Gun-Mari Josephson, Anna Bjelkerud, Caroline Söderström, Victoria Olmarker, Ulla Holm

Idlaflickorna

Poetiskt, extatiskt och livsbejakande

När Kristina Lugns mest spelade pjäs går från kammarspel för två till musikalisk explosion fylls scenen av kvinnor. Det blir extatiskt och livsbejakande, med två körer och nyskriven musik av Andrea Tarrodi. Och allt är klätt i den folkkära poetens finurliga språkdräkt.

Tre kvinnor tar semester från sig själva, på en plats bortanför vardagen. Hela livet virvlar omkring dem, i lust och vemod, i skratt och sorg när de pratar om moderskapet, begäret, ensamheten, döden. En kropp, alla åldrar. I den egna blicken, inte mannens. För en gångs skull.

Regissören Mellika Melouani Melani är tillbaka på Göteborgs Stadsteater. Tidigare har hon här regisserat Vi som är hundra, Babel, och Att begära tre systrar. Som konstnärlig ledare för Folkoperan har hon bland annat satt upp Carmina Burana, en föreställning som spelade för ett fullsatt Globen.

Idlaflickorna sattes ursprungligen upp för två skådespelare. Den här versionen är ett collage av pjäsen och av tidigare publicerade dikter, skrivna av Kristina Lugn.

Idlaflickorna handlar om kvinnor som inte får plats i sina egna kroppar, om hur de ser på sig själva. Det är ett typiskt tema för Kristina Lugn, som synliggjorde de snäva strukturer vi lever i, i vårt samhälle.

Mellika Melouani Melani


Foto: Emelie Asplund

Premiär
Syntolkning
Söndag 16 januari kl 15.00
Scen
Stora Scen
Längd
2 akter med paus
Pris
120 - 410 kr

Anna Bjelkerud

Skådespelare

Eline Høyer

Skådespelare

Victoria Olmarker

Skådespelare

Caroline Söderström

Skådespelare

Malin Almgren

Musiker

Tove Darelid

Musiker

Produktion

Av Kristina Lugn Bearbetning och regi Mellika Melouani Melani Skådespelare Anna Bjelkerud, Eline Høyer, Victoria Olmarker, Caroline Söderström, med flera Musiker Malin Almgren, Tove Darelid, Rebecka Tholerus Körer Mara vokalensemble, Ymna Scenografi Bengt Gomér Kostymdesign Mellika Melouani Melani Maskdesign Maria Agaton Ljusdesign Bengt Gomér Kompositör Andrea Tarrodi Albatross, Kent Olofsson Videodesign Per Rydnert Koreograf Ambra Succi Dramaturg Anna Berg