Marta Andersson-Larson, Alexander Jubell, Victoria Dyrstad

Mary Shelleys värld

Hon skapade Frankensteins monster

I en värld fylld av ung glöd, gotisk fantasi, isande hav och spökhistorier möter vi tre generationers livsöden.

Det är tidigt 1800-tal i England. Som dotter till feministen och filosofen Mary Wollstonecraft och den radikala författaren William Godwin är Mary ett bokslukarmonster av rang. Hon som vuxit upp i en bokhandel och lärt sig läsa på sin mammas gravsten. När poeten Percy Shelley möter henne, en vårmorgon i London, slår det gnistor om det unga paret. Tillsammans med Marys styvsyster rymmer de ut i ett krigshärjat Europa. Fulla av livslust och begär.

I Lord Byrons villa vid Genèvesjön får Mary idén till det som ska bli en av de mest uppmärksammade romanerna genom tiderna: Frankenstein.

Dramatiker och regissör Sisela Lindblom och scenograf Kajsa Hilton-Brown har arbetat länge och framgångsrikt ihop. Här skapas tillsammans med en stor ensemble en lekfull, rolig och spännande berättelse i vågsvallet mellan upplysningen och romantiken. Ett äventyr som böljar över flera generationer, tidsepoker och länder.

– De där omtalade gnistorna ... gnistor som sätter fyr på saker eller ger liv åt monster ... farligt ... men också farligt att frysa fast i isen, väl? Det finns så mycket humor i mötet med en annan tid, hur idéer färdas och förändras. Det är ljuvligt att göra teater av det, säger Sisela Lindblom.

Foto Aorta

Urpremiär
Scen
Stora Scen
Längd
Föreställningens längd publiceras i premiärveckan
Pris
120 - 370 kr

Produktion

Av och Regi Sisela Lindblom Idé Sisela Lindblom tillsammans med Kajsa Hilton-Brown Skådespelare Hannah Alem Davidson, Marie Delleskog, Victoria Dyrstad, Anna-Lena Efverman, Johan Hafezi, Eline Høyer, Carina M Johansson, Alex Jubell, Marta Andersson-Larson, Dag Malmberg, Mattias Nordkvist, Victoria Olmarker Scenografi och kostym Kajsa Hilton-Brown Mask Maria Agaton Ljus Max Mitle Ljud Karin Bloch-Jörgensen Dramaturg Anna Berg