Victoria Dyrstad. Foto Ines Sebalj
Lars Väringer, Benjamin Moliner, Mia Höglund-Melin, Johan Friberg, Victoria Dyrstad, Robin Stegmar. Foto Ola Kjelbye
Mia Höglund-Melin, Victoria Dyrstad, Robin Stegmar. Foto Ola Kjelbye
Robin Stegmar, foto Ola Kjelbye
Victoria Dyrstad, foto Ola Kjelbye

Vildanden

Ibsens klassiker om att leva i lögn för att överleva

Emil Graffman regisserar en av Ibsens mest älskade pjäser, Vildanden. Om en familj vars lycka trasas sönder av en lidelsefull sanningssägare. Ska man verkligen ta livslögnen från en människa?

Hemma hos familjen Ekdal går livet sin gilla gång. Att allt inte blev som man drömde och hoppades, är något som familjen undviker att tänka på. Istället flyr de till att ägna sig åt sitt husdjur, en skadeskjuten vildand.

Tillsammans lever de ett lyckligt liv, inte utan bekymmer, men fyllt av kärlek. Allt ändras plötsligt, när en vän från förr kommer på besök. Där andra ser lycka, ser vännen falskhet. För honom blir vildanden en symbol för familjen fångad i en illusion och han gör det till sin plikt att få dem att se sanningen. Men sanningen är ett hårt vapen och ibland drabbar den fel.

Emil Graffman har på Göteborgs Stadsteater bland annat regisserat Fröken Julie, Hedda Gabler, Underkastelse och Lång dags färd mot natt. Bland andra uppsättningar kan nämnas Pelikanen på Teater Galeasen och Riten av Ingmar Bergman för Dramaten.

Familjen Ekdal gestaltas av Robin Stegmar, Mia Höglund-Melin, Victoria Dyrstad och Lars Väringer. Vännen Gregers spelas av Mattias Nordkvist (ersätter Benjamin Moliner) och i rollen som doktor Relling ses Johan Friberg.

Foto: Ines Sebalj

Ljud av skott förekommer i föreställningen.

Nypremiär
Scen
Studion
Längd
Ca 1 timme och 50 min, ingen paus

Vildanden blev uttagen till Scenkonstbiennalen 2023 i Stockholm med motiveringen:

Att koncentrera Vildanden både i form och rum ger ny lyster till Ibsens klassiker. Här begränsas utrymmet för allt utöver det excellerande skådespeleriet. I det avskalade badrum där dramat nu utspelar sig blottläggs inte bara livslögner utan också våra mest intima kroppsliga behov. Gregers Werles iver att rena den eskapistiska Ekdalska familjen tar sig här helt bokstavliga uttryck. Sällan har väl behovet av ett eget rum framstått större.

Medverkande

Victoria Dyrstad

Skådespelare

Johan Friberg

Skådespelare

Mia Höglund-Melin

Skådespelare

Mattias Nordkvist

Skådespelare

Robin Stegmar

Skådespelare

Lars Väringer

Skådespelare

Det här är en klassiker som går rakt in i hjärtat om man har minsta erfarenhet av hemligheter och lögner i familjen.

Aftonbladet

För Henrik Ibsens "Vildanden" har regissören Emil Graffman på Studion skapat ett starkt koncept som resulterar i riktigt bra teater.

GP

Det är en stark uppsättning med engagerande skådespeleri och scenografiskt pregnanta bilder.

SvD

Tempot är högt, det finns en ljuvlig lätthet i ensemblespelet.

Sveriges Radio Kulturnytt

Att förlägga handlingen till ett badrum är smått genialt.

SvD

Regissör Graffman utnyttjar det komiska i de mänskligt tafatta konfrontationerna, utan att svika Ibsen.

GP

Scenografin är vackert stiliserad, ett gråblått, kaklat fyrtiotal. Laddad med en kuslig enslighet, som en tavla av Edward Hopper.

DN

Och Väringer har perfekt tajming i allt han gör; från det omständliga klättrandet i vindstrappan till den humoristiska undertonen i många av replikerna.

Aftonbladet

Mia Höglund-Melin är finfin i rollen som fru Ekdal, praktikern som sköter markservicen och krattar manegen för sin odugliga make.

DN

Victoria Dyrstads Hedvig är rörande och enerverande i sin naiva jakt på faderlig bekräftelse.

DN

Mia Höglund-Melin gör ett starkt porträtt av en strävande kvinna som tvingas öka sin vaksamhet vartefter det förflutna jagar ikapp dem alla.

GP

Robin Stegmar spelar sig snyggt igenom Hjalmars register.

GP

Lars Väringer ger gamle Ekdal en rörande fysisk framtoning.

GP

Victoria Dyrstad imponerar i gestaltningen.

GP

Robin Stegmar som ofta synts i tv-serier gör en bejublad återkomst till Stadsteatern. Imponerar kolossalt i sitt sätt att ta sig an en oberäknelig individ som dukar under för sina principer, sin vägran att ta i tu med krassa verkligheten.

Kulturbloggen

Doktorns behärskade värdighet framställs med perfekt tajming av Johan Friberg.

Kulturbloggen

Robin Stegmar agerar lika övertygande i rollen som Hjalmar, det stora självupptagna barnet, mänskligt svag med flykten som sin enda strategi.

SvD

Som Gregers kombattant i striden om familjens välmående står den frispråkigt uppriktige och pragmatiske doktor Relling, övertygande gestaltad av Johan Friberg.

SvD

Mia Höglund-Melin gör med kärvheten i repliker och blickar fullkomligt klart Ginas position och vad rollen tycker och tänker.

SvD

Victoria Dyrstad som den djupt rörande förväntansfulla Hedvig, med kärleksfull vilja att göra sin far glad, lyser upp hela scenen med lättheten och lystern i sitt agerande.

SvD

Inför besöket

Introduktion till Vildanden

Här ger dramaturg Sisela Lindblom en introduktion till Vildanden. Välj om du vill lyssna på den eller läsa den!

Lyssna på eller läs introduktionen

Livslögnen och bluffen

Vad är egentligen en livslögn och hur skiljer den sig från andra lögner? Om detta skriver Torbjörn Elensky i programmet till Vildanden.

Läs artikeln

Hitta till teatern

Göteborgs Stadsteater ligger högst upp på Avenyn vid Götaplatsen.

Hitta hit

Produktion

Av Henrik Ibsen Översättning Klas Östergren Bearbetning Lucas Svensson, Emil Graffman Regi och scenografi Emil Graffman Skådespelare Victoria Dyrstad, Johan Friberg, Mia Höglund-Melin, Mattias Nordkvist, Robin Stegmar, Lars Väringer Statister Robin Ahlqvist/Enes Crnalic, Embla Ingelman-Sundberg Ljusdesign Tobias Hagström-Ståhl Musik Fredrik Möller Kostymdesign Matilda Hyttsten Maskdesign Maria Agaton Ljuddesign Marcus Lilja Dramaturg Sisela Lindblom Förlag Colombine Teaterförlag