Göteborgskravallerna

15 år efter Göteborgskravallerna uppmärksammar teatern händelsen.

Under EU-toppmötet i Göteborg 14-16 juni 2001 utbröt våldsamma kravaller, i protest mot George Bush statsbesök och den globala marknadsekonomin. Det blev en världsnyhet som förändrade Sverige i grunden och satte djupa spår i Göteborgs historia.

Göteborgs Stadsteater och Backa Teater uppmärksammar 15-årsminnet av händelsen med en heldag, där vi gemensamt söker de spår och minnen som händelserna lämnat efter sig i staden. En dag där många olika röster och perspektiv får komma till tals.

Genom samtal, filmvisningar, dramatiserade bussturer, dokumentärer, scenisk gestaltning och mycket annat, bjuder vi in publiken att reflektera och diskutera. Tillsammans med gästerna America Vera-Zavala, Janne Josefsson och Magnus Berg med flera söker vi svar på vilka avtryck de tre dagarna lämnat efter sig. Hur ser vi på händelserna idag? Hur gestaltade kulturen konflikten? Vad blev de politiska konsekvenserna?

PROGRAM

(med reservation för ev ändringar)

Dramatiserad bussfärd

  • Kl 11, 12.30 och 14.00, Götaplatsen. Dramatiserad bussfärd som tar publiken med till de platser där allt hände under EU-toppmötet 14-16 juni 2001. Med skådespelaren Ulf Rönnerstrand från Backa Teater, i regi av Fredrik Lusth.
    Bussrundturen avgår och avslutas på Götaplatsen. Turen är drygt en timme lång. Biljettsläpp 31 maj kl 12.00.

Foajébaren öppen från kl 14.30

"Tre dagar i juni – om ett EU-toppmöte"

  • Kl 15.00, Studion "Tre dagar i juni – om ett EU-toppmöte" (46 min), radiodokumentär av Frida Johanson.
  • Ca kl 15.45, Studion Publiksamtal Q&A med Frida Johanson (radiodokumentär), Jonas Ransgård (gruppledare för moderaterna i Göteborg) och America Vera-Zavala (dramatiker och före detta aktiv inom proteströrelsen Attac). Samtalsledare dramaturg Sisela Lindblom.

"Låt staden brinna!"

  • Kl 16.30, Studion "Låt staden brinna!" (Del 1, 28 min) Radioteater av Åsa Melldahl (manus) och Magnus Berg (regi).
  • Ca kl 17.00, Studion Q&A med Magnus Berg och Birte Niederhaus (regissör för När himlen blev svart). Samtalsledare dramaturg Joel Nordström.

Göteborgstoppmötet-15 år senare

  • Kl 17.30, Foajébaren. Göteborgstoppmötet-15 år senare. Seminarium.
    EU-toppmötet i Göteborg 2001 är en av de mest omskakade politiska händelserna i Sveriges historia. Toppmötet blev kulmen för en våg av proteströrelser mot det västerländska etablissemanget och kravallerna blev ett stort bakslag för de fredliga organisationerna som deltog.
    Hur ser vi på händelserna idag? Vilken roll spelar de i svensk historia? Och vilken position har de folkliga proteströrelserna i Sverige och världen idag?
    Olav Fumarola Unsgaard, frilansjournalist och redaktör på Leopard förlag, är samtalsledare och håller en inledande föreläsning om de politiska rörelserna runt 2001 och framåt. Gäster är America Vera-Zavala, dramatiker och f.d. aktiv inom proteströrelsen Attac, och Håkan Thörn, professor i sociologi vid Göteborgs Universitet.

"Göteborgskravallerna - Ett år efter skotten"

  • Ca kl 18.30, Studion "Göteborgskravallerna - Ett år efter skotten" filmvisning, Uppdrag gransknings dokumentär.
  • Ca kl 19. 30, Studion Q&A med Janne Josefsson (SVT) och Pontus Stenshäll (Göteborgs Stadsteater).

”Förutsättningar för försoning”

  • Ca kl 20:00, Foajébaren ”Förutsättningar för försoning” miniföreläsning. Jonas Gåde, som bland annat synts som medlare i TV3 program Grannfejden med Robert Aschberg, talar om konflikter och konfliktlösning. Finns det möjlighet till försoning för grupper som djupt misstror varandra och hur tar man sig ur låsta lägen?

"När himlen blev svart"

  • Ca kl 20.30, Studion "När himlen blev svart" nyskapad scenisk gestaltning med skådespelarna Gizem Erdogan, Eric Ericson, Christer Fjällström, Jarle Hammer, Mia Höglund-Melin, Carina M Johansson. Regi och dramatisering av Birte Niederhaus, som genom intervjuer av personer som deltog i händelserna försöker förstå vad de tänkte och kände, och hur de ser på de kaotiska dagarna idag.

Ordverkstan Motståndets poesi

  • Kl 21.00, Studion Ordverkstan Motståndets poesi. Av och med Henric Holmberg, skådespelareleverna Maria Pontén och Emil Roos Lindberg samt gäst Olivia Bergdahl, författare och poet.

Open Memory

  • Kl 21.30, Foajébaren Open Memory Barhäng och eftersnack, DJ:s.

Foto: privat

Heldag
Scen
Stora Scen
Längd
Heldag
Pris
Bussrundtur 150 kr, biljettsläpp 31 maj kl 12. Allt annat fri entré.