Stjärnornas tröst - nypremiär

Tillägnat Karin Boye

I vintras spelade Stjärnornas tröst, rosad av såväl kritiker som publik, för fulla salonger. Nu kommer föreställningen som hyllar Karin Boyes verk tillbaka.

Följ med in i ett stämningsfyllt skymningsland och låt dig omslutas av Karin Boyes texter och Daniel Lemmas sång. Låt dig färdas längre och längre in i den mjuka natten där allting är i förvandling.

Fredrik Jonsson, manusförfattare och kompositör:
”En natt för cirka två år sen låg Karin Boyes samlade dikter på nattduks­bordet. Jag började läsa och insåg att Boye också varit vaken mycket på nätterna.”

Foto på Daniel Lemma: Kim Svensson. Montage Jonas Kündig

CD-skivan med föreställningsmusiken kan köpas i biljettkassan (100 kr).

Nypremiär
Syntolkning
12 januari
Scen
Lilla Scen
Längd
ca 60 min, samling i entrén/kassahallen
Pris
120-300 kr

I Stjärnornas tröst är det framför allt kärlekens, livets och dödens Karin Boye vi möter. En Karin Boye för alla.

Vackert, poetiskt, meningsfullt

De lågmälda kompositionerna är förföriskt vackra

BT

Stjärnornas tröst är en osannolikt bra komponerad timme

Daniel Lemmas framträdande ... får Boye att framträda på nytt

DN

Produktion

Karin Boye och hennes verk

Rörelsen och uppbrottet drev Boye genom liv och författarskap - och hennes dikt uppfattades som rösten från en ny modern kvinna - i modet och sårbarheten, känslans intensitet och idealismen.

Läs om Karin Boye

Intervju med Fredrik Jonsson

Musiken till Stjärnornas tröst är komponerad av Fredrik Jonsson. Läs om hur han fann vägen till Karin Boyes dikter och började tonsätta dem. Fredrik har också skrivit manus tillsammans med Olof Runsten.

Läs intervjun

Olof Runsten, regissör

Olof Runsten är regissör för Stjärnornas tröst. Han utbildar sig på Stockholms Dramatiska Högskola och gör sin regipraktik på Göteborgs Stadsteater. Läs om hur han ser på den föreställning han nu är med och skapar.

Läs mer

Daniel Lemma sjunger Boye

Stjärnornas tröst är inte bara en föreställning. På skivan med samma namn sjunger Daniel Lemma Karin Boyes dikter tonsatta av Fredrik Jonsson. Skivan kommer att säljas i vår biljettkassa.

Läs mer

Marie Delleskog

I texterna finns väldigt mycket av det man som människa trycker ner, det sätter Karin Boye ord på. Boye är ju inte precis känd för att skriva lugna dikter, men vi går från en natt fylld av ångest mot ljuset och gryningen i Stjärnornas tröst.

Läs mer

Mia Eriksson

Jag undrade först hur det skulle gå att göra teater av Karin Boyes texter. Det kändes så heligt. Men jag har kapitulerat. Texterna är fantastiska och att någon bara kan få ur sig så mycket känslor. Det är komplicerat men ändå lätt att förstå.

Läs mer

Teaterkortet

Vårt populära abonnemang ger fyra valfria pjäser och salongens bästa platser, när du än bokar.

Det här ingår i Teaterkortet