Fredrik Evers

Änglarna, finns dom?

En historia om kärleken till ett fotbollslag

Jennies älskade IFK Göteborg är på väg att åka ur allsvenskan. Det får inte hända. Tillsammans med sin bror är hon på plats på Gamla Ullevi för att se bottenmötet mot Varberg. När IFK ligger under med 0-2 orkar Jennie inte vara kvar längre, men på väg ut från läktaren träffas hon i huvudet av en felplacerad frispark. En resa bakåt i tiden, till Blåvitts storhetstid, tar sin början.

Jennie hamnar i ett Göteborg vars befolkning vallfärdar till Nya Ullevi både för att heja fram Kamraterna till seger i Uefa-cupen och för att höja sina röster i kampen för fred och en kärnvapenfri värld.

Änglarna, finns dom? är en festlig och vass föreställning som genom en fotbollstokig familj skildrar hur Göteborg, Sverige och världen förändrats. 40 år efter IFK:s bragd mot Hamburg SV är det inte mycket som är sig likt.

– I maj 1982 firar både freden och fotbollen stora triumfer i Göteborg. IFK vinner Uefa-cupen och 100 000 människor marscherar under parollen ”Ett kärnvapenfritt Europa”. I dag är IFK inte längre bästa laget i stan och Sverige är på väg in i kärnvapenalliansen NATO, säger dramatikern Gertrud Larsson, som efter succéerna Tidningshuset som Gud glömde och Vi hade i alla fall tur med ramavtalet, nu kommer med den sista delen i sin Göteborgs-trilogi.

För regin står Olle Törnqvist, som i många år och framgångsrikt varit verksam på scener runt om i Sverige.

Foto: Ines Sebalj

Urpremiär
Syntolkning
2 mars
Scen
Stora Scen
Längd
Föreställningens längd publiceras i premiärveckan
Pris
120-370 kr

Produktion

Av Gertrud Larsson Regi Olle Törnqvist Skådespelare Hannah Alem Davidson, Sven Boräng, Fredrik Evers, John Lalér, Vivi Lindberg, Cecilia Milocco, Victoria Olmarker, Med flera Scenografi och kostym Johanna Mårtensson Mask Ingela Collin Ljus Bella Oldenqvist Ljud Adam Hagstrand Dramaturg Sisela Lindblom Förlag Colombine Teaterförlag