Dvärgen

En dramatisering av Pär Lagerkvists stora romanklassiker Dvärgen, skriven under ett brinnande världskrig, inleder på Lilla Scen och regisseras av Ashkan Ghods.

Premiär 4 oktober på Lilla Scen.

Av Pär Lagerkvist
Dramatisering Ashkan Ghods och Jesper Söderblom med tillstånd av©Pär Lagerkvist Estate
Regi Ashkan Ghods
Med Jesper Söderblom

Vad är ondska och hur uppstår den? Vid furstens hov, i renässansens Italien tecknar dvärgen ned sina hatiska betraktelser över människorna och livet. Är man född till ett liv i förnedring genom sin blotta existens så kanske hatet framstår som en rimlig drivkraft. En resa in i mörkret tillsammans med dvärgen är en resa in i mörkret inom oss.

– Det finns en angelägenhet, ofta med en underliggande känslostorm, som genomsyrar de tankar och reflektioner som Dvärgen förmedlar. Det raka språket tecknar en människa som ömsom ser på sin omvärld med nyfikenhet och önskan om delaktighet, ömsom med vämjelse och distans, säger Ashkan Ghods.

Ashkan Ghods ingår i Göteborgs Stadsteaters ensemble och har medverkat i uppsättningar som Kung Lear, Utvandrarna och Lärda kvinnor. Han har tidigare arbetat på bland annat Riksteatern, Östgötateatern, Smålands Musik och Teater och har även medverkat inom film, tv och radio. Som regissör har han satt upp musikaler och teaterpjäser med barn och ungdomar, gjort ett antal kortfilmer, samt historiska dramatiseringar däribland en kritikerrosad pjäs om Moa Martinson.