Samtliga evenemang i januari inställda

Den publika verksamheten på Göteborgs Stadsteater stänger nu ner på grund av ändrade restriktioner. Gäller samtliga evenemang januari ut. Läs om teatern och Covid-19.

Skådespelaren Jesper Söderblom grafiskt återgivet foto i helsvart mot gul bakgrund.
Jesper Söderblom i Dvärgen
Jesper Söderblom i Dvärgen
Jesper Söderblom i Dvärgen
Jesper Söderblom i Dvärgen
Jesper Söderblom i Dvärgen
Jesper Söderblom i Dvärgen

Dvärgen

Vid furstens hov, i renässansens Italien, tecknar dvärgen ned sina hatiska betraktelser. Oförmögen att begripa människornas vurmande för det stora i livet – kärleken, musiken, vetenskapen – kokar dvärgen otåligt av längtan till blodsutgjutelse och förödelse. För vad vet någon om livets storhet, man kan lika väl påstå att det är litet. Fullkomligt meningslöst.

Pär Lagerkvist skrev sin stora romanklassiker mitt under brinnande världskrig. Dvärgen dramatiseras nu som monolog för Lilla Scen av Ashkan Ghods och Jesper Söderblom. Den förre regisserar, den senare står på scen. Tillsammans står de också för scenografi, kostym och ljus i samråd med Pontus Stenshäll.

Läs pressinformation om Dvärgen.

Det finns en angelägenhet, ofta med en underliggande känslostorm, som genomsyrar de tankar och reflektioner som Dvärgen förmedlar. Det raka språket tecknar en människa som ömsom ser på sin omvärld med nyfikenhet och önskan om delaktighet, ömsom med vämjelse och distans.

Ashkan Ghods


Bild Jonas Kündig

Premiär
Syntolkning
Lördag 12 oktober
Scen
Lilla Scen
Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter, inklusive paus
Pris
130-270 kr. Gruppbokning 031-708 71 02

Medverkande

Jesper Söderblom

Skådespelare

Lagerkvists raka, nakna språk utan krusiduller, sprunget ur ett plågat subjekt, är tacksamt monologstoff och fortfarande tokmodernt – men det är tack vare Jesper Söderbloms drabbande gestaltning och Ashkan Gods regi som förflyttningen från text till golv blir en ren njutning.

DN

Det spektakulära, det tunga, det exceptionella som gör pjäsen väl värd tid och tankemöda är däremot Jesper Söderbloms fantastiska rolltolkning. Orden forsar ur honom. Med små medel och stora gester illustrerar han inte bara utanförskap och självtillblivelse. Han förmår samtidigt att leverera ett viktigt existentiellt – och för all del politiskt – budskap under det att han lager efter lager blottar dvärgen i oss alla. Lysande spel! Gå och se!

Borås Tidning

Söderblom behärskar inte bara tvära kast mellan kylig distans, komik och barnslig upphetsning. Han rör sig sömlöst mellan roller och tonlägen och övertygar både som den lastbara Furstinnan med klapprande tänder och klappande händer och hennes högljudda italienska älskare don Riccardo.

DN

Den ruggigt obehagliga spegling av människosläktets avarter som Dvärgen utgör, har fått nytt liv. Boken har omvandlats för scen av intelligenta och varsamma händer.

Kulturbloggen

Dvärgen på Göteborgs Stadsteater är en magisk och skrämmande upplevelse som jag inte hade velat vara utan.

Scenkonstguiden

Det är infernaliskt skickligt och väldisponerat.

Kulturbloggen

Produktion

Av Pär Lagerkvist Dramatiserad av Ashkan Ghods, Jesper Söderblom, Med tillstånd av © Pär Lagerkvist Estate Regi Ashkan Ghods Skådespelare Jesper Söderblom Sceniskt koncept Ashkan Ghods, Jesper Söderblom Mask Katrin Lind Musik Tommy Carlsson Konstnär/Illustrationer Helga Holmén Dramaturg Sisela Lindblom