Anna Vnuk är Bastarden

Ett hejdå till skammen av att vara oönskad

Anna Vnuk känner inte sin pappa. Det har hon aldrig gjort. Helt ärligt är hon en oönskad gäst i hans liv. Efter 49 år av undvikande så är det nu dags – hon ska försöka göra upp med någon som inte är där. Det är en epok som ska gå i graven och vi ska säga hejdå till skammen av att ha blivit bortvald. Men det behövs vittnen, människor att dela ceremonin med.

Anna Vnuk är Bastarden handlar om att skapa sig själv. Om att pussla ihop de delar man blivit given och göra något eget. Det är en rolig, störig och kanske helande föreställning. Tillsammans med publiken och sina favoritdansare vill Anna Vnuk se om det går att använda dansen till att gro nya rötter. Och ge upprättelse till alla bastarder!

Jag har bestämt mig för att komma ut innan han dör. Jag går inte med på att vara nåns hemlighet längre, det är ingen hämnd eller så. Det är existentiellt för mig. Jag hoppas publiken ska känna tillförsikt till att man via konsten och gemenskap kan brösta det man känner sig maktlös inför.

Anna Vnuk

En dansteaterproduktion av Unga Klara i samarbete med Göteborgs Stadsteater. Urpremiär på Unga Klara 26 januari 2024.

UngaklaraLogga.jpg

Foto: Märta Thisner

Göteborgspremiär
Syntolkning
20 april
Scen
Lilla Scen
Längd
Cirka 65 minuter utan paus
Pris
140-290 kr

”Jag avundas alla som fortfarande har möjlighet att se denna sällsamma föreställning för första gången!”

Expressen

”en färgsprakande, livsbejakande hyllningsritual till alla oönskade barn”

Aftonbladet

”Boka biljett den som kan, för de kommer gå åt snabbt”

Dagens Nyheter

”både vackert och hoppingivande”

SvD

"att känna sig ovälkommen är det värsta som finns"

Varför blev den här föreställningen till nu? Här berättar Anna Vnuk om föreställningen, som är hennes egen uppgörelse med sin barndom.

Läs mer

Om att växa upp med en frånvarande förälder

Vad händer egentligen med barn som växer upp med en frånvarande förälder? Ett samtal med med barnpsykologen Fredrik Olshammar.

Läs mer

En klövsadelsavlad oäkting med brokig historia

Vad tänker du på när du hör ordet bastard? Begreppet har en lång historia, men dess betydelse har skiftat genom historien.

Läs texten

Produktion

Av och Regi Anna Vnuk Med Stacey Aung, Nassim Meki, Anna Vnuk, Björn Vårsjö Scenografi Jenny Kronberg Koreografi Anna Vnuk, i samarbete med de medverkande Koreografiöga Tove Skeidsvoll Kostym Helle Carlsson Mask och huvudbonader Alexander Wernesson Ljus Johan Sundén Ljud och musik Lars Bomanson Dramaturg Erik Uddenberg