Bränder

Poetisk thriller om kärlek och blodsband

En mor dör och lämnar efter sig två brev. Brev som de vuxna barnen ska leverera till en far, som de tror är död, och till en bror de inte visste fanns. Först när breven är på plats kan modern gå till evig vila, och livet gå vidare för de som är kvar.

Jakten på de okända familjemedlemmarna blir en resa genom det förflutna, allt närmare det brutala avslöjandet. En skälvande spänning mellan kaos och rationalitet präglar vägen, där vikten av ord, kunskap och språk blir uppenbar.

Bränder är en poetisk thriller om identitet, förlåtelse och blodsband. En djupt gripande berättelse skriven av den libanesisk-kanadensiska dramatikern Wajdi Mouawad. Pjäsen hade urpremiär 2003 och har spelats runt om i världen. Den har blivit internationellt hyllad för sin skildring av krigets trauman och långtgående effekter på familjer och människorna i dem. Den är också filmatiserad som den Oscarsnominerade Nawals hemlighet från 2010.

Natalie Ringler har varit verksam som regissör sedan millennieskiftet och satt upp föreställningar på flera stora teatrar runt om i landet, däribland Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern och Teater Galeasen. Hon är flerfal­digt prisbelönt för sina starka uppsättningar, bland annat med Medeapriset och Svenska Dagbladets Thaliapris. Nu regisserar Natalie Ringler för första gången på Göteborgs Stadsteater.

Foto: Ines Sebalj

Premiär
Syntolkning
22 mars
Scen
Studion
Pris
120-340 kr

För mig handlar historien framför allt om kärlek. Relationen mellan mor och barn har skildrats så mycket och ändå är den inget vi funderar på i vardagen. Här står den i centrum i sin mest komplexa form. Jag tycker att Mouawad lyckas säga något nytt om en känsla som är vår mest ursprungliga och samtidigt så svår att beskriva.

Natalie Ringler, regissör

Av Wajdi Mouawad Översättning Katrin Ahlgren Regi Natalie Ringler Med Fabiola Cruz, Ashkan Ghods, Vincent Grahl, Johan Gry, Anna Harling, Rasmus Lindgren, Maria Salomaa, Ove Wolf Scenografi och kostymdesign Anna Heymowska Maskdesign Gunilla Bjertin Ljusdesign Charlie Åström Ljuddesign Tova Östman Dramaturg Sisela Lindblom