Linda Zachrison blir konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater

Göteborgs Stadsteater har utsett ny konstnärlig ledare. Det blir Linda Zachrison som efterträder Pontus Stenshäll.

– Linda Zachrison har bland annat arbetat som vd och konstnärlig ledare inom olika kulturella verksamheter på nationell nivå. Hon har även verkat internationellt och har ett brett och värdefullt nätverk i Sverige och utomlands, säger Björn Sandmark, vd på Göteborgs Stadsteater.

Linda Zachrison påbörjar sin tjänst den 1 augusti 2023. Förordnandet är på fyra år.

– Jag känner ödmjukhet, nyfikenhet och glädje inför att få återvända till Göteborg och den här fantastiska teatern. Som konstnärlig ledare tänker jag fortsätta att utveckla både en stark nutidsförankring och en modig framtidsvision tillsammans med medarbetarna. Göteborgs Stadsteater ska vara en självklar, välkomnande och tillitsfull mötesplats i staden för gestaltande, diskussion och spegling av samtiden. Teatern är idag en av mycket få platser i samhället som faktiskt inte är till för någon annan nytta än att skapa starka, viktiga upplevelser för publiken. En plats för omvälvande berättelser, drömmar och lekfullhet, säger Linda Zachrison.

LindaZachrison_1600x900.jpgLinda Zachrison. Foto: Pontus Lundahl/TT.

– Intresset för tjänsten har varit stort och vi har mött många högt kvalificerade sökande i rekryteringsprocessen. Förutom ett stort kunnande och bred erfarenhet från branschen har Linda Zachrison också ett uttalat intresse att förvalta och utveckla den ensembletradition som utmärker och utgör hjärtat i verksamheten vid Göteborgs Stadsteater, säger Karin Veres, ordförande i Göteborgs Stadsteater AB:s styrelse.

Mellan 2015 och 2020 var Linda Zachrison kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington.

Under sex säsonger, 2003-2014, var Linda Zachrison konstnärlig ledare för Parkteatern vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och 2009-2010 även konstnärlig ledare för den internationella gästspelsscenen c/o Stockholms Stadsteater.

Hon har tidigare varit vd och chefsproducent för Cirkus Cirkör (2000-2002) samt chef för avdelningen Publiken vid Svenska Filminstitutet mellan 2007 och 2009.

2004-2006 var Linda Zachrison politisk sakkunnig vid Kulturdepartementet och 2021 utsågs hon till regeringens särskilda utredare inför återstarten av kulturlivet efter coronapandemin. För närvarande är hon konstnärlig och strategisk rådgivare på Orionteatern i Stockholm.

Linda Zachrison är född 1973 och uppvuxen i Mölndal och Göteborg.