Anna Bjelkerud, Hannah Alem Davidson

Helen och Agnes

Nytt laddat drama av Johanna Svalbacke

Vi dyker rätt ner i ett intimt samtal två kvinnor emellan, den ena törstig efter bekräftelse och trygghet, den andra mer reserverad. Båda i ett försök att vilja vara nära och förstå varandra.

Hur skapar vi en relation till en annan människa? Är det genom samtalet? Hur mycket vågar vi öppna oss och vad händer när den andra inte bjuder tillbaka? Kan vi dela med oss av alla våra innersta tankar och känslor till någon annan? Hur påverkas då bilden av mig – och den andra?

Johanna Svalbacke har med Helen och Agnes skrivit ännu en närgången och dialogdriven pjäs om våra innersta känslor och beteenden. Hon skrev även manus till det angelägna och hyllade dramat Shirins vargar, som sattes upp på Göteborgs Stadsteater våren 2019 och Luciakandidaterna, som spelades på Backa Teater 2021, båda i regi av Marcus Carlsson.

Även denna gång regisserar Marcus Carlsson, som varsamt och finkänsligt fokuserar på de mest centrala delarna i berättelsen och tar sig in i ett hemligt rum där frågorna är mer spännande än svaren.

I rollerna som Helen och Agnes ser vi Anna Bjelkerud och Hannah Alem Davidson.

Ur manus: Om man inte berättar så mycket om sig själv så är det kanske inte så viktigt för en att möta den andra personen? Man kanske kan mötas ändå, eller kan man det?

Marcus Carlsson, utbildad på Filmhögskolan i Göteborg, uppmärksammades för sin examensfilm Din barndom ska aldrig dö, som fick Kulturnyheternas Kulturbagge i kategorin Årets Nykomling. Kortfilmen Dirtbags vann publikens pris i Startsladden under Göteborg Film Festival 2014. Våren 2018 gick långfilmen Kärlek & vilja upp på biograferna och just nu utvecklas filmen Biodlaren. Marcus Carlsson har tidigare regisserat för scen: Shirins vargar, Faces, Luciakandidaterna, Scener ur ett äktenskap och Isadora & Kärleken.

Här finns en väldigt fin dynamik. En pratar och en lyssnar, och samtalet rör sig mellan de stora, djupa frågorna och de mer allmänna. Jag ser Helen och Agnes som ett kammarspel och min ambition är att publiken ska komma riktigt nära, som att de är i samma rum som de båda kvinnorna.

Marcus Carlsson, regissör


Kampanjbild: Jonas Kündig

Trailerproduktion: Kristian Söderström och Marcus Carlsson

Urpremiär
Syntolkning
22 oktober
Scen
Lilla Scen
Längd
Cirka 55 minuter
Pris
140-290 kr

Bilder från föreställningen

Här kan du se bilder från föreställningen!

Se alla föreställningsbilder

En introduktion till Helen och Agnes

Förbered dig för ditt teaterbesök genom att läsa eller lyssna på en introduktion av pjäsen, skriven och inläst av vår dramaturg Sisela Lindblom.

Läs eller lyssna

"Genom musiken hör vi Helen och Agnes innersta känslor"

En intervju med kompositören Anna Ljungberg, som skrivit musiken till Helen och Agnes.

Läs intervjun med Anna Ljungberg

… en välregisserad existentiell balansgång där Agnes med orden söker tröst och fäste i livet.

GP

Svalbacke har de senaste åren berikat Göteborgs scener med tät dramatik och ett eget, säkert tonfall.

GP

Pjäsen är ett spel i språket. Agnes vill prata. Hon försöker med ordens hjälp ta sig ur sin isolering och skaffa fäste hos Helen.

GP

Hannah Alem Davidson rör sig fint samstämd med Agnes och ordmassan i alla olika stämningslägen.

GP

Medverkande

Anna Bjelkerud

Skådespelare

Hannah Alem Davidson

Skådespelare

Jag har svårt att knyta några starkare band till någon. Jag har inte så många nära vänner. Jag har hoppats på att få en chans att prata med dig och anstränga mig mer.

Agnes

Jag vill ha kontakt, men jag har också mycket i huvudet och hänger inte alltid med. Om det är något som jag har missat som är viktigt då får du säga det. Om jag inte är uppmärksam så får du göra mig uppmärksam på det. Sitt inte och vänta på att jag ska börja fatta saker. För då kommer du bli besviken.

Helen

Om man inte berättar så mycket om sig själv så är det kanske inte så viktigt för en att möta den andra personen? Man kanske kan mötas ändå, eller kan man det?

Agnes

Om man hör en massa andra saker än det som sägs så kan det ju också vara svårt att mötas i ett samtal.

Helen

I tanken är det lätt att anförtro sig till någon men det är det inte alltid i verkligheten. Inte för mig. Ibland har jag tänkt att det funnits ett samförstånd mellan oss. Även om jag inte alltid har varit så säker på det.

Agnes

Jag brukar också tänka på hur det känns. Det är lätt kanske att det blir så. Man känner in och får en massa olika vibbar. Det blir mycket att tänka på, om man ska förstå och tolka allt.

Helen

Produktion

Av Johanna Svalbacke Regi Marcus Carlsson Skådespelare Anna Bjelkerud, Hannah Alem Davidson Scenografi och ljusdesign Marcus Carlsson Kostymdesign Marcus Carlsson Ljuddesign Marcus Carlsson, Ludvig Sjöstrand Kompositör Anna Ljungberg (praktikant) Dramaturg Sisela Lindblom