På bilden Lena Endre. Foto Klara G

Tillbaka till Reims

Personliga betraktelser om bakgrund, identitet och klassresor

En skådespelerska spelar in en voice over för filmversionen av Didier Eribons hyllade bok Tillbaka till Reims, under ledning av en regissör. Snart skapar filmens frågor om klass en livlig diskussion i ljudstudion. I rollerna ser vi Lena Endre och Jesper Söderblom samt den kritikerrosade rapparen Parham.

Filmen, som visas som fond i föreställningen, är en dokumentär essä där sociologen och författaren Didier Eribon själv berättar om hur han återvänder till sin hemstad och sin familj efter att ha gjort akademisk karriär i Paris. När han nu konfronteras med sitt förflutna får han nya insikter om medelklassens brutala exkluderande mekanismer och arbetarklassens förflyttning från vänster till extremhöger. Hur gick det till? Är det vänsterns fel? Eller är det hans eget, han som så länge förnekat sin arbetarklassbakgrund? Och vad är lösningen?

Även skådespelerskan och regissören i ljudstudion brottas med dessa frågor. I bakgrunden rör sig också en ljudtekniker med oanade förmågor.

Regisserar gör Thomas Ostermeier, konstnärlig ledare för den inflytelserika teatern Schaubühne i Berlin och en av Tysklands och Europas mest framstående regissörer.

Tillbaka till Reims är ett pjäskoncept som tidigare satts upp i England, Tyskland, Frankrike och Italien. Regissören Thomas Ostermeier utgår från det land han arbetar i, och använder de medverkande skådespelarnas biografier som ett verktyg för att ta temperaturen på landet. Och borrar på så sätt ner i det samtida Europas brännande frågor om klass, identitet och samhällsutveckling.

Uppsättningen är en samproduktion med Schaubühne Berlin och Dramaten, där den hade premiär den 26 september 2021. Pjäsen hade sin urpremiär i Manchester och har även satts upp i Berlin, Frankrike och Italien.

Tillbaka till Reims är baserad på boken med samma namn (Retour à Reims) av Didier Eribon, Editions Fayard, Frankrike. Svensk boköversättning Johan Wollin.

Foto: Klara G

Jag har följt och beundrat Ostermeiers unika konstnärskap i många många år, så det känns fantastiskt med det här samarbetet.

Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater
Premiär
Syntolkning
Torsdag 21 april kl 19.00
Scen
Stora Scen
Längd
Ca 2 tim, ingen paus.
Pris
120 - 360 kr
Textas
Onsdag 20 april kl 19. OBS! Måste bokas i biljettkassan 031-708 71 00. Uppge att du vill ta del av textning.

Bilder från föreställningen

Här kan du se hur Tillbaka till Reims ser ut på scen!

Se alla bilder

En helkväll på teatern

Gör ditt teaterbesök till en helkväll med både mat och teater! Boka en teatermiddag till ett förmånligt pris som serveras i Restaurang Tiljan innan din föreställning.

Läs mer om teatermiddag

En introduktion till Tillbaka till Reims

Ska du se Tillbaka till Reims? Här ger dramaturg Joel Nordström en fin introduktion till föreställningen.

Lyssna på eller läs introduktionen

Lena Endre

Skådespelare

Parham Pazooki

Skådespelare

Jesper Söderblom

Skådespelare

Tyske regissören Thomas Ostermeier skapar en ny hybridform av politisk teater – en semidokumentär som ger perspektiv på aktuella frågor.

SvD

Pjäsen om Didier Eribons klassresa är intressantast när den blir personlig, som när Lena Endre pratar om sina arbetarklassrötter och Parham Pazooki rappar om den villkorade representationen i salongerna.

DN

Teater och verklighet befruktar varann så vackert och intelligent i Tillbaka till Reims – en föreställning såväl politiskt och intellektuellt utmanande som känslomässigt berörande.

Expressen

Jag är så fascinerad av hur föreställningen sätter fingret på flera stora problem.

Kulturbloggen

Produktion

Baserad på boken Tillbaka till Reims av Didier Eribon Koncept Schaubühne Berlin Översättning Johan Wollin, Ulf Peter Hallberg Regi Thomas Ostermeier Skådespelare Lena Endre, Parham Pazooki, Jesper Söderblom Scenografi Nina Wentzel Peruk- och maskdesign Linda Hyllengren Ljusdesign Erich Schneider Ljuddesign Jochen Jezussek Film Sébastien Dupouey, Thomas Ostermeier Kamera Marcus Lenz, Sebastién Dupouey Filmljud Peter Carstens Kompositör Nils Ostendorf Dramaturger MAJA ZADE, ANNELI DUFVA, FLORIAN BORCHMEYER