Ett förändrat Europa

Samtal och gästspel på Backa Teater under maj månad.

Backa Teater genomför just nu projektet ”Atlas of Transitions – New geographies for a cross-cultural Europe”. Ett samarbete mellan teatrar, konstnärer och akademiker i Frankrike, Belgien, Polen, Italien, Grekland och Albanien.

I samband med detta arrangerar vi en serie samtal och gästspel under maj månad. Alla arrangemang förutom föreställningar har fri entré och är öppna för allmänheten.

Backa Teaters konstnärliga bidrag till projektet är föreställningen Hierarchy of needs. Dessutom är är forskare vid Institutionen för Kulturvetenskaper och Akademin Valand vid Göteborgs Universitet knutna till projektet. Forskningen är en del av ett tvärvetenskapligt samarbete med de andra partnerländerna. Syftet är att bättre förstå hur deltagare processen inom scenkonst kan skapa interkulturella mötesplatser. Under projektets gång granskar forskarna relationer och samspel mellan olika kroppar, uttrycksformer, institutioner och platser.

Torsdag 9 Maj

Församtal och föreställning, öppet för allmänheten.

Från kl 17.30
The privilege game
Brädspel

Ett brädspel som ger deltagarna möjlighet att iaktta sina olika grader av prilvilegier. Arrangeras av Finn Chung, Göteborgs Universitet och Globala Tanter.

Inga biljetter krävs.

18.30 - 19.00
Hierarchy of needs
Församtal

Församtal där Backa Teaters konstnärliga ledare Mattias Andersson berättar om arbetet med föreställningen Hierarchy of needs.

Inga biljetter krävs.

19.00 - 20.30
Hierarchy of needs
Föreställning

För ungefär ett år sedan fick regissören Mattias Andersson en text av den unge dramatikerdebutanten Adel Darwish. Texten var omedelbar, poetisk och omtumlande. Författad mitt i en brutal och kaotisk samtid präglad av krig och gränser mellan människor. Utifrån den texten skapar Mattias Andersson ett musikaliskt, visuellt och koreografiskt scenkonstverk format av stämningar, känslor och konflikter i vårt allas gemensamma ”nu”.

Mer information om Hierarchy of needs och biljetter.

Fredag 10 Maj

Seminariedag, föreställning och konsert. Öppet för allmänheten.

Från kl 14 och framåt
Make your own passport (Tintin Wulia, since 2014)
Workshop

Arrangeras av Finn Chung, Göteborgs Universitet och Globala Tanter.

Har du tänkt på vad det betyder att ha ett pass, annat än för att åka bort på semester? I ett pass kan det stå att du är svensk medborgare, eller mexikansk, eller taiwanesisk? Och minst lika viktigt, vad betyder det att vara en "statslös” person? I workshopen Make Your Own Passport, har vi 150 passmallar från hela världen och varje medborgarskap ges genom en lycko tävling. Du kan bli statslös också. Medan vi gör våra egna pass med händerna, kan vi samtala, läsa och visa vad det betyder att vara en medborgare och ytterligare en världsmedborgare.

Workshopen sponsras och stöds av Center of Migration Studies (CMS), post doctoral researcher Tintin Wulia, Institution of Global Studies (SGS) och Globala Tanter.

Inga biljetter krävs.

15.00-15.45
Kroppen som arkiv: Dansa med Hierarchy of Needs
Föreläsning

Arrangeras av Astrid von Rosen, Göteborgs Universitet.

Jag använde min egen kropp som forskningsverktyg för att komma närmare dansarnas och skådespelarnas fysiska arbete med föreställningen Hierarchy of Needs. Genom exempel från denna process kommer jag att föra en teoretisk diskussion om dans och migration.

Inga biljetter krävs.

16.00 - 17.00
Kan kultur rädda världen?
Seminarium

Arrangeras av Institutionen för Kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet.

Kulturen har en viktig roll i att synliggöra polarisering och stärka den interkulturella dialogen, vilket syns i både världsomfattande och lokalt kulturella uttryck. Oavsett omfattning har kultur fungerat som tankesmedja och varit en plats där samhället kan ifrågasättas.

Kulturarrangemang används ofta som ett politiskt medel för att skapa dialog på offentliga plattformar. Här framställs kultur som ett verktyg för att skapa och sprida förståelse för samhällsproblem, och den åkallas för att skydda demokratin. Vad händer om politikens inflytande blir för stort, och hur påverkas kulturens uttryck och egenvärde när den används som verktyg för att lösa samhällsproblem? Kan vi skapa en instrumentell förståelse för kulturen som samtidigt tillåter dess egenvärde? Vi ställer frågan om huruvida den politiska organiseringen av kulturen riskerar att leda till ökade krav på mätbarhet och hur detta påverkar de kulturella institutionernas uttalade mål.

Studenter från masterprogrammet Kultur och Demokrati vid Göteborgs Universitet arrangerar ett panelsamtal med inbjudna gäster om kulturens möjligheter, förväntningar och begränsningar i dagens kontext av förändring, polarisering och migration.

DELTAGARE:
Klas Grinell - Idéhistoriker vid GU, och kulturstrateg vid Göteborgs stads
Rasha Shaaban - Projektledare och samordnare av Anna Lindh Stiftelsens nätverk i Sverige på Världskulturmuseet, Göteborg
Erika Isaksson - Ansvarig för Backa Teaters barn och ungdomspublik.
David Karlsson - Idéhistoriker, bokförläggare och kulturskribent

Inga biljetter krävs.

17.30- 19.00
New geographies of a cultural Europe - Artist talk
Samtal mellan EU-projektet Atlas of Transitions konstnärliga ledare om hur Europas kulturella karta ser ut efter 9/11.

Medverkar gör: Mohammad Al Attar (dramatiker och regissör, verksam i bland annat Berlin, Tyskland), Piersandra Di Matteo, ERT Emilio Romagna Teatro Fondazione (Bologna, Italien), Pawel Sztarbowski Teatr Powszechny (Warsawa, Polen) och Spyrus Andreopoulos, Motus Terrae - Centre for Arts in Public Space (Aten, Grekland), Mattias Andersson, Backa Teater (Göteborg, Sverige)

Inga biljetter krävs.

19.00 - 20.30
Hierarchy of needs
Föreställning

För ungefär ett år sedan fick regissören Mattias Andersson en text av den unge dramatikerdebutanten Adel Darwish. Texten var omedelbar, poetisk och omtumlande. Författad mitt i en brutal och kaotisk samtid präglad av krig och gränser mellan människor. Utifrån den texten skapar Mattias Andersson ett musikaliskt, visuellt och koreografiskt scenkonstverk format av stämningar, känslor och konflikter i vårt allas gemensamma ”nu”.

Mer information om Hierarchy of needs och biljetter.

20.30 - 21.30
Kristina Issa
Konsert

Kristina Issa och hennes band bildades 2013. Bandet är ihopsatt med musiker från folkmusik och jazz. Tillsammans har de format musiken till den episka impro-pop som blivit dess kännemärke. 2014 släppte Kristina Issa första skivan, Afraid of Whales. Med dramatisk närvaro och egensinnig personlighet utmanar Kristina Issa vårt samhälles normer.

Inga biljetter krävs.

Lördag 11 Maj

Samtal och gästspel från Teatr Powszechny, Polen. Öppet för allmänheten.

18.00 - 19.30
Lawrence of Arabia
Föreställning – Gästspel från Teatr Powszechny, Polen

Lawrence of Arabia är en fars om identitet och ett försök att vandra i någon annans skor: En fantasi om teatern som skapad för ett mångspråkigt och mångkulturellt samhälle. Det är också en lek med betraktarens förväntningar – för när var Polen en bananrepublik? Varför bär Zorro burka? Vad är längst bort från oss: Venezuela eller ett Amazonvaruhus?

Skaparna beslutade sig för att bjuda in nyanlända, icke-rotade i Polen och de som har tvingats lämna sina födelseländer att samarbeta. Målet var att undvika att konstruera en fantombild av Den Andre. Förväntningar blev motbevisade, upplevelser tog nya vägar och pjäsen vann en egen komisk dimension där komiken blir en allvarlig reaktion mot fantasier om identitet.

Mer information om Lawrence of Arabia och biljetter.

19.30-20.00
Lawrence of Arabia
Eftersamtal med regissören Weronika Szczawińska.

Inga biljetter krävs.

Onsdag 22 Maj

Gästspel från Téâtre de Liège, Belgien. Öppet för allmänheten.

19.00-20.00
Sortir du Noir
Gästspel från Téâtre de Liège, Belgien

Den här föreställningen av filmskaparna Mary Jimenez och Bénédicte Liénard är en skarp och känslig iakttagelse av plikten att begrava sina nära, under migration. Föreställningen äger rum nära betraktaren och bildar en slags resa. Scenografen Sabine Theunissen skapar en intim förnimmelse av begravning för att du fullständigt ska kunna sjunka in i ett alternativt kraftfullt universum.

Sortir du Noir innehåller utdrag ur berättelser och vittnesmål som har samlats in i bland annat Tunisien. Föreställningen är avsiktligt kort för att på bästa sätt upprätthålla intensiteten i ämnet och för att skapa en intim situation utan obehag. Teaterscenen blir en berättararena för det bortglömda.

Mer informaton om Sortir du Noir och biljetter.

___

Projektet ”Atlas of Transitions – New geographies for a cross-cultural Europe” finansieras av EU-programmet Kreativa Europa.