Physics and Phantasma

En omskakande resa in i den mänskliga fantasins allra mörkaste hörn

Dörren öppnas, du sätter dig på din plats. Du ser en tom scen och föreställer dig vad som ska hända. I den hyllade monologen Physics and Phantasma tar Iggy Malmborg med dig på en resa, från det mest vardagliga till den mänskliga fantasins mörkaste hörn.

Obs! Spelas på engelska.

Fantasin är ursprunget till varje revolutionär impuls, men också grogrunden till fördomar, den går bortom ont och bortom gott. I den här föreställningen ses fantasin framförallt som en försvarsmekanism, som hjälper oss att stå ut med en motsägelsefull verklighet.

På teatern hyllas ofta den tomma scenen som en central plats för fantasin, som tillåter oss att utmana fysikens lagar, att resa vart som helst, när som helst. Men här blir den tomma scenen något tvångsmässigt och traumatiskt. Ett vakuum som till varje pris ska fyllas. Till varje pris.

Physics and Phantasma är en kritikerrosad och prisbelönt föreställning av och med Iggy Malmborg. Efter premiären i Tallinn 2017 har den turnerat i tio olika europeiska länder.

Se och hör Iggy berätta om föreställningen nedan.

Iggy Malmborg är skådespelare och regissör. Han har medverkat i en lång rad film- och tv-roller i Sverige och har turnerat med sina egna föreställningar runt om i Europa under 15 år. Hans produktioner spänner över ett brett spektrum av estetik och stilar och har hyllats för att göra det komplexa konkret, med värme och humor.

För information: Föreställningen innehåller bitvis ett mycket grovt språk samt explicita beskrivningar av våld.

Foto: Renee Altrov.

Gästspel
7, 21 oktober, 11 november 2023
Scen
Lilla Scen
Längd
1 timma och 15 minuter. Ingen paus.
Pris
140-250 kronor

Physics and Phantasma utgår från påståendet att fantasi är en språklig praktik – att vi inte kan tänka oss något vi inte har ett språk för. Jag bjuder därför in publiken till en föreställning som helt och hållet består av ord, och framför allt utspelar sig i åskådarens egen föreställningsvärld.

Iggy Malmborg

Om Iggy Malmborg

Skådespelaren och regissören Iggy Malmborg har turnerat med sina föreställningar i Europa under 15 år och har även medverkat i en lång rad film- och tv-produktioner i Sverige.

Läs mer om Iggy här

Skådespelares dilemman i Försök

Iggy Malmborg regisserar även Försök, tre olika föreställningar som ger oss en annorlunda och rolig inblick i några av de utmaningar som skådespelare står inför på scen. Spelas på Lilla Scen – premiär för #2 är den 10 november och för #3 28 november

Läs mer om Försök

Senaste nytt!

Med vårt nyhetsbrev blir du uppdaterad om vad som händer på Göteborgs Stadsteater.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

The show is a steep yet enticing monologue that stirs up time, space and the representation of what we call ‘the real’ and shakes it into a rather explosive cocktail.

MOVEMENT EXPOSED CRITICAL SPACE

intelligent, humoristisk og stadig overraskande

Klassekampen

Physics and Phantasma is an intellectual exercise perfectly fitted for the theatre, in which everything revolves, starts and ends with the relationship between fact and fiction, actuality and possibility.

MOVEMENT EXPOSED CRITICAL SPACE

Produktion

Av och med Iggy Malmborg Dramaturgiskt team Erik Berg, Johan Jönson Mekanik Kalle Tikas Producent Elisabeth Carmen Gmeiner Samproduktion Kanuti Gildi SAAL (Tallinn), Rosendal teater (Trondheim) I samarbete med Inkonst (Malmö), MIMstudio (Tallinn) Med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Cultural Endowment of Estonia, Malmö stad, Valmiermuiza Brewery Tack till Max Göran, Mart Kangro och Marika Lagercrantz