Musikalen Little Shop of Horrors hade urpremiär i New York 1982. Sedan dess har den spelats runt om i världen, nästan oavbrutet. Med träffsäker satir och glädjesprakande musik och dans, har Little Shop of Horrors fortsatt att sluka publikens hjärtan i snart 40 år.
Film, musikal och musikalfilm – berättelsens olika liv
Historien om Little Shop of Horrors går tillbaka till 1960-talet. Då gjorde Roger Corman den svart-vita lågbudgetfilmen som är ursprunget till de idag mer välkända versionerna från 1980-talet - musikalen och musikalfilmen. Först ut var musikalen av Howard Ashman (text) och Alan Menken (musik). Handlingen skrevs om och tillfördes tidig 60-tals rock- och soulmusik och koreografi i doo-wop, och Motownstil. Efter premiären i maj 1982 på Workshop of the Players' Art Theatre blev musikalen snabbt en publiksuccé. Två månader senare sattes den upp off Broadway, på Orpheum Theatre i East Village. Där spelades den i fem år vilket fortfarande är rekord i längst spelperiod och mest intjänade biljettintäkter, för en off Broadway-musikal. När förfrågningar kom från Broadway tyckte upphovsmännen att Little Shop of Horrors passade bra där den var och sa nej. Istället gick den på turné, först i USA och sen vidare till flera andra länder. Broadwaypremiär blev det dock, men först 2003, på Virgina Theatre.
Musikalfilmen Little Shop of Horrors i regi av Frank Oz hade premiär 1986. Howard Ashman stod för manus och filmen följer musikalen bortsett från några låtar. Filmen blev och är fortfarande extremt populär. Tillsammans med musikalen har den uppnått kultstatus och fått en stor skara inbitna fans.
Little Shop of Horrors har också haft kulturell påverkan i andra kreativa och visuella uttryck. 1991 gick en animerad serie ”Little Shop” på tv i USA. I tv-shower som Family Guy, American Dad, The Grim Adventures of Billy and Mandy och The Simpsons, har dess berättelse och den blodtörstiga monsterväxten Audrey dykt upp och parodierats på olika sätt.
Humoristiskt och vasst om priset för framgång
Enligt upphovsmännens förord i musikalens manus är satiren om många olika saker. Science fiction, B-filmer, musikalkomedi som genre och till och med legenden om Faust. Handlingen är ordentligt skruvad, men i botten ligger en djupare fråga om allmänmänskliga dilemman som huvudkaraktärerna ställs inför. Det är lätt att förstå och sympatisera med den älskvärda Seymour som offrar sin själ till ondskan i strävan för ett bättre liv, till och med när han drivs till att rucka på det moraliskt försvarbara.
Little Shop of Horrors innehåller ett stort mått underhållande, skarp samhällskritik. Konsekvensen av vårt hårt kommersialiserade värld och mänsklighetens svaghet för kändisskap och berömmelse ställs på sin spets. Och här finns tydiga paralleller till våra liv och omvärld idag. Vilka monster kan vi människor skapa och göda när vi jagar efter kommersiella framgångar och popularitet? På Stadsteatern stora scen kan du uppleva svaret.
Text och research: Jenny Jernberg