Mary Shelleys värld

Hon skapade Frankensteins monster

I en värld fylld av ung glöd, gotisk fantasi, isande hav och spökhistorier möter vi tre generationers livsöden.

Det är tidigt 1800-tal i England. Som dotter till feministen och filosofen Mary Wollstonecraft och den radikala författaren William Godwin är Mary ett bokslukarmonster av rang. Hon som vuxit upp i en bokhandel och lärt sig läsa på sin mammas gravsten. När poeten Percy Shelley möter henne, en vårmorgon i London, slår det gnistor om det unga paret. Tillsammans med Marys styvsyster rymmer de ut i ett krigshärjat Europa. Fulla av livslust och begär.

I Lord Byrons villa vid Genèvesjön får Mary idén till det som ska bli en av de mest uppmärksammade romanerna genom tiderna: Frankenstein.

Dramatiker och regissör Sisela Lindblom och scenograf Kajsa Hilton-Brown har arbetat länge och framgångsrikt ihop. Här skapas tillsammans med en stor ensemble en lekfull, rolig och spännande berättelse i vågsvallet mellan upplysningen och romantiken. Ett äventyr som böljar över flera generationer, tidsepoker och länder.

– De där omtalade gnistorna ... gnistor som sätter fyr på saker eller ger liv åt monster ... farligt ... men också farligt att frysa fast i isen, väl? Det finns så mycket humor i mötet med en annan tid, hur idéer färdas och förändras. Det är ljuvligt att göra teater av det, säger Sisela Lindblom.

Foto: Aorta

Urpremiär
Syntolkning
8 oktober
Scen
Stora Scen
Längd
Cirka 2 tim och 30 min inklusive paus
Pris
120-370 kr
Textas
25 oktober

Fördjupning

Introduktion till Mary Shelleys värld

Introduktion

Här kan du ta del av vår dramaturg Anna Bergs introduktion till föreställningen Mary Shelleys värld. Välj själv om du vill läsa eller lyssna!

Lyssna på eller läs introduktionen

Vem är vem i Mary Shelleys värld?

Här kan du läsa om huvudkaraktärerna och deras inbördes relationer i Mary Shelleys värld.

Karaktärer och relationer i Marys värld

Rollista

I det rika persongalleriet möter vi förutom Mary Shelley hennes föräldrar, de radikala filosoferna Mary Wollstonecraft och William Godwin, Lord Byron och den blivande maken Percy Shelley och många andra.

Se rollistan

Bakgrundsmaterial

Vem var Mary Shelley?

Mary Godwin, senare gift Shelley, föddes i London 1797 och växte upp i ett litterärt och intellektuellt hem. Båda hennes föräldrar var författare och filosofer. Läs dramaturg Anna Bergs text om Mary Shelley.

Läs om Mary Shelley

1800-talet intar Stora Scen – se kostymskisser

Här bjuder vi på några av scenografen och kostymdesignern Kajsa Hilton-Browns fina kostymskisser till Mary Shelleys värld!

Se kostymskisser

Om Mary Shelleys värld

Intervju

Dramatiker och regissör Sisela Lindblom och scenograf Kajsa Hilton-Brown berättar om Mary Shelleys värld.

Se intervjun

Medverkande

Marta Andersson-Larson

Skådespelare

Hannah Alem Davidson

Skådespelare

Marie Delleskog

Skådespelare

Victoria Dyrstad

Skådespelare

Anna-Lena Efverman

Skådespelare

Johan Hafezi

Skådespelare

Eline Høyer

Skådespelare

Carina M Johansson

Skådespelare

Alex Jubell

Skådespelare

Dag Malmberg

Skådespelare

Mattias Nordkvist

Skådespelare

Victoria Olmarker

Skådespelare

Mer kring teaterbesöket

Skräck-quiz 31 oktober

Stadsteatern+

Höstens första quiz är på temat skräck, inspirerat av Mary Shelleys värld. Kvällens quizmasters är Karin Londré och Anna Sandell från podden Mord mot mord.

Läs mer och köp biljett

Teatercirkel 26 oktober

Stadsteatern+

I dramaturg Anna Bergs uppskattade Teatercirkel analyseras föreställningen med din upplevelse i fokus. Inga förkunskaper krävs, bara att du har hunnit se föreställningen!

Biljetter 70 kr inklusive fika

Restaurang Tiljan

Här kan du äta en trerättersmiddag, en mindre matbit eller ta ett glas i baren, oavsett om du ska se en föreställning eller om du och dina vänner bara vill njuta av god mat och en trivsam gemenskap runt borden.

Restaurang Tiljans meny och öppettider

Marta Andersson-Larson spelar den unga, äventyrslystna Mary med fin energi, medan Victoria Olmarker övertygar som Mary den äldre – förbittrad och luttrad.

DN

Den biografiska översättningen till scen förstärker det allmänmänskliga i romanen Frankenstein – en övergivenhet att känna igen sig i, i relationen till förlorade föräldrar, vänner eller älskare.

Borås Tidning

en fartfylld, komisk och lätt historia där tiden flyger iväg

Opulens

... en vacker föreställning

Alba

Slutligen finns det många passager i föreställningen med en djupt komisk ådra som alla kretsar kring Anna-Lena Efverman.

Opulens

Mattias Nordkvist i rökrock som slurpar i sig mer eller mindre metaforiska ostron blir en Byron att minnas.

Borås Tidning

På scen ser vi en stor ensemble där alla gör sitt yttersta i sina väl utmejslade roller

Opulens

… poeten Percy Shelley, väl karaktäriserad med lekfull humor av Alex Jubell.

Alba

Produktion

Av och Regi Sisela Lindblom Idé Sisela Lindblom tillsammans med Kajsa Hilton-Brown Skådespelare Marta Andersson-Larson, Hannah Alem Davidson, Marie Delleskog, Victoria Dyrstad, Anna-Lena Efverman, Johan Hafezi, Eline Høyer, Carina M Johansson, Alex Jubell, Dag Malmberg, Mattias Nordkvist, Victoria Olmarker Scenografi och kostym Kajsa Hilton-Brown Mask Maria Agaton Ljus Max Mitle Ljud Dan Andersson Koreografi Anna-Lena Efverman Dramaturg Anna Berg