Exteriör bild över Götaplatsen tagen från Konstmuseet, med Göteborgs Stadsteater till höger.

Teaterhuset har renoverats och byggts om

Teaterhuset på Götaplatsen var under 2020 och 2021 stängt för ombyggnation och renovering. Huset öppnade igen hösten 2021. Nu möter publiken bland annat en ny restaurang, en mer tillgänglig Lilla Scen och en biljettkassa mer lik sitt ursprungliga utseende.

Byggnaden, som numera är byggnadsminnesförklarad, invigdes 1934 och är ritad av Carl Bergsten. Arkitekturen är en blandning av 20-talsklassicism och 30-talets funktionalism. I omgångar har huset renoverats, byggts om, byggts till och anpassats till tidens krav. Med varsam hand, och under antikvariskt överinseende har teaterhuset nu både moderniserats och där det har varit möjligt återställts till sitt ursprungliga utseende.

Under tre säsonger har Lilla Scen prövats och det med framgång. Den intima scenen ger möjlighet till ett utökat och mer varierat utbud. Nu är den permanent och har fått ett mer flexibelt och modernt scenrum, bättre tillgänglighet för publiken och en bättre arbetsmiljö för personalen.

I ombyggnationen ingick en helt ny restaurang, som nu fått namnet Restaurang Tiljan med ingång såväl inifrån huset som från Berzeliigatan. Här serveras bland annat Teatermiddagarna.

I utrymmet bakom Stora Scens salong finns nu en ny bar, Bar Thalia, som är döpt efter teatergudinnan själv. Här kommer det att finnas dryck och något litet att äta i pausen, allt inramat av den vackra venetianska tapeten som hängde i den stora salongen vid teaterns öppnande 1934 – som nu restaurerats och pryder vår nya bar.

Foajébaren har även den byggts om och renoverats. Scenen är numera höj- och sänkbar, och de tekniska förutsättningarn för ljud och ljus betydligt bättre än tidigare. Dagens Lunchteater är förstås tillbaka efter utflykten till Norges Hus.

Foajébaren har också fått tillbaka något av sin forna glans genom att den stora muralmålningen av Tor Bjurström som länge varit täckt, nu frilagts och restaurerats.

Biljettkassan har delvis fått tillbaka sitt ursprungliga utseende och Kaffebaren byter namn till Teatercaféet. De vackra trapphusen har målats om.

Utöver allt detta ovan nämnda har huset fått en ny och efterlängtad ventilation, fasaden har snyggats till, och en hel del därtill.

Hösten 2021 öppnade åter teaterhuset vid Götaplatsen, då i en förbättrad och också mer tillgänglig version med ambitionen att ge varje besökare bästa möjliga helhetsupplevelse.

Ombyggnaden bakom kulisserna!

Läs mer om hur teaterhuset sett ut genom åren