Djupdykning: Hur fri är konsten?

I samtalsserien Djupdykning spinner vi vidare på föreställningarnas tematik genom diskussioner med spännande gäster. 19 november samtalar vi kring frågan Hur fri är konsten?

Konst och kultur är en självklar del i en liberal demokrati – så självklar att den ibland kallas för den femte statsmakten. Samtidigt är åsikterna om dess framtida roll många. Stadsteaterns första temasamtal i höst dröjer sig vid frågeställningar om konstens frihet.

Vad betyder det att skapa fritt? Är det möjligt?

Hur kan politiska riktlinjer både begränsa och vidga en konstnärs utrymme?

Hur påverkar konstnärens egna position det slutgiltiga verket?

Vilken roll ska den fria konsten spela i framtidens Sverige?

Samtalsdeltagare


Erik Holmström,
regissör, dramatiker och skådespelare. Grundare och konstnärlig ledare för Malmö Dockteater. Regisserat på bland annat Malmö Stadsteater, Orionteatern, Dramaten och Folkteatern i Göteborg. Aktuell med föreställningen Shoot – kameran går! på Göteborgs Stadsteater.

Ragna Wei, frilansande teaterregissör. Hon var konstnärlig chef vid Borås Stadsteater 2015-2017. Tillsammans med Birthe Niederhaus stod hon för regi av vandringsdramat Dekalogen som skulle haft premiär februari 2021 på Gothenburg Film Studios, men ställdes in pga av pandemins utveckling. Aktuell med regi av Hedda Gabler på Malmö stadsteater.

Mellika Melouani Melani, frilansande regissör på teatrar och operahus. Mellan 2011-2020 var hon konstnärlig chef på Folkoperan. På Göteborgs Stadsteater var hon senast aktuell som regissör för den uppmärksammade Idlaflickorna av Kristina Lugn och under hösten 2022 regisserade hon Brudköpet på Göteborgs Operan.

Samtalsledare är Sewilius Berg.

Det här tillfället är det första i en serie djupdykningssamtal som kommer att genomföras under säsongen. Mer info om dessa kommer under våren.

Temasamtal
19 november kl 16-17
Scen
Hyllan
Längd
En timme
Pris
50 kr