skål för livet

En skrattspegel av vår tid

Välkommen till en sprudlande middagsbjudning där vännerna samlats, vinet luftats och värdparets två barn sover stilla i rummet bredvid. I det böljande festsamtalet avhandlas högt som lågt och ämnena avlöser varandra i högt tempo. Kanske tar kvällen en katastrofal vändning. Eller är det en helt vanlig kväll där glasen fylls på och orden ekar i rummet?

skål för livet är ett nyskrivet drama som fångar vår samtid med nästan otäck exakthet. En tragisk komedi och en smart skrattspegel av vår tid.
Den snillrikt skrivna pjäsen av den tysk-svenska dramatikern Maja Zade hade urpremiär på Schaubühne Berlin 2019 med titeln abgrund. För regin står internationellt hyllade lettisk-amerikanska Yana Ross, som tidigare bland annat satt upp Ett dockhem på Göteborgs Stadsteater.

Yana Ross har hela världen som arbetsplats och har fått utnämningen ”bästa regissör” i flera olika länder. Ofta arbetar hon med klassiska texter, skalar av dem in till kärnan och gör dem relevanta för vår tid och för den plats hon befinner sig på. I Sverige har hon bland annat satt upp Tjechovs Morbror Vanja, Michail Bulgakovs En hunds hjärta och, som ovan nämnda, Ett dockhem på Göteborgs Stadsteater 2018. 2022 inledde Yana Ross ett långvarigt samarbete med Berliner Ensemble, Brechts teater, som en av husregissörerna.
Under våren 2024 har hennes uppsättning baserad på Karl Ove Knausgårds
Min kamp fått mycket uppmärksamhet.

Foto: Aorta

Sverigepremiär
Syntolkning
11 januari
Scen
Stora Scen
Pris
120-390 kr

– Maja Zade är känd för sin skarpa humor och sina smarta porträtt av medelklasslivet. Våra små, men viktiga, dagliga strider. Våra självcentrerade, välbärgade egon och vårt gnabbande med vänner och familj. Det är fascinerande att se sig själv i alla dessa karaktärer. Jag hoppas att publiken ser humorn balanserandes på kanten – då uppstår möjligheten att något läskigt och utmanande kan hända i våra rutinmässiga liv

Yana Ross, regissör

Produktion

Av Maja Zade Översättning Marc Matthiesen Regi Yana Ross Skådespelare Hannah Alem Davidson, Ashkan Ghods, Johan Gry, Mia Höglund-Melin, Mattias Nordkvist, Jesper Söderblom, Caroline Söderström Praktikant från Teaterhögskolan Nora Sadayo Scenografi och kostymdesign Zane Pihlström Maskdesign Ingela Collin Ljusdesign Dainius Urbonis Musik och ljuddesign Jonas Redig Dramaturg Anna Berg