Utbildningar

Det finns flera olika utbildningar att gå om du vill jobba på en teater.

Studieförbund

Om du vill gå en kurs i tex teater, dans och musik kan studieförbund som ABF, Sensus, Medborgarskolan, Folkuniversitetet och Studiefrämjandet vara någonting för dig. Där finns också olika typer av färg, konst, form och textilkurser som kan vara bra att börja med om man drömmer om att bli scenograf, kostymör, tekniker, rekvisitör eller maskör. En del av studieförbunden har också yrkesutbildningar i tex scenografi, kostym och dekormåleri.
www.abf.se
www.sensus.se
www.medborgarskolan.se
www.folkuniversitetet.se
www.sfr.se

Gymnasieutbildningar

När du söker till gymnasiet kan du välja olika typer av estetiska inriktningar, däribland drama, konst, musik och musikal. Du kan också välja att fördjupa dig i olika scentekniska ämnen, bla ljus och ljud.
www.gymnasieguiden.se
https://www.gymnasium.se/

Folkhögskolor

Det finns många folkhögskolor i Sverige med inriktning på olika estetiska ämnen, så som drama, musik, bild, dans, konst och skrivande. Där finns också gott om hantverksutbildningar i tex snickeri, textil och smide. Oftast går du ett år eller mer på folkhögskolorna, men det kan också finnas helg- och sommarkurser där. Ofta har man gått en folkhögskola innan man kommer in på teater-, musik- eller danshögskolorna. För att komma in på en folkhögskola kan det vara så att du måste göra ett antagningsprov.
www.folkhogskolor.nu

Teaterhögskolor

Det finns fyra teaterhögskolor i Sverige. De ligger i Malmö, Göteborg, Stockholm och Luleå. På teaterhögskolorna utbildar man sig till skådespelare. De flesta som kommer in har gått någon skola innan, ofta en teaterlinje på gymnasiet eller någon folkhögskola. Teaterhögskolorna kan också utbilda musikalartister och mimare. För att komma in på utbildningarna måste du göra ett antagningsprov.
www.hsm.gu.se (Göteborg)
www.ltu.se (Luleå)
www.thm.lu.se (Malmö)
www.stdh.se (Stockholm)

Musikhögskolor

Det finns sju musikhögskolor i Sverige; i Malmö, Stockholm, Piteå, Ingesund, Örebro, Mälardalen och Göteborg. Där kan du utbilda dig dels till musiklärare eller musiker. För att komma in på utbildningarna måste du göra antagningsprov.

Högskolan för scen och musik i Göteborg
Musikhögskolan i Malmö
Kungliga musikhögskolan i Stockholm
Musikhögskolan Ingesund i Arvika
Musikhögskolan i Piteå
Musikhögskolan i Örebro
Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

Dans- och cirkushögskolan

Det finns en Dans och Cirkushögskola i Sverige. Den ligger i Stockholm. Där kan du utbilda dig inom dans, dans-pedagogik, cirkus, dansterapi eller koreografi. För att komma in där måste du göra antagningsprov. De flesta som kommer in har gått någon förberedande utbildning, ofta en dansutbildning på gymnasiet eller någon folkhögskola.
www.doch.se

Stockholms Dramatiska Högskola Stdh

Stdh är en högskola för film, radio, television och teater, och ligger i Stockholm. Här utbildar man de personer som arbetar bakom scenen eller filmkamerorna, tex regissörer, producenter, manusförfattare, scenografer, maskörer och tekniker. De flesta har jobbat i flera år innan de kommer in på utbildningarna. För att komma in på Stdh måste du göra antagningsprov.
www.stdh.se

Övriga utbildningar

Det finns en massa andra skolor och kurser med konstnärliga inriktningar. I teatersammanhang nämns ofta Calle Flygare Teaterskola, Skara Skolscen och Kulturama. Vill du arbeta som projektledare kan du tex gå Kulturverkstan i Göteborg eller Kaospiloterna i Århus. Man kan också fördjupa sig i dramatik, teknik, marknadsföring, kulturvetenskap, ekonomi, skrivande mm på olika högskolor och universitet runt om i landet.
www.calleflygare.se
www.kulturama.com
www.kulturverkstan.net
www.kaospilot.dk