesin och poesins kraft står i centrum.

Se bilder från repetition av Upprorets poet

Introduktion Upprorets poet

Audioguide till Upprorets poet på Soundcloud.

Lyssna på introduktion till Upprorets poet

Hitta till teatern

Göteborgs Stadsteater ligger längst upp på Avenyn, vid Götaplatsen.

Hitta till Göteborgs Stadsteater