Teater under pandemin

Våren 2020 svepte coronapandemin över världen och förändrade vårt sätt att leva. Det svenska kulturlivet stannade upp. I mitten av mars stängdes Göteborgs Stadsteater och alla föreställningar ställdes in. I stället producerades rörligt material som publiken kunde ta del av hemma, digitalt. Här har vi samlat material från en teatervår som inte liknade någon annan.

En introduktion av Göteborgs Stadsteaters konstnärliga ledare Pontus Stenshäll.

I en nyskriven text resonerar den tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig kring hur coronakrisen slår mot teatrarna runt om i världen: vad betyder det för oss, och samhället, när vi plötsligt förlorar den mötesplats som teatern utgör? Regissören Michael Cocke samlade några av Göteborgs Stadsteaters skådespelare och filmatiserade texten.
Hela texten, som ursprungligen publicerades i Süddeutsche Zeitung, finns i svensk översättning på Teatertidningens hemsida.

I april utlyste Göteborgs Stadsteater en monologtävling. Gensvaret var enormt: över 250 bidrag kom in. Efter noggrant övervägande utsåg juryn en vinnare: Coronamonolog, skriven av Jona Elings Knutsson. I klippet kan du se monologen framförd av Mia Höglund-Melin i regi av Fredrik Evers.

Tre veckor innan premiären av Om kärlek stängs oväntat hela teaterns verksamhet ned och produktionens medarbetare får gå hem – ovissa om projektets framtid. I väntan på premiär rekonstrueras nu skeendet som prolog, eller möjligtvis som epilog, för Om kärleks tänkta publik att trösta sig med i tider av ovisshet.

Ett par timmar före genrepet av Samuel Becketts Slutspel kom beskedet att teaterhuset skulle utrymmas på grund av att en medarbetare konstaterats smittad med corona-viruset. Föreställningen har ännu inte kunnat spelas. Här berättar regissören Ronnie Hallgren hur det kändes när premiären ställdes in.
Här hittar du dramaturgiatets text som Ronnie Hallgren refererar till i klippet.

Covideo: Eric Ericson jobbar hemifrån – tips, skådespel och rent trams.
Se fler klipp med Eric här.

En hälsning från Marie Delleskog, konstnärlig ledare för Dagens Lunchteater. Klicka här för utdrag ur konserter, bitar ur föreställningar och hälsningar från lunchteaterns gäster.

Kategori
Teater under pandemin