Dramatikern Gertrud Larsson är tillbaka på Göteborgs Stadsteater med sista delen i sin Göteborgstrilogi. Änglarna, finns dom? väver ihop historierna om Blåvitts storhetsdagar med fredsrörelsens dito. Till grund för pjäsen ligger en grundlig research.
Med researchprocessen bakom sig kan Gertrud Larsson konstatera ett nyvunnet intresse: allsvenskan.
– Ärligt talat var jag inte speciellt intresserad av svensk klubbfotboll tidigare. Men jag har blivit engagerad på kuppen. Det är ett pjäsämne som har gett upphov till många roliga samtal med människor – nästan alla är ju engagerade i fotboll, eller har någon närstående som är det.
Gertrud Larsson. Foto: Stefan Tell.
Vid det här laget har Gertrud Larsson läst allt som är värt att läsa om Blåvitt och fredsrörelsen i Göteborg, från 70-talet fram tills nu. Men tro inte att det stannade på biblioteket – i tre nedslag berättar hon här själv om sin tid ute på fältet.
– Det hela började, precis som det gör i föreställningen, med att Kent läste en insändare i GT om att det borde startas en supporterklubb för att hjälpa Blåvitt att gå upp i allsvenskan igen. Sagt och gjort! Jag har lånat in stadgarna från första mötet 1973, som handlar om hur klubben ska göra allt för stötta sitt älskade lag. Kent berättade att den första medlemsavgiften var 20 kronor, om medlemstidningen som startades och om souvenirerna de sålde utanför Ullevi. Liksom i pjäsen såldes kalsonger med tryck av spelarna och med GAIS i skrevet – fast G:et var överstruket och ersatt med ett B. Något sådant skulle jag aldrig hitta på! Kents fru Ann-Marie berättade att hon höll på Örgryte när de träffades, vilket också gav mig idéer till pjäsen.
Ann-Marie och Kent Jiresjö, 26 juni 2023, Falköping.
– Jag hade en fördom innan jag träffade Harriet. Jag tänkte att hon, som organiserade den här mastodontdemonstrationen för drygt 40 år sedan med 100 000 deltagare, nog skulle vara besviken nu. För att fredsrörelsen har krympt och försvagats. Kanske bitter? Icke! Hon är full av engagemang och idéer. Jag blev så imponerad av att när hon fick idén att arrangera det här – i oktober 1981 – ringde hon liksom och bokade Scandinavium och Nya Ullevi? Det verkar inte finnas något som har kunnat stoppa henne. Väldigt inspirerande, när vi lever i en tid då så många känner sig uppgivna. Hon betonade också vikten av mänskliga möten. Hon skulle aldrig vara med på ett Zoom-möte.
Gertrud och Harriet Otterloo, 14 juni 2023, Göteborg.
– Första IFK-matchen jag gick på var på Tele2 Arena, hösten 2022. Blåvitt skulle möta Djurgården. Jag hade köpt biljett till ståplats på bortaläktaren, något jag aldrig hade varit med om förut. Precis innan matchstart tändes bengaler och tifot satte i gång. Den här enorma mängden rök som kom emot oss var ganska klaustrofobisk. Det sjungs hela tiden, och det är lätt att dras med. Och folk är så engagerade – de åker kors och tvärs över hela Sverige för att stötta sitt lag. Vissa tar till och med sina mycket små barn trots att en ståplatsläktare kanske inte är det mest barnvänliga man kan tänka sig.
Gertrud och Sven-Göran Eriksson, 30 okt 2022, Blåvittshopen, Gamla Ullevi.
– Någon månad senare var jag på besök i Göteborg för att gå på IFK:s hemmamatch mot Häcken. Det var strålande höstväder och innan jag tog spårvagnen in till stan hade jag läst ut Svennis självbiografi. När jag kommer fram till Gamla Ullevi får jag syn på en skylt i Blåvittshopen: Svennis på besök! Det var nästan för bra för att vara sant. Jag ställde mig genast i kö för att få autograf och bli plåtad tillsammans med denne tränarlegend. Det kändes minst sagt som ett gott tecken att få träffa Svennis denna eftermiddag. Det var ju han som ledde IFK Göteborg till seger i Uefa-cupen 1982.
Djurgården – IFK Göteborg, 18 september 2022, Tele2 Arena, Stockholm.
Jag gick på matchen tillsammans med Nina Natri (engagerad kamrat och tidigare vice ordförande i supporterklubben reds. anm) och vi stod på Bebbens hylla. Att Häcken slog IFK med 4-0 och därmed tog allsvenskt guld på Blåvitts hemmaplan var naturligtvis en stor besvikelse för många.
När det nu finns ett färdigt manus och Änglarna, finns dom? närmar sig premiär på Stora Scen kan Gertrud Larsson se likheter mellan fotbollen – och teatern.
– Jag har tänkt mycket på de paralleller som finns mellan fotboll och teater: att det är något vi ser tillsammans och det händer i stunden. Det som också är roligt med fotboll är att man ju faktiskt inte vet hur det ska sluta.
Foto på Gertrud Larsson: Stefan Tell.
Övriga foton av Gertrud Larsson.