Shoot – kameran går!

Bakom kulisserna på en kaotisk stumfilmsinspelning

Vi befinner oss i filmindustrins barndom. I den stora studion Kosmograf råder febril aktivitet. Här följer vi inspelningen av Spartacus där skådespelare formligen kastar sig mellan rollerna i ett vansinnigt tempo i ett myller av kameramän, manusförfattare, filmregissörer och scenarbetare.

Inspelningen befinner sig på randen av nedläggning. Är det inte dekor som rasar så är det filmarbetare som strejkar, stjärnor som hotar med avhopp och finansiärer som kommer med absurda krav. En tiger i bur som ska skjutas till döds i sista scenen, får en oväntad roll i hela historien. Och runt hörnet väntar ett världskrig som osäkrar allt.

Baserad på en roman av Nobelpristagaren Luigi Pirandello, en parodi över italiensk filmindustri och en varning för modernitetens konsekvenser. Här spinner regissören Erik Holmström loss sin teaterlek i en form som spänner från fartfylld fars till lågintensivt drama och för en diskussion om konstens villkor och roll.

Erik Holmström är regissör, dramatiker och skådespelare. Han är grundare och konstnärlig ledare för Malmö Dockteater, som gör dockteaterföreställningar för vuxna, till exempel den hyllade Funktionell dumhet, som gästade Göteborgs Stadsteater 2017, och den fristående fortsättningen Skvalpet. Bland övriga uppsättningar kan nämnas Vad gör vi här? på Malmö Stadsteater, Automata på Orionteatern och Flickland på Dramaten. På Folkteatern i Göteborg har Erik Holmström satt upp Doktor Faustus, Don Quijote och nu senast, våren 2022, Moderna tider.

Urpremiär
Scen
Stora Scen
Pris
Biljettsläpp 25 maj

I vår bearbetning är kärnfrågan ”varför gör vi konst?”. Det här utspelar sig i filmens barndom. Redan då fanns en framväxande filmindustri där filmerna producerades på löpande band. Precis som vi producerar teaterföreställningar på löpande band. Även om handlingen är förlagd hundra år tillbaka i tiden, finns det hela tiden blinkningar till idag.

Erik Holmström, regissör

medverkande

Marta Andersson-Larson

Skådespelare

Marie Delleskog

Skådespelare

Matilda Esselius

Skådespelare, praktikant

Johan Gry

Skådespelare

Johan Hafezi

Skådespelare

Carina M Johansson

Skådespelare

Oskar Laring

Skådespelare, praktikant

Vivi Lindberg

Skådespelare, praktikant

Erik Lundholm

Skådespelare, praktikant

Produktion

Fritt efter Luigi Pirandellos roman Bearbetning Erik Holmström och Eva-Maria Benavente Dahlin Regi Erik Holmström Skådespelare Marta Andersson-Larson, Marie Delleskog, Johan Gry, Johan Hafezi, Carina M Johansson, med flera Praktikanter från teaterhögskolor Matilda Esselius, Oskar Laring, Vivi Lindberg, Erik Lundholm Scenografi och kostymdesign Maja Kall Maskdesign Patricia Svajger Ljusdesign Isabelle Oldenqvist Dramaturg Anna Berg