Änglarna, finns dom?

En historia om kärleken till ett fotbollslag

Jennie har Blåvitt i blodet. Fotboll är på liv och död. Den ödesmättade dagen då Häcken tar hem det allsvenska guldet på Gamla Ullevi är hon som vanligt på plats på Bebbens hylla. Efter att en felplacerad frispark träffar henne rakt i huvudet tappar hon medvetandet och slipper se IFK förlora.

I stället möter hon en ängel som tar henne med på en resa tillbaka i tiden, till 1982.

Jennie hamnar i ett Göteborg vars befolkning vallfärdar till Nya Ullevi både för att heja fram Kamraterna till seger i Uefa-cupen och för att höja sina röster i kampen för fred och en kärnvapenfri värld.

Änglarna, finns dom? är en festlig och vass föreställning som genom en fotbollstokig familj skildrar hur Göteborg, Sverige och världen förändrats. 40 år efter IFK:s bragd mot Hamburg SV är det inte mycket som är sig likt.

– I maj 1982 firar både freden och fotbollen stora triumfer i Göteborg. IFK vinner Uefa-cupen och 100 000 människor marscherar under parollen ”Ett kärnvapenfritt Europa”. I dag är IFK inte längre bästa laget i stan och Sverige är på väg in i kärnvapenalliansen NATO, säger dramatikern Gertrud Larsson, som efter succéerna Tidningshuset som Gud glömde och Vi hade i alla fall tur med ramavtalet, nu kommer med den sista delen i sin Göteborgs-trilogi.

För regin står Olle Törnqvist, som i många år och framgångsrikt varit verksam på scener runt om i Sverige.

Urpremiär
Scen
Stora Scen
Längd
Föreställningens längd publiceras i premiärveckan
Pris
120-370 kr

Produktion

Av Gertrud Larsson Regi Olle Törnqvist Skådespelare Hannah Alem Davidson, Fredrik Evers, Victoria Olmarker, Med flera Scenografi och kostym Johanna Mårtensson Mask Ingela Collin Ljus Bella Oldenqvist Ljud Adam Hagstrand Dramaturg Sisela Lindblom Förlag Colombine Teaterförlag