Arbetet med att göra teatermusik är ett ständigt sökande efter musikaliska uttryck som fungerar i föreställningarna.
Inspirationen kan hämtas från konstmusik, jazz, hårdrock och hip hop eller mindre kända tongångar från olika delar av världen och historien.
Mycket av teatermusiken är specialkomponerad musik för just den föreställning som spelas och framförs live på scenen. Backa Teater har fem anställda musiker som ofta själva är med i föreställningarna.
Det kan också vara effektivt att använda kända musikstycken och hits för att markera tidsepok eller för att skapa identifikation. Musiken skapar också stämning, den gör oss lugna, arga, glada eller upprörda. Musiken går rätt in i magen och hjälper oss att öppna våra sinnen för innehållet i föreställningen, samtidigt som den är en konstupplevelse i sig själv.
Bilden nedan är från Ungdomen är deras sjukdom. Med på bilden är musikerna Stefan Abelsson, Bo Stenholm, Daniel Ekborg och Anders Blad. Foto: Ola Kjelbye.
Ljuddesignern börjar sitt arbete utifrån de förutsättningar som pjäsen och regissören anger. Var högtalarna ska hänga, om det ska vara livemusik, inspelad musik eller ljudeffekter. Ljuddesignern är också den som skapar ljudeffekter och sätter ihop hela ljudbilden för föreställningen.
Bilden nedan är från repetitionsarbetet av The Misfits. Längst till vänster vid teknikmonitorerna sitter ljudtekniker och ljuddesigner Jonas Redig, i mitten ljusdesigner Tomas Fredriksson och längst till höger ljustekniker Anna Lundahl.
Kompositörer och musiker på låtarna är Backa Teaters musiker Stefan Abelsson, Anders Blad, Daniel Ekborg, Mats Nahlin, Ingmar Nilsson och Bo Stenholm.
Ur Hatten är din, 2002
Sång Cajsa John, Mirja Burlin, Ylva Gallon, Anna Kristina Kallin, Petra John, Mirja Turestedt
Ur Aniara, 2000
Sång Mats Blomgren, Anna Kristina Kallin
Det finns många saker som avgör vilka idéer och manus som vi beslutar att göra föreställningar av.
Läs mer om vilka idéer som blir färdiga produktionerDet är mycket som behöver koordineras för att arbetet med en föreställning ska fungera.
Läs mer om vad som krävs för att en föreställning ska bli tillEn scenograf tolkar texten - manuset - och designar ett scenrum utifrån det.
Läs mer om scenografi och scenbyggeAtt jobba med mask och kostym kan vara att förstärka eller förhöja med små medel.
Läs mer om mask och kostymDet går inte att berätta om en föreställning hur som helst.
Läs mer om att marknadsföra teaterRepetitionerna kan se ut på många olika sätt, men de har alltid en tydlig deadline.
Läs om repetitionerna inför premiärPå Backa Teater har vi fem musiker som ofta spelar live på föreställningarna.
Läs mer om att jobba med musik och ljud