Flugorna

Allt är ditt fel.

På Dödens dag besöker Orestes sin födelsestad Argos för första gången sedan hans far Agamemnon blev mördad för 15 år sedan. En stad invaderad av flugor och präglad av skuld, skam och hat efter mordet. I samspel med sin syster Elektra planerar Orestes sin hämnd på mördarna - modern och hennes älskare.

Norska registjärnskottet Angelina Stojčevska tar sig an filosofen Jean-Paul Sartres kultförklarade debutpjäs Flugorna som skrevs under den tyska ockupationen av Frankrike 1942. Hon förpackar hans version av myten om Orestes och Elektra i en eklektisk skrud av överdriven hipster-punk. Hos Sartre har inte gudarna all makt – här är människan fri att själv forma sitt liv.

”I Flugorna möts ett syskonpar i en stad vars invånare är i en djup samvetskris över ett mord de inte har begått, men ändå känner att de är skyldiga till eftersom de inte försökt hindra det.”
Angelina Stojčevska, regissör.

Mer om regissören
Angelina Stojčevska gick ut regiutbildningen vid Konsthögskolan i Oslo så sent som 2015 och debuterade på Nationaltheatret med Strategier for en lysere fremtid. Hon har prisats i såväl Danmark som Norge och utsågs till en av 2015 års kulturtalanger av Norska Aftenposten. I sina uppsättningar brottas hon ofta med stora filosofiska frågeställningar i en lekfull normbrytande estetik.

Observera att i Flugorna förekommer rök, höga ljud, samt artificiellt blod.

Premiär
Syntolkning
3 november
Scen
Lilla Scen
Längd
Ca. 3 h 10 min,  ink två pauser
Pris
120-300 kr

FÖRDJUPA DIG I FLUGORNA

Skuld, skam, hämnd, hat, frihet, makt och Flugor, såklart!

Läs mer om Flugornas huvudtematik

LYSSNA PÅ MUSIKEN I FÖRESTÄLLNINGEN!

The Kinks, General Elektriks och Wagner med mera...

Flugorna på Spotify

AUDIOGUIDE

Lyssna på audioguiden där dramaturgen Joel berättar mer om Flugorna.

Till Flugornas audioguide

LILLA SCEN FÅR KLUBBKÄNSLA

Rummet blir en del av föreställningen, skådespelarna är inte långt bort. Lilla Scen innebär nya upplevelser för dig som besökare. Liten och intim med lila sammetsdraperier kring väggarna. Baren är öppen och en inkorporerad del i föreställningen. Du behöver inte vänta till pausen för att köpa ett glas, utan du kan dricka och äta i salongen medan föreställningen pågår. I existentialismens anda är det ditt eget val!

Våra andra scener

Lugn, det finns också en ny generation som sätter experimentlustan och teaterestetiken i första rum.

svd

... Kim Theodoridou Bergquist och Melina Tranulis fångar.

DN

Skådespelarna är värda stort beröm, utgår från att de njuter varje ögonblick.

Kulturbloggen

... det är roligt, riktigt roligt.

SvD

Gränserna mellan skådespelare och publik, mellan teater och klubb, ruckas på. Källarlokalens bar är öppen hela tiden. Till och med Klytaimestra hörs beställa en stor stark.

Borås Tidning

Deras rörelser är gränslösa och drar ut på både längden och tvären.

DN

Isak Holmen Sörensen imponerar som skrajsen skrävlande superhjälte ...

kulturbloggen

MEDVERKANDE

Hampus Hallberg

Skådespelare

Isak Holmen Sørensen

Skådespelare

Melina Tranulis

Skådespelare

produktion

Av Jean-Paul Sartre Regi Angelina Stojčevska Skådespelare Kim Theodoridou Bergquist, Hampus Hallberg, Isak Holmen Sørensen, Melina Tranulis Scenografi Ane Aasheim, Angelina Stojčevska Ljus Sara Henriksson Kostym och mask Ane Aasheim Ljud Angelina Stojčevska, Kenneth Kling Dramaturg Joel Nordström Musikarrangemang Angelina Stojčevska, Hampus Hallberg

Teaterkortet

Vårt populära abonnemang ger fyra valfria pjäser och salongens bästa platser, när du än bokar.

Det här ingår i Teaterkortet