Sysslolösa unga män med tillgång till vapen

Vårens första uppsättning är ett becksvart, brutalkomiskt samtidsdrama i det absoluta utanförskapet.

Urpremiär 24 januari på Lilla Scen.

Av Annika Nyman
Regi Gustav Englund
Med Ashkan Ghods, Johan Hafezi, Emil Ljungestig

Tre unga män. En lägenhet. Och utanför den pågår det de inte längre kan stå ut med; en vanlig dag med ett helt vanligt duggregn. I den paradisiska tillvaron måste ett sår skäras upp. Människornas dödlighet ska göras tydlig för dem, existensens nyckfullhet och orättvisa ska kastas i ansiktet på dem.

De unga männen försöker döda tvivlet och rädslan inför den handling de nu ska begå. Vid språkets slut inträder kaoset. Och tystnaden.

Teamet bakom nyskrivna Sysslolösa unga män med tillgång till vapen vill med sitt konstnärliga arbete försöka ompröva sin syn på verkligheten, utmana den egna positionen och de egna perspektiven.

– Vi vill nå bortom vår förståelse av samtiden. Det handlar om att se teatern som en plats där omförhandlingar kring etiska ställningstaganden kan äga rum, säger regissören Gustav Englund.

Teamet med regissören Gustav Englund, dramatikern Annika Nyman, ljusdesignern Mira Svanberg, ljudesignern Niclas Anderstedt Lindgren samt Annika Tosti, som står för scenografi och kostym, har tidigare tillsammans arbetat med: Tystnaden av Jörgen Dahlqvist (Teatr Weimar, 2018), Tre systrar som inte är systrar av Gertrude Stein (teater mutation, 2017) och Kain, Abel, boys will be boys av Annika Nyman (teater mutation, 2016). I november 2019 är de aktuella med Utrotning av Olga Bach på Turteatern i Stockholm.