Priser och utmärkelser

Priser och utmärkelser

En lista på utmärkelser och nomineringar som genom åren har gått till Backa Teater och personer som jobbar hos oss.

Oxytocin vinnare av Teaterkritikernas Barn- och ungdomsteaterpris

Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris 2023 tilldelas uppsättningen Oxytocin på Backa Teater.

MOTIVERING:
"På Backa Teater skapar Oskar Thunberg ren scenmagi när dockestetik möter dokumentär dialog. Text och regi har absolut gehör för ungas vardag, trubbel och grubbel. Genom högklassig konstnärlig hantverksskicklighet skapas stor emotionell laddning mellan Jenny Bjärkstedts närhetstörstande dockor och respektfulla dockspelare. I Oxytocin träder ett bedårande liv i miniatyr fram med rum för stora upplevelser."

Skådespelarutbildningen c/o Ung Teater får Prix d’ASSITEJ 2023

MOTIVERING:
"Länge har den svenska barn- och ungdomsteatern stått i framkant när det gäller att flytta fram positionerna för estetik, tematik och skådespeleri med absolut närvaro. Nu sker så igen då en ny generation skådespelare ges en unik chans att redan tidigt i sin utbildning möta publik från hela samhället.

Skådespelarutbildningen c/o Ung Teater utbildar och utvecklar inte bara studenterna själva, utan även utbildningen och scenkonstbranschen i sig. I samarbetet med teatrar i regionen värdesätts den unga publiken precis där den befinner sig just nu, en publik värd att lyssna till och ta intryck av. En publik vars gensvar ger avtryck.

Skådespelarutbildningen c/o Ung Teater skapar kompetens med alla möjligheter att glittra, glimma och utveckla svenskt skådespeleri och svensk scenkonst en lång tid framöver."

Vi som fick leva om våra liv uttagen till Venedigbiennalens internationella teatersektion, Biennale Teatro 2023

Vi som fick leva om våra liv av Mattias Andersson, som gjordes i samarbete mellan Backa Teater och Dramaten, är utvald att spela på Venedigbiennalens internationella teatersektion, Biennale Teatro. Två föreställningar ges, 21 och 22 juni 2023, på Teatro alle Tese.

Rasmus Lindgren tilldelas Göteborgs Stads Kulturstipendium 2023

Sedan 1950-talet har Göteborgs Stad delat ut kultur- och författarstipendier till personer verksamma inom stadens kulturliv. Efter beslut från kulturnämnden tilldelas Rasmus Lindgren ett av årets stipendier.

Backa Teater uttagen till Heidelberger Stückemarkt 2023

Backa Teater är utvald att spela på Heidelberger Stückemarkt i Tyskland. Två föreställningar ges av Lyckliga i alla våra dagar från 2023 och en läsning av Hierchy of needs från 2019.

Josefin Neldén tilldelas stipendium från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur 2020

MOTIVERING:
"Skådespelaren Josefin Neldén har under det senaste decenniet synts i en rad uppmärksammade föreställningar på Backa Teater, i hemstaden Göteborg.

På både teaterscenen och filmduken har hennes koncentrerade närvaro och drabbande tolkningar lämnat starka avtryck. Hennes skådespeleri utmärks av en strävan att alltid nå så långt och så djupt som möjligt. I den roll som gjort henne känd för en större publik – den fackligt engagerade servitrisen Maggan i teveserien Vår tid är nu – gestaltar hon med stor känslighet ett livsöde och en utvecklingshistoria som sträcker sig över seriens tre säsonger.

För sina träffsäkra tolkningar, subtila uttryck och mångsidiga skådespeleri tilldelas Josefin Neldén stipendium för 2020 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur."

DNA uttagen till Bibu 2020

JURYNS MOTIVERING:
"En fysisk föreställning mellan fyra skådespelare och deras mammor. Relationerna står i centrum och utmanas med kärlek, sorg, närhet och avstånd. Autenticitet i rollbesättningen gör att lyssnandet i gruppen och gestaltandet av liv drabbar en extra hårt. Genom en mix av dans, teater, sång och musik förhöjs blandningen av verklighet och fiktion. Det är en känslosam och modig föreställning med både stor igenkänning och fascination över olikheter i kulturer och relationer. DNA lyckas göra det djupt personliga och privata tillgängligt och giltigt för oss alla."

Backa Teater mottagare av Nöjesguidens Göteborgspris 2019

Backa Teater mottager Nöjesguidens Göteborgspris 2019 i kategorin scen.

MOTIVERING:
"Hos Backa Teater tar man ett grepp om scenkonsten som ingen annan i Göteborg. Med unga i fokus skapar de en inkluderande, levande miljö där gränserna för vad som kan spelas på en scen ständigt bearbetas."

Emelie Strömberg får Adlerbertska konststipendiet 2019

Emelie Strömberg, skådespelare, är en av årets Adlerbertska kulturstipendiater utsedda av sällskapet Gnistan. Stipendiet går inte att söka utan utses av Gnistans medlemmar.

Sällskapet Gnistans motivering:

”Emelie Strömberg har sedan 2011 varit en av de ledande skådespelarna i i Backa Teaters ensemble. Hon har även synts i tv-serier och filmer. På Backa Teater har hon sedan den hyllade debuten i Witold Gombrowicz Yvonne gjort ett flertal minnesvärda roller och visat upp ett både moget och nyskapande skådespeleri, med ett tilltal som berör såväl en ung som en mogen publik.”

DNA – Dansa Nära Anhörig uttagen till Scenkonstbiennalen 2019

URVALSKOMMITTÉNS ORD:
"I DNA – Dansa nära anhörig – idé, koreografi och regi av Tove Sahlin – närmar sig fyra skådespelare sina mammor genom att bjuda upp dem till dans i en fantastisk väv av liv i glädje och sorg, tvivel och hopp, försakelser och mod. Kropparna i rörelse ger historierna eftertryck och existentiella dimensioner. Det lyser av ömsesidig stolthet och kärlek när
generationerna möts i denna oemotståndligt berörande dansteater."

DNA – Dansa Nära Anhörig nominerad till Scenkonstgalan 2019

Föreställningen DNA – Dansa Nära Anhörig nomineras i kategorin Årets spot on, Scenkonstgalan 2019. Kategorin "vill hylla dem som brottar ner normen".

Josefin Neldén tilldelas Inez och Sten Hermelins stipendiefond 2018

29 olika stipendier delades ut genom Teaterförbundet den 12 november 2018 och en av mottagarna var skådespelaren Josefin Neldén.

MOTIVERING:
”för ett konstnärligt skapande som, med engagemang, nyfikenhet och stor yrkeskompetens, ger oss utmanande och berörande upplevelser utöver det vanliga”.

Mattias Andersson blir den första mottagaren av Daniel Sachs dramatikerstipendium 2018

Daniel Sachs har inrättat ett nytt stipendium till dramatiker verksamma vid Dramaten. Det första stipendiet tilldelas Mattias Andersson

MOTVIERING:
"Mattias Andersson tilldelas Daniel Sachs dramatikerstipendium 2018 för sitt mångåriga arbete vid Dramaten med att skriva ny dramatik och i synnerhet för sin pjäs Uppenbarelsen. Efter att i flera år arbetat med dokumentärt material, återvände Mattias till den egna texten med detta starka originalmanus, utan att för ett ögonblick släppa blicken på scenkonstens relevans i samtiden och samhället. Uppenbarelsen är en brinnande aktuell text som bärs av en alldeles egen röst och ett språk med en säregen lyskraft. Med Uppenbarelsen återvänder Mattias Andersson till sitt eget universum och fortsätter att på ett eget sätt ställa existentiella och moraliska frågor på scenen."

5114 dagar och Glängtan utvalda till Bibu 2018

Både 5114 dagar och Glängtan tillhör juryns val till Bibu - scenkonstbiennal för barn och unga 2018.

MOTIVERING 5114 DAGAR:
"En varm, generös och gripande föreställning om hur det är att vara 14 år. Regissören och dramaturgen har utgått från ensemblens egna erfarenheter från den tiden vad gäller mobbing, skoltrötthet, sex, rasism och ensamhet. Deras berättelser bildar en tonsäker väv av humoristiska, ångestfyllda och sorgliga händelser, som gör att vi alla, på olika sätt, kan känna igen oss i våra 14-åriga jag. Föreställningen är kommunikativ och känsligt gestaltad av en skönt mångfacetterad ensemble, gällande allt från kroppar, ålder, etnicitet och sexuell läggning. En extra eloge ska ges till Systraskap som har gjort den häftiga musiken och som på ett självklart sceniskt sätt väver in sina egna livserfarenheter i sin musik tillsammans med Backa Teaters musiker."

MOTIVERING GLÄNGTAN:
"En poetiskt och magisk föreställning. Scenografin är hissnande och publiken sugs in i en spiral som ringlar sig liksom årsringar inuti en trädstam. Skådespelare, musiker och en dansare formar tillsammans en grupp människor i en skog, vilse eller ej, som på ett underfundigt sätt förmedlar tankar om oss och vår planet genom sina ord och sina kroppar. Visst handlar det om träd, men framförallt är vi med om en djupt existentiell föreställning om människans plats i naturen och universum, som mynnar ut i en vördnad för allt liv. En tid för eftertanke, snälla fniss och filosofiska frågor. Teaterns alla element, traditionella som nya, utnyttjas för att ta med publiken på en scenkonstupplevelse utöver det vanliga."

Mattias Andersson nominerad till Premio Europa per il Teatro 2017

Priset är ett internationellt pris som delas ut årligen till en konstnär, verksam inom scenkonst i Europa.

Mattias Andersson får internationella Assitejs Award for Artistic Excellence 2017

Priset delas ut vart tredje år och går till en person som utmärkt sig i sitt arbete med teater med fokus på unga människor. Mattias får priset för sitt arbete på Backa Teater och specifikt för föreställningen Acts of goodness.

MOTIVERING:
"Andersson is an upcoming artist from Sweden, highly regarded. His work over the last three years holds great promise for the future and the jury would like to give him this award to highlight his work and make it visible to the larger, global, TYA community."

Backa Teater i internationellt projekt 2016

Mattias Andersson är utvald konstnär inom det internationella nätverket Prospero att ta fram föreställningen The Misfits. Föreställningen gästspelar även på olika platser i Europa.

Mattias Andersson får hederspriset Prix d´ASSITEJ 2016

MOTIVERING:

”Mattias Anderssons konstnärliga ledarskap lyfter på ett unikt vis fram den kollektiva dimensionen och processen i scenisk gestaltning. Med självklar och stark förankring hos den unga publiken sätter Mattias Andersson genom sina research- och intervjumetoder existentiella frågor i ett samtida ljus. I hans föreställningar delar en mångfald av skådespelare och musiker både rum och tid med publiken på ett konstnärligt och tematiskt oförlikneligt sätt.”

Rött kort uttagen till Scenkonstbiennalen 2015

Scenkonstbiennalen innehåller föreställningar från hela landet, internationella gästspel, studentproduktioner, workshops, seminarier och många andra möjligheter till konstnärliga utbyten och samtal. Rött kort hade urpremiär på Backa Teater den 10 september 2014.

Johanna Larsson prisas för 2556 dagar

Johanna Larsson tilldelades pris i kategorin "Årets slowfood" på Scenkonstgalan 2014. Priset fick hon för regin av 2556 dagar på Backa Teater och Utanför boxen, som sattes upp på Masthuggsteatern.

Gunilla Johansson får Göteborgs stads kulturstipendium 2014

MOTIVERING:

"Gunilla Johansson tillhör Backa Teater sedan 1993 och har haft ledande roller i föreställningarna Cabaret,Romeo och Julia och 5Boys.com. Sedan 2006 har hon även regisserat på Backateatern men också på andra scener. Gunilla Johansson har stor del i det teamwork som gjort Backa Teater till en av landets ledande scener med ett framgångsrikt publikarbete och social integration i segregationens tid."

Backa Teater nominerad till Bibu 2014

JURYNS MOTIVERING

"Det är med stor glädje vi nominerar Backa Teater till bibu.se 2014. Backa Teater fortsätter att vara en banbrytande, modig och provokativ teater – ledande på att lyfta angelägna och samtida teman för en blandad, komplex och ung publik.

Kicktorsken – en monolog som levereras med humor, mod samtidigt som de exponerar de sårbara och komplexa sidorna av identitet och kultur. Krimradio flyttar gränserna för vittne och vittnesmål, gränsen mellan publik och den kvinnliga utblicken – en störande och vibrerande erfarenhet och slutligen Utopia 2012 där Backa Teater utmanar gränsen mellan form och innehåll och relationen mellan konstnärer och publik. Det är ett nöje att få presentera tre kontrasterande verk – som visar dynamiken, bredden och det teatraliska okynnet hos en av våra ledande teatrar så att vi som publik får ta del av Backa Teaters fullödiga tänk och kreativitet. "

Maria Hedborg får Adlerbertska kulturstipendiet 2013

Maria Hedborg, skådespelare och grundare av Backa Teater, är en av årets Adlerbertska kulturstipendiater utsedda av sällskapet Gnistan. Stipendiet går inte att söka utan utses av Gnistans medlemmar.
En av de andra 16 som också får stipendiet på 50 000 kronor är regissören Ruben Östlund som jobbat mycket med Backa Teater.

Sällskapet Gnistans motivering:

"Maria Hedborg är en av Backa Teaters grundare. Som skådespelare representerar Maria Hedborg det bästa hos denna prisade grupp: absolut publiktillit, scenisk aukoritet och berättigad tro på teatern som arena för samhällsdebatt och analys av stadens och dess unga människors tillstånd. Det har hon visat i såväl teaterns klassikeruppsättningar som i dess samtidsreertoar, senast i 5BOYS:COM och Utopia 2012. "

Ulla Kassius och Utopia 2012 prisas för Performance design och exceptional achievement across all categories

Ulla Kassius valdes ut som enda svensk att medverka på den internationella världsutställningen World Stage Design 2013 med scenografin till Utopia 2012. I samband med utställningen tilldeleades hon ett guld för Perfomance Design och ett silver i den prestigefulla kategorin Exceptional Achievement Across All Categories.

Svenska Teaterkritikers Förenings barn- och ungdomsteaterpris

Ensemblen i 5BOYS.COM nominerades 2015 till Svenska Teaterkritikers Förenings barn- och ungdomsteaterpris.

Nöjesguidens Göteborgspris 2012 i kategorin scen tilldelas 5BOYS.COM

Motiveringen lyder:

"Backa Teater följde upp förra årets succéprogram med ett minst lika starkt. Imponerande samhälls-engagemang och nyskriven dramatik många teatrar i Sverige bara skulle drömma om att skapa. 5boys.com var kanske starkast av dem alla: en fascinerande problematisering av våldsbegreppet."

5BOYS.COM uttagen till Scenkonstbiennalen 2013 i Jönköping

Scenkonstbiennalen innehåller föreställningar från hela landet, internationella gästspel, studentproduktioner, workshops, seminarier och många andra möjligheter till konstnärliga utbyten och samtal. 5boys.com spelades på Backa Teater under våren 2011.

Mattias Andersson och Ulla Kassius tilldelas Publicistklubben västras stora pris 2012

Juryns motivering:

"Författaren, skådespelaren, regissören och dramatikern Mattias Andersson och scenografen Ulla Kassius har med uppsättningar som "The mental state of Gothenburg", "Brott och straff", "Gangs of Gothenburg" och "Utopia 2012" på Backa teater och "Ett drömspel" på Stockholms Stadsteater visat dramatikens sprängkraft i den göteborgska och svenska samhällsdebatten. Deras gemensamma föreställningar bygger på ett insiktsfullt undersökande och journalistiska granskningar av samtiden - och historien - där resultatet blir ett blottläggande avslöjande som roar och oroar, och dessutom ytterligt väl träffar sin publik."

Lille kung Mattias uttagen till Nordic cool på The Kennedy center i Washington 2013

The John F Kennedy Center, USA:s ledande kulturcenter och nationalscen, har tagit initiativet till festivalen Nordic Cool som fokuserar på nordisk konst och kultur. Med hjälp av utsända har man finkammat det bästa i Norden och Backa Teater har som enda svenska barn och ungdomsteater bjudits in.

Lille Kung Mattias hade premiär på Backa Teater 2009. I den engelskspråkiga versionen Little King Mattias ser vi Ulf Rönnerstrand, Marall Nasiri, Bahador Foladi, Ylva Gallon, Sandra Stojiljkovic, Ove Wolf, Maria Hedborg, Göran Ragnerstam och musikern Stefan Abelsson. Totalt spelas 8 föreställningar för både skolklasser (från 10 år) och vuxenpublik.

Nöjesguidens Göteborgspris 2011 i kategori scen tilldelas Processen

Motiveringen lyder:

"Kafkas postuma mästerverk kunde inte fått en bättre uppdatering än den som Backa Teater gav det. Josef K:s absurda vandring genom overkligheten ter sig lika fångande i nutidsversionen som i originalet. Dynamisk ensemble med stjärnor på uppgång."

Svenska teaterkritikers förening nominerar Lars Melin till Barn- och ungdomsteaterpriset 2011 för Astronauten som inte fick landa

Juryns motivering:

"Regissören Lars Melin för "Astronauten som inte fick landa" på Backa Teater, en säreget vacker blandning av lyriskt berättande och nördigt faktastaplande om rymden och existensen. Utifrån Emma Broströms dramatisering av Bea Uusma Schyfferts bok om astronauten som hamnade i skuggan av Neil Armstrong, har Melin skapat en berättelse om livets mening med kuriösa detaljer, historiska referenser och ljuvlig musik. En enastående inspirerande och livsbejakande upplevelse."

Sveriges Radio P1, Kulturnytt utser Yvonne till årets icke-svenska klassiker 2011

"Yvonne av Withold Gombrowicz på Backa teater i Göteborg i regi av Mattias Andersson, får nog säjas vara årets icke-svenska klassiker. Backa och Andersson förmår också alltid få klassikern och ett slags ungdomligt presens att lyfta. Gombrowizc, med sitt benämnande, utpekande, sitt betonande av formen - hur man tar sig ut gör honom högaktuell och här på Backa gjorde mobben, med överklassiga och nutida förtecken Yvonne till sitt offer."

Astronauten som inte fick landa utvald till Bibu 2012

Juryn har sett till

"... nyskapande, vidgad form (föreställningens tilltal och process), kvalitet samt från vems perspektiv berättelsen gestaltas. Kontext, konstnärliga drivkrafter och produktionsförutsättningar har ventilerats, liksom frågor kring om/var/när/hur barnen själva kan komma in i det konstnärliga arbetet och i urvalsprocesserna."

Svenska teaterkritikers Barn- och ungdomsteaterpris till koreografen Anna Vnuk 2010

Juryns motivering:

"Anna Vnuk rör sig avspänt mellan scenens olika uttryck. Från sina tidiga soloföreställningar har hon vuxit på bredden och djupet. I Kött på Backa Teater går hon tätt inpå känslorna och ger en fullödig lektion i sexualitetens lust och längtan. Med ogenerat tilltal och säkert helhetsgrepp om ord och rörelse skapar hon dansteater som rakt och poetiskt skildrar hela kroppens glädje och själens innersta längtan."

Svenska teaterkritikers teaterpris till regissören Mellika Melani 2010

Juryns motivering:

"Mellika Melouani Melani överraskar, oroar, djuplodar och imponerar som teatermakare. Med en samtidsladdad Carmen på Backa teater, med Elfriede Jelineks Babel på Göteborgs Stadsteater och med installationen Arabiska mäns mobbade kroppar för Teater Tribunalen har hon under året visat upp en imponerande bredd i tematik, teknik, estetik och genre: i Carmen med terroristskrud och nytänkt musik, i Babel en kamp med en svårbemästrad text, i installationen med såpbubblors skimmer kring en kontroversiell politisk fråga."

Sten A Olssons kulturstipendium till Mattias Andersson 2010

Juryns motivering:

"Mattias pjäser väckte omedelbart teatrarnas intresse inte bara nationellt utan också internationellt och flera har blivit översatta och spelats på teatrar runt om i Europa. Som konstnärlig ledare för Backa Teater förhåller han sig hela tiden till unga människors vardag, deras drömmar, förhoppningar och reflektioner av samtiden. Ett av Backa Teaterns signum är ett aktivt deltagande av publiken i de konstnärliga processerna. Här har Mattias drivit ett envist och målmedvetet arbete i teaterns möte med den unga publiken som resulterat i en rad konstnärliga framgångar bl a: Brott och Straff-projektet, Lille kung Mattias och Gangs of Gothenburg."

Stiftelsen har sedan 1996 årligen delat ut utbildningsstipendier till framstående konstnärer, musiker och författare.

Radioteaterversionen av Brott och straff vinner Priz Marulic 2010

Sveriges Radio vann dramaklassen i internationella tävlingen Prix Marulic med radioteaterversionen av Brott och straff (bearbetning och regi av Mattias Andersson). Uppsättningen tävlade mot 20 andra föreställningar från hela världen.

Brott och Straff sändes i Sveriges Radio våren 2009 och var ett samarbete mellan Backa Teater och Radioteatern i Göteborg.

4018 dagar utvald till Bibu 2010

Juryns motivering:

"Ensemblens minnesbilder från sex decennier och den elvaåriga publikens aktuella erfarenheter möts i en öppen föreställning där allt kan hända. En föreställning som konsekvent fasthåller elvaåringens perspektiv. En hisnande tidsresa som skapar en djup och lustfylld kontakt."

Bibu.se är en rikstäckande festival med, för och om professionell scenkonst för en ung publik.

Guldbjörnen till Ruben Östlund 2010

"His film is a real reflection on our times and the role played by media. Filmed with a single camera without a single cut, we zoom in and out of the picture as if using a CCTV camera. The dialogues are perfect, humanity is explained with humour."

Berlins festivalgeneral Dieter Kosslick delade ut priset till Ruben Östlund och producenten Marie Kjellsson.

4018 dagar nominerad till Nöjesguidens scenpris 2009

"Backakollektivets pjäs om att vara elva år gammal är fantastisk på det sättet att det inte spelar någon roll om din reella ålder är 52, 27 eller just elva - igenkänningsfaktorn är total. En gränsöverskridande pjäs med superbra skådespelarinsatser och storartad regi av Johanna Larsson."

Svenska teaterkritikers barn- och ungdomsteaterpris till Lille kung Mattias 2009

"Uppsättningen Lille kung Mattias där Backa teater med konstnärligt mod och pedagogisk fantasi förvandlar Janusz Korczaks saga till en lika spännande som uppfordrande framtidsvision. Scenografen Ulla Kassius och de skickliga teaterteknikerna skapar med imponerande precision det omstörtande scenbyte som bereder plats för en interaktiv, politisk teater med barnens rättigheter stadigt i blick. Sådan teater borde alla barn ha tillgång till."

Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 årligen ut priser för nyskapande eller på annat sätt betydande insatser inom svensk teater och dans under året som gått.

Mattias Andersson årets författare 2009

"Dramatikern och författaren Mattias Andersson är årets författare 2009. Han får priset för sitt sätt att skildra samtiden och engagera publiken... konstnärlig ledare på Backa Teater... prisad bearbetning av Brott och Straff... i samarbete med ungdomar från förorten skapat Gangs of Gothenburg... har en sagolik förmåga att upphäva mellanrummet mellan scen och publik. Ingen fångar samtiden som han, att se hans pjäser är makalöst"

Såstaholms scenpris till Joel Kinnaman

Skådespelaren Joel Kinnaman får Såstaholms scenpris till Höstsols minne för sin roll i Brott och Straff på Backateatern.

Scenprisets jury består av Anna Carlson, Teaterförbundets ordförande, Leif Zern, teaterkritiker och författare, Eric Sjöström VD för Kulturhuset Stockholm och Birgitta Ström, dansproducent.

Studieförbundet vuxenskolans kulturstipendie till Mattias Andersson 2009

"Mattias Andersson har lyckats inspirera till och regissera pjäser, t ex Gangs of Gothenburg, som fångar upp vår samtid så att ungdomar känner igen sig. Samtidigt lyckas Mattias utforma klassiska pjäser som Brott och straff på ett sätt så att de blir levande och engagerande för de unga. Dessutom bidrar han till att göra de ungas kultur mer begriplig för äldre generationer. På detta sätt fullföljer han den ungdomsteatertradition som Eva Bergman lade grunden till - en mycket viktig kultur- och folkbildningsgärning."

Mattias Andersson var den första som fick kulturstipendie från Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg. Priset ges till en person som gjort stora insatser för kultur och folkbildning med koppling till Göteborgsregionen.

Läsarna av Nummer.se väljer Måsen till årets bästa föreställning 2008

Måsen blev framröstad av Nummer.ses läsare som bästa scenkonstföreställning i sin landsdel under året 2008.

Svenska teaterkritikers teaterpris till Brott och straffprojektet 2007

"Backa Teaters projekt 3 x Brott och straff, där hela teatern med samlade krafter i tre uruppsättningar "Dumstrut, Att döda ett tivoli samt Brott och straff - djärvt och egensinnigt ställer Dostojevskijs klassiska frågor om liv och moral i vår egen samtids ljus. Den imponerande satsningen är en vitaliserande injektion, lika konsekvent i allvaret som i leken. Resultatet är teater som vågar vara angelägen och tränga sig tätt inpå hela sin publik, från sju år och uppåt utan slut."

Svenska Teaterkritikers Förening delar sedan 1956 årligen ut priser för nyskapande eller på annat sätt betydande insatser inom svensk teater och dans under året som gått.

Expressens teaterpris till Mattias Andersson 2007

"Mattias Anderssons dramatik handlar om människorna i nuets samhälle. Om alla och för alla, och allra mest de unga. Med projektet Brott och straff har Backa teater under en lång period arbetat med skolungdom och barn kring temat brott, straff, skuld och förlåtelse. Tre pjäser möter nu publik i alla åldrar i Backas stora hangar där temat varieras och mäts upp i olika storlekar beroende på åskådarnas ålder. Musikburet, fantasifulllt, bildstarkt, osentimentalt, lustfyllt, tillgängligt, sakligt – en klassiker har blivit samtida och ett spel om envar."

I juryn ingick: Gunilla Brodrej, Johan Hilton, Nils Schwartz och Margareta Sörenson.

Mattias Andersson nominerad till DNs kulturpris 2007

"Med en enastående förmåga att skapa levande publikkontakt har Mattias Andersson som ledare för Backa Teater i Göteborg satt samhället mitt på scenen. På ett lyhört och underhållande sätt avlyssnar han sin tid och gestaltar moraliska och existentiella problem utan att vika får svårigheterna och allvaret. Han återuppväcker vår tro på teatern."

Carl Åkermarks stipendium till Mattias Andersson 2007

Backa Teaters konstnärliga ledare Mattias Andersson, Även regissör och dramatiker, fick Carl Åkermarks stipendium av Svenska Akademien.

Ibsenpriset till Mattias Andersson 2007

"I Henrik Ibsens anda sätter Mattias Andersson [konstnärlig ledare Backa Teater] problem under debatt. Men utanför förorterna, sjukhusen och hemtjänsten ligger alltid havet; en poetisk zon skimrar stilla runt människorna. Samtiden skildras ibsenskt ur individens perspektiv med en uppfordrande diskussion om ansvar och civilisation."

Det nyinstiftade priset delades ut av Ibsensällskapet i Sverige, med sällskapets ordförande, teaterförläggaren Berit Gullberg, Roland Lysell, Margareta Sörenson och Leif Zern i juryn.

Uppdrag från Göteborgs Stad att driva en barnteaterakademi med start 2005

"Göteborgs Stad har tilldelat Backa Teater uppdraget att driva en Barnteaterakademi. Akademien arbetar för att teater för barn och ungdomar stimuleras och uppmärksammas, och är en mötesplats för yrkesverksamma i Västra Götalandsregionen."

Bästa teaterföreställning Bukarest 2005

"Den svensk-palestinska föreställningen Hanin El Bahar har fått tredje pris för utbildning genom teater och för föreställningens multikulturella dimension"

Priset delades ut i samband med Bukarests första internationella barnteaterfestival där Hanin El Bahar spelades, en samproduktion mellan Backa Teater och Al-Harah Theater från Betlehem.

Nationellt uppdrag som barn- och ungdomsteater 1997-1999

"Regeringen utser Backa Teater i Göteborg att under treårsperioden 1997-99 inneha det nationella uppdraget inom barn- och ungdomsteater. Under denna tid ska Backa Teater fortsätta att värna om hög konstnärlig kvalitet och förnya barn- och ungdomsteatern både vad gäller form och innehåll"

Vi var den första teatergruppen som fick uppdraget nationell scen för barn och ungdomsteater. Man har uppdraget i tre år, sedan går det vidare till någon annan teatergrupp i Sverige.

Göteborgs Stads förtjänstmedalj till Lena Fridell 1996

Lena Fridell var dramaturg på Backa Teater under många år.

Göteborgs Stads förtjänstmedalj till Eva Bergman 1995

Eva Bergman var konstnärligledare för oss 1978-2002.

Svenska teaterkritikers barnteaterpris till Lena Fridell 1991

Lena Fridell var dramaturg på Backa teater under många år.

Expressens teaterpris till Eva Bergman 1991

"Eva Bergmans uppsättning av Trettondagsafton på Backa Teater är en av de fräckaste och på samma gång mest insiktsfulla Shakespeareföreställningar som svensk teater presterat. Den besegrar både skol- och vuxenpubliken och bjuder på halsbrytande underhållning. (...) Dess signum är en rosenrasande, drömlikt träffsäker fräckhet. Med genial intuition förmår denna uppsättning tala direkt både till den mycket sofistikerade åskådaren och till den som knappt hört talas om författaren. Självfallet går den för bågnande salonger."

Expressens teaterpris består av en skulptur av Marie- Louise Ekman. I juryn satt Expressens teaterkritiker Björn Nilsson, Lisbeth Larsson, Margareta Sörenson och Leif Zern samt Hans Waldenström, som 1979-91 var kulturchef i Stockholms kommun.

Svenska dramatikerförbudets Augustpris till Lena Fridell 1990

Lena Fridell var ramaturg på Backa Teater under många år.

Prix d´ASSITEJ 1988

"Prix d´ASSITEJ 1988 har tilldelats Backa Teater för
oförfärad stridbarhet,
oförfalskat engagemang,
oförrlikneliga kvaliteter
i dess outtröttliga arbete med barn- och ungdomsteater."

Svenska Dagbladets Thaliapris till Eva Bergman 1987

"Här förenas socialt engagemang med musikalisk fantasi och lustfylld aktion. Hängiven teatern men fri gentemot dess konventioner har hon återuppväckt glädjen i scenkonsten och gjort Göteborg till en central teaterstad med föreställningar pà Backa Teater såväl som på moderscenen vid Göttaplatsen."

Thaliapriset fick Eva Bergman (konstnärlig ledare Backa Teater) för regin av Brechts Den kaukasiska kritcirkeln och Russels Blodsbröder.

Svenska teaterkritikers barnteaterpris 1984

"för lekfullt och framgångsrikt arbete med att förnya teatern för barn och ungdom inom en institutionsteaters ram. Lysande exempel under spelåret var "Historien om en soldat" och Inget går upp mot mammas gräs"

Backa Teater tilldelades Svenska Teaterkritikers speciella barn- och ungdomsteaterpris första gången det utdelades.