Marie Delleskog i Var är min man?

Var är min man?

När det otänkbara händer

Bollan och Andreas skulle åldras tillsammans. De längtade efter att få ta barnbarnen till Liseberg. Att få åka karusell och äta spunnet socker med dem. Det blev inte så. De hann inte. När Andreas insjuknar i Alzheimer ställs den trygga tillvaron på paus. En drabbande monolog om att vara nära anhörig under en svår period i livet.

– Jag spelar en kvinna vars man drabbas av Alzheimers sjukdom i 60-årsåldern. Publiken får följa med på hennes resa, genom motgångarna men också genom det som styrker henne, säger Marie Delleskog.


"Skådespelerskan Marie Delleskog vittnar stilla om resan från diagnos till demensboende och de motstridiga känslor som uppstår när ens älskade förändras och försvinner." - DN

Uppsättningen är ett samarbete med Alzheimerfonden.

I direkt anslutning till föreställningen håller en expert på området Alzheimers sjukdom en kort föreläsning om de senaste forskningsrönen.

2 maj: Michael Schöll, docent och universitetslektor, Göteborgs universitet
Michael och hans grupp av forskare fokuserar på att med hjärnavbildning etablera nya och validera existerande biomarkörer som gör det möjligt att identifiera individer som löper risk att utveckla Alzheimers sjukdom så tidigt som möjligt i sjukdomsskedet.

9 och 16 maj: Ingmar Skoog, professor, Göteborgs universitet
Ingmars forskning bygger på befolkningsundersökningarna H70 i Göteborg där han skapat en unik möjlighet att studera den allra tidigaste sjukdomsprocessen vid Alzheimers sjukdom. Detta kan få betydelse för prevention, tidiga behandlingar och tidig diagnostik. Skoog och hans forskarlag studerar också om det finns tidiga tecken på att markörer för Alzheimers sjukdom påverkar andra delar av kroppen än hjärnan.

Föreställningen startar kl 18.00 och vi släpper in kl 17.30, då vi serverar smörgås. Kom gärna i god tid så att du hinner äta och eventuellt köpa dryck i Foajébaren.

Foto: Peter Buchschatz

Nypremiär
Scen
Foajébaren
Längd
Ca 1 tim och 30 min, ingen paus
Pris
250 kr

Intervju med Marie Delleskog

Marie Delleskog är initiativtagare till Var är min man? och med pjäsen hoppas hon kunna bringa reda i frågorna kring Alzheimer.

Läs intervjun med Marie Delleskog

Hitta till teatern

Göteborgs Stadsteater ligger högst upp på Avenyn vid Götaplatsen.

Hitta hit

Professor Ingmar Skoog har ordet

Ingmar Skoog har specialiserat sig på befolkningsstudier och demenssjukdomarnas utbredning. Här berättar han om sin forskning.

Läs hela intervjun här

Medverkande

Marie Delleskog

Skådespelare

Produktion

Av Ylva Lööf Bearbetning och regi Carina M Johansson Med Marie Delleskog Förlag Colombine Teaterförlag