Karaktärerna och relationerna i Mary Shelleys värld

Här är huvudkaraktärerna och deras inbördes relationer i Mary Shelleys värld. Häng med!

MaryWollstonecraft.jpgMary Wollstonecraft (1759-1797), Marys mamma. I rollen ses Carina M Johansson

Brittisk författare, upplysningsfilosof och kvinnosaksaktivist. Drev skola för flickor och kritiserade Rousseau för hans kvinnosyn. Skrev bl a Till försvar för kvinnans rättigheter, men också romaner och reseskildringar. Åkte till Frankrike under franska revolutionen och mötte där den amerikanske diplomaten och affärsmannen Gilbert Imlay, med vilken hon fick en utomäktenskaplig dotter, Fanny. Med dottern och en barnflicka som enda sällskap reste hon till Danmark, Sverige och Norge (där hon bland annat besökte Göteborg och Bohuslän). Hemma i London träffade hon den engelske filosofen och författaren William Godwin. Strax efter att hon fött deras gemensamma dotter drabbades Wollstonecraft av barnsängsfeber och dog. Dottern fick namnet Mary efter sin mor.

Pappa_WilliamGodwin.jpg

William Godwin (1756-1836), Marys pappa. I rollen ses Dag Malmberg

Brittisk författare, filosof och samhällskritiker. Utbildad till präst, men blev ateist. Har bl a skrivit Om politisk rättvisa. Både han och Mary Wollstonecraft var kritiska till äktenskap och kyrkans inflytande, men gifte sig när de väntade barn tillsammans. Godwin anses idag vara en av anarkismens grundare. Fyra år efter sin första hustrus död gifte han om sig med sin granne Mary Jane Clairmont. Tillsammans med henne startade han ett bokförlag och bokhandel, som främst gav ut barn- och ungdomslitteratur.

MaryGodwinShelley.jpg

MaryShelleyDenAldre.jpg

Mary Shelley, född Godwin (1797-1851). I rollerna ses Marta Andersson-Larson och Victoria Olmarker

Brittisk författare. Skrev romaner, noveller, essäer, dramatik och reseskildringar. Mest känd är hon för sin roman Frankenstein. Båda hennes föräldrar var författare och filosofer, kända för sina fria och radikala idéer. Mary Shelley tog avstamp i föräldrarnas upplysningsfilosofi och sin tids vurm för naturvetenskap och rationalism, men i sina texter drar hon mycket mer åt det känslosamma, psykologiskt undermedvetna och ställer sig kritisk till förnuftet framför upplevelsen. Länge har Mary Shelley fått stå i den litteraturhistoriska skuggan av sin make Percy Shelley, men efter hand har hennes brev och redaktionella arbeten, essäer och reseskildringar lagts till hennes livsverk och hon räknas idag som en av romantikens viktigaste författare. Romanen Frankenstein kan sägas vara startskottet för science fictiongenren. Mary Shelley födde fyra barn, varav tre dog som mycket unga. Marys fjärde barn, Percy Florence, klarade sig till ålderns höst. Han ärvde sin farfars gods och adelstitel och blev dramatiker och teaterproducent. Mary Shelley blev 54 år gammal.

Percy.jpg

Percy Bysshe Shelley (1792-1822), Marys make. I rollen ses Alex Jubell

Brittisk författare och poet. Född och uppvuxen inom den engelska adeln. Gjorde sig redan som ung omöjlig genom sina radikala och ateistiska idéer. Sökte frihet och politisk inspiration hos filosofer som Rousseau och William Godwin; den senare erbjöd han sig att bli mecenat åt. Han lärde då känna Godwins dotter Mary. De inledde en relation, fast han var gift, vilket gjorde skandal. Shelley räknas till en av de självklara namnen inom den engelska romantiken. Shelleys naturlyrik har ofta inslag av elementen eld och luft och den språkliga tonträffen har skrivit in hans texter i världslitteraturen. Percy Shelley drunknade 29 år gammal.

Byron.jpg

Lord George Byron (1788-1824), Claires älskare. I rollen ses Mattias Nordkvist

Brittisk författare och poet. Mytomspunnen redan under sin levnad genom att förkroppsliga en tidstypisk romantisk figur med sin skönhet, sitt världsförakt och sitt gåtfulla och skuldbelastade förflutna. Han var baron med rykte om sig att vara en demonisk förförare. Led under perioder av svåra depressioner och hans texter är ofta dramatiska, melankoliska och vackra. I sin tid räknades han som Englands främsta författare och han hade sina glansdagar i Londons aristokratiska salonger, men tvingades i social exil efter en rad skandaler. Hans versberättelser, ofta med motiv från orienten eller andra, för sina läsare, exotiska miljöer räknas hur som helst till romantikens självklara litteratur. Senare delen av sitt liv levde han utomlands, främst i Italien. Sitt frihetspatos ville han omsätta i verklighet och tog därför värvning i det grekiska frihetskriget, men dog i malaria, 36 år gammal, innan han hann gå med i striderna.

MrsGodwin.jpg

Mrs Clairmont Godwin (1768-1841), Marys styvmor. I rollen ses Marie Delleskog

Gift med William Godwin.

Fanny Imlay.jpg

Fanny Imlay (1794-1816), Marys halvsyster. I rollen ses Eline Høyer

Utomäktenskaplig dotter till Mary Wollstonecraft och den amerikanske diplomaten och affärsmannen Gilbert Imlay.

JaneClaire.jpg

Jane "Claire" Clairmont (1798-1879), Marys styvsyster. I rollen ses Victoria Dyrstad

Dotter till Mrs Clairmont Godwin.

Gibbs.jpg

Gibbs (1820-1899) Florries hustru. I rollen ses Eline Høyer

Florrie.jpg

"Florrie" Shelley (1819-1889), Mary och Percys son. I rollen ses Mattias Nordkvist

harriet.jpg

Harriet (1795-1816), Percys första hustru. I rollen ses Hannah Alem Davidson

Hoggs.jpg

Hogg (1792-1862), Percys vän. I rollen ses Anna-Lena Efverman

Polidori.jpg

John Polidori (1795-1821), Lord Byrons vän. I rollen ses Johan Hafezi

Mary Shelleys värld har urpremiär 22 september.