DOCKTEATER, FIGURTEATER, OBJEKTSTEATER

Skuggspel och handdockor, marionetter och stavdockor. Dockteater är antagligen den äldsta, nu levande, scenkonstformen.

Arkeologer har funnit marionettliknande dockor i trä från 2000 f Kr, men med stor sannolikhet har formen funnits långt innan dess. Dockteater återfinns i alla kända kulturer och har använts till allt från att deklamera religiös åskådning till att häckla överheten.

I Asien lever traditionen starkt än idag med tydliga kopplingar till historiska berättartraditioner från 800-talet e.Kr.

I Europa har formen använts inom katolska kyrkan sen 1500-talet och det finns fortfarande rester kvar i form av julkrubban och altarskåp, som en stelnad form av dockteater. Den folkliga traditionen utvecklades i 1600-talets commedia dell’arte med rollfigurer som Pulcinella som har sina motsvarigheter i franska Guignol, österrikiska Kasper eller engelska Punch. Kringresande teatersällskap som spelade lustspel, inte sällan med tydliga kopplingar till hierarkier i samhället. Även inom hovet var dockteater populär från medeltiden och framåt.

I 1800-talets borgerliga hem var dockteatern i form av bland annat skuggspel och modellteatrar ett vanligt inslag. Under slutet av 1800-talet utvecklas modernismen inom den västerländska kulturen. Här får dockteatern en central roll och flertalet av våra stora dramatiker och författare som August Strindberg, Selma Lagerlöf och Henrik Ibsen skrev dramer ämnade för objektsteatern.

Under senare hälften av 1900-talet har dockteater blivit starkt förknippat med barnkultur i och med televisionens intåg, ofta med en stark pedagogisk funktion.

Dockteatern delas av tradition in i fyra former; stavteater, marionetteater, handdockor och skuggspel.

Fördjupa

Scenkonstmuseet berättar: Dockteater för allt och alla I UR Play
Följ med in på scenkonstmuseets dockteaterutställning där du möter Margareta Sörenson, författare till flera böcker inom scenkonst, som berättar om dockteaterns historia.
Föreläsning: 31 minuter

Kulturakademin: #69-#75 SCENISKA MIRAKLER I Kulturakademin podcast
I sex delar diskuteras, vrids och vänds det på begreppet dockteater.