Anna Bjelkerud, Hannah Alem Davidson

Helen och Agnes

Nytt laddat drama av Johanna Svalbacke

Vi dyker rätt ner i ett intimt samtal två kvinnor emellan, den ena törstig efter bekräftelse och trygghet, den andra mer reserverad. Båda i ett försök att vilja vara nära och förstå varandra.

Hur skapar vi en relation till en annan människa? Är det genom samtalet? Hur mycket vågar vi öppna oss och vad händer när den andra inte bjuder tillbaka? Kan vi dela med oss av alla våra innersta tankar och känslor till någon annan? Hur påverkas då bilden av mig – och den andra?

Johanna Svalbacke har med Helen och Agnes skrivit ännu en närgången och dialogdriven pjäs om våra innersta känslor och beteenden. Hon skrev även manus till det angelägna och hyllade dramat Shirins vargar, som sattes upp på Göteborgs Stadsteater våren 2019 och Luciakandidaterna, som spelades på Backa Teater 2021, båda i regi av Marcus Carlsson.

Även denna gång regisserar Marcus Carlsson, som varsamt och finkänsligt fokuserar på de mest centrala delarna i berättelsen och tar sig in i ett hemligt rum där frågorna är mer spännande än svaren.

I rollerna som Helen och Agnes ser vi Anna Bjelkerud och Hannah Alem Davidson.

Ur manus: Om man inte berättar så mycket om sig själv så är det kanske inte så viktigt för en att möta den andra personen? Man kanske kan mötas ändå, eller kan man det?

Marcus Carlsson, utbildad på Filmhögskolan i Göteborg, uppmärksammades för sin examensfilm Din barndom ska aldrig dö, som fick Kulturnyheternas Kulturbagge i kategorin Årets Nykomling. Kortfilmen Dirtbags vann publikens pris i Startsladden under Göteborg Film Festival 2014. Våren 2018 gick långfilmen Kärlek & vilja upp på biograferna och just nu utvecklas filmen Biodlaren. Marcus Carlsson har tidigare regisserat för scen: Shirins vargar, Faces, Luciakandidaterna, Scener ur ett äktenskap och Isadora & Kärleken.

Foto: Jonas Kündig

Urpremiär
Scen
Lilla Scen
Pris
140-290 kr

Här finns en väldigt fin dynamik. En pratar och en lyssnar, och samtalet rör sig mellan de stora, djupa frågorna och de mer allmänna. Jag ser Helen och Agnes som ett kammarspel och min ambition är att publiken ska komma riktigt nära, som att de är i samma rum som de båda kvinnorna.

Marcus Carlsson, regissör

Medverkande

Anna Bjelkerud

Skådespelare

Hannah Alem Davidson

Skådespelare

Produktion

Av Johanna Svalbacke Regi Marcus Carlsson Skådespelare Anna Bjelkerud, Hannah Alem Davidson Scenografi, kostym- och ljusdesign Marcus Carlsson, Pontus Stenshäll Kompositör Anna Ljungberg (praktikant) Ljuddesign Marcus Carlsson, Nicklas Jörgner Dramaturg Sisela Lindblom