Gun-Mari Josephson, Anna Bjelkerud, Caroline Söderström, Victoria Olmarker, Ulla Holm

Idlaflickorna

Idlaflickorna

Poetiskt, extatiskt och livsbejakande

När Kristina Lugns mest spelade pjäs går från kammarspel för två till musikalisk storslagenhet fylls scenen av kvinnor. Det blir extatiskt och livsbejakande, med två körer och nyskriven musik av Andrea Tarrodi. Och allt är klätt i den folkkära poetens finurliga språkdräkt.

Tre kvinnor tar semester från sig själva, på en plats bortanför vardagen. Hela livet virvlar omkring dem, i lust och vemod, i skratt och sorg när de pratar om moderskapet, begäret, ensamheten, döden. En kropp, alla åldrar. I den egna blicken, inte mannens. För en gångs skull.

Regissören Mellika Melouani Melani är tillbaka på Göteborgs Stadsteater. Tidigare har hon här regisserat Vi som är hundra, Babel, och Att begära tre systrar. Som konstnärlig ledare för Folkoperan har hon bland annat satt upp Carmina Burana, en föreställning som spelade för ett fullsatt Globen.

Se och hör Mellika Melouani Melani berätta om sina samtal med Kristina Lugn nedan där du också finner en introduktion till föreställningen.

Idlaflickorna handlar om kvinnor som inte får plats i sina egna kroppar, om hur de ser på sig själva. Det är ett typiskt tema för Kristina Lugn, som synliggjorde de snäva strukturer vi lever i, i vårt samhälle. Vi bjuder på ett kalejdoskop av kvinnor, kvinnor som i en tryckkokare som pyser. Det är vackert och galet i Lugns anda.

Mellika Melouani Melani, regissör


Foto första bilden i bildspelet ovan: Emelie Asplund
Foto övriga bilder: Ola Kjelbye

Premiär
Syntolkning
Söndag 16 januari kl 15.00
Scen
Stora Scen
Längd
Cirka 1,20 utan paus
Pris
120 - 410 kr

Människor lever bara ett känslokast från avgrunden

Kristina Lugn

Vacker körmusik skapad av tonsättaren Andrea Tarrodi

"Andrea Tarrodi förenar text och musik, i en vacker komposition, som om det kom som ett svar på alla stora existentiella frågor kvinnorna ställt med sina liv. Och lite humor finns här också. I Lugns anda." Mellika Melouani Melani, regissör

Läs intervjun med Andrea Tarrodi

Mellika Melouani Melani om Idlaflickorna och Kristina Lugn

Idlaflickorna är skriven av Kristina Lugn. Klicka på bilden ovan och hör regissören Mellika Melouani Melani berätta om uppsättningens tema, om texten i densamma och om sina samtal med den folkkära poeten och dramatikern.

Till intervjun

En introduktion till Idlaflickorna

Ska du se Idlaflickorna? Här ger dramaturg Anna Berg en fin introduktion till föreställningen och till Kristina Lugns poesi och dramatik.

Lyssna på eller läs introduktionen

Medverkande

Anna Bjelkerud

Skådespelare

Eline Høyer

Skådespelare

Victoria Olmarker

Skådespelare

Caroline Söderström

Skådespelare

Malin Almgren

Musiker

Tove Darelid

Kapellmästare, musiker

Produktion

Av Kristina Lugn Bearbetning och regi Mellika Melouani Melani Skådespelare Anna Bjelkerud, Eline Høyer, Victoria Olmarker, Caroline Söderström Aktör Christian Brandin Kapellmästare, musiker Tove Darelid Musiker Malin Almgren, Rebecka Tholerus Körer Mara vokalensemble, Ymna Statister Ulla Holm, Birgitta Karlsson, Marianne Larsson, Pernilla Mårtensson, Gunvor Ragnar, Margaretha Sidorson, Nahidhe Zandjanchi Scenografi, ljusdesign Bengt Gomér Kostymdesign Mellika Melouani Melani Maskdesign Maria Agaton Maskdesign praktikant Alexander Wernersson Ljuddesign Daniel Johansson, Kent Olofsson Kompositör körstycken Andrea Tarrodi Kompositör, musikalisk ledning Kent Olofsson Videodesign Per Rydnert Koreograf Ambra Succi Dramaturg Anna Berg

Det är visuellt, storslaget och suveränt hanterat. Teaterfantasin flödar, poolen är ett bollhav, ett pass med pilatesbollar får både scen och salong att gunga ...

GP

Anna Bjelkerud, Victoria Olmarker och Caroline Söderström gör formidabla insatser som de tre kvinnorna på urspårning.

SvD

Anna Bjelkerud är enastående som ”en bortsprungen mamma på vansinnesfärd”, både morsk och försupen.

DN

Istället för rollerna Lillemor och Barbro fördelar hon (Mellika Melouani Melani) dialogen på tre kvinnor och lägger till andra texter av Kristina Lugn, dikter som både ger föreställningen en varierad andning och historien en djupare klang.

GP

Jag har alltid haft lite svårt att älska Lugn på scen men jag tycker faktiskt man ska se henne så här, i en stor föreställning lika självsäker och öppen som hennes infernaliska språkkänsla. Så det är bara att springa till Göteborg.

Kulturnytt

De är rysligt bra alla tre* och samspelar ypperligt * Anna Bjelkerud, Caroline Söderström, Victoria Olmarker

GP

Replikerna studsar som underfundiga pilatesbollar

Aftonbladet

Här får man nästan säga att Melani och hennes scenograf och kompositör närmast frälser oss med någonting som Lugns hårdstiliserade dramer verkligen har behövt.

Kulturnytt

Anna Bjelkerud som Kvinna 1 är scenens obestridliga Queen. Caroline Söderström gör en makalös influencerkarikatyr som Kvinna 2 och Victoria Olmarkers Kvinna 3 är kort och gott hysteriskt rolig på sina vingliga klackar.

Aftonbladet

... en sceniskt hejdlös och lekfull hyllning till Kristina Lugn. Ordet har omvandlats till Kropp med scenens alla medel.

SvD

Och texten är rolig. På poetiskt, smart och fräckt vis. I de tvära kasten och små ordskillnaderna göms mörka avgrundsdjup ...

BT

... föreställningen fångar tillvarons tvära kast mellan insikt, förvirring, ytlighet och flyktighet.

DN